Van elegendő víz, a kérdés az, hogy hol és mikor

JAKAB István, Almatermelők tüntetése
Vásárosnamény, 2018. augusztus 21. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke (elöl) beszédet mond a léalma alacsony felvásárlási ára miatt tüntető almatermelő gazdák demonstrációján az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme előtt Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról és a vízgazdálkodásról.
Vágólapra másolva!

Jakab István beszámolt arról, hogy egy parlamenti delegáció tagjaként nemrégiben Indiában járt, ahol természetesen agrárgazdasági tárgyalásokat is folytatott. Ezekkel kapcsolatban azt jegyezte meg, a remények szerint a jövőben az 1,4 milliárdnyi lakosú India a magyar agrárium egyik fontos piaca lehet.

A magyar mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban a szakember arról beszélt, hogy most sem volt igazán tél, de szerencsére a januári esőzések az őszi kalászosok tekintetében jó eredménnyel kecsegtethetnek

Már azért is, jegyezte meg a MAGOSZ elnöke, mert valószínűség szerint az idei nyár sem lesz különb, mint amilyen a tavalyi volt, azaz nehézségek várhatók. Mindezek mellett azonban már most is számos programmal igyekszik a kormány segíteni a magyar gazdákon, most éppen forrásokat biztosítanak a csatornák tisztítására, hogy ezzel is korszerűbbé váljon a gazdálkodás. Mindehhez természetesen szükség van arra, hogy a környezetvédőkkel is folyamatosan kommunikáljanak, hogy azok megértsék, a magyar gazdának sem érdeke kizsákmányolni a földet. Mindenki azt szeretné, hogy száz év múlva is legyen agrárium, és legyen egészséges élelmiszertermelés.

Jakab István: Még több esőre lenne szükség Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jakab István szerint Magyarországnak az uniós források tekintetében vannak vitái Brüsszellel, de ezek szerencsére nem érintik a mezőgazdaságot. A magyar agrárprogram már hozzájuthat az őt megillető forrásokhoz, az elkövetkezendő hét évben 5500 milliárd forint forrás érkezhet, ehhez tesz hozzé még a kormány 80 százalékot.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.