Gál Kinga, Deutsch Tamás: A Fidesz EP-képviselői béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást

Ukrainian Army's artillery unit in Donetsk Donetsk,Russia,Ukraine,war Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK, UKRAINE - MARCH 11: Ukrainian servicemen from the 10th Brigade fire a D-30 Howitzer towards Russian infantry along the frontline outside of Soledar, Ukraine on March 11, 2023. The cannon it is inherited from the Soviet Union era (1971) but the 122mm ammunition comes from Western countries. The artillery battle between Ukranian and Russian forces as been fierce in recent weeks. Ignacio Marin / Anadolu Agency (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői európai béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást a kudarcba fulladt szankciós politika folytatása és a további fegyverszállítás helyett - jelentette ki Gál Kinga és Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetői Strasbourgban, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.
Vágólapra másolva!

Gál Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy noha egyre súlyosabbak a károk, egyre több az áldozat, békéről nem esik szó az európai döntéshozók köreiben.

Az uniós intézmények vezetői, köztük Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke további fegyverszállításokra és a közös fegyverbeszerzésre szólítanak fel. A fegyverszállításokkal Európa belesodródhat a háborúba, világháborút kockáztat - mondta Gál Kinga.

- fogalmazott. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője közölte,

a háború-, szankció- és fegyverszállítás-párti szólamok között a magyar az egyedüli békepárti hozzáállás.

Kiemelte, álláspontjával Magyarország nincs egyedül Európában, ugyanazt a békepárti szemléletet képviseli, amit a Vatikán is.

- fogalmazott.

A teljes kudarcot vallott szankciós és fegyverszállítást sürgető politika helyett arra van szükség, hogy az Európai Unió aktív diplomáciai lépéseket tegyen a fegyverszünet, a béketárgyalások, majd pedig a békekötés érdekében. Ehhez európai béketerv létrehozására van szükség - mondta Deutsch Tamás.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban azt mondta: világosan látszik, hogy a brüsszeli korrupció rendszerszinten szövi át az Európai Unió intézményeinek működését. A botrány minden részletének ki kell derülnie

- húzta alá Deutsch Tamás, majd hozzátette: eddig egyetlen uniós intézmény részéről sem történt érdemi intézkedés. Az Európai Parlament elnöke például nem tartotta indokoltnak a Fidesz EP-képviselőinek javaslatát, hogy vezesse be az Európai Bizottság által alkalmasnak talált magyar vagyonnyilatkozati rendszert az EP-képviselők esetében. Roberta Metsola szerint teljesen kielégítő az EP vagyonnyilatkozati rendszere - tájékoztatott.

Amíg az uniós intézmények nem göngyölítették fel a brüsszeli korrupciós ügyet, addig "semmilyen uniós intézménytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el a korrupciót érintően"

- tette hozzá a delegációvezető.