A következő télen visszatérhet a gázválság Európába

First Fully LNG-Powered Cruise Ship "Neptun" is anchored on the Sassnitz harbor 2022,Baltic Sea,Berlin,Gas,Germany,Harbor,liquefied natural gas, Horizontal
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 23: First Fully LNG-Powered Cruise Ship "Neptun" is anchored after completing the preparation of LNG's conversion to the gaseous state on the Sassnitz harbor located Baltic Sea in Berlin, Germany on November 23, 2022. Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency (Photo by ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába épülnek az importterminálok, a kínálat csak évek múlva érheti utol a keresletet az európai uniós gázpiacon – számol be róla a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Miután a kínai kereslet visszatér a földgáz piacára, Európa számára a következő két télen is küzdelmes lehet a kiesett orosz források pótlása az Equinor norvég energiaóriás vezérigazgatója, Anders Opedal szerint. A norvég olaj- és gázipari vállalat lett Európa legnagyobb gázszállítója tavaly, miután Moszkva fokozatosan csökkentette szállításait a kontinens felé az Ukrajna elleni invázióját követően.

Az Equinor mintegy 8 százalékkal növelte földgáztermelését, hogy valamelyest pótolni tudja a kieső készleteket.

A kontinens gázfogyasztásának felét adó orosz források kiesését a fogyasztás csökkentésével, termelése növelésével és rendkívüli költségek mellett importált cseppfolyósított földgázzal (LNH) pótolta Európa. A viszonylag enyhe tél eredményeként sikerült a készletek szintjét is megfelelő – sőt, a tél végére könnyen lehet, hogy rekord – szinten tartani.

Azonban a cégvezető hangsúlyozta, hogy évi mintegy 150 milliárd köbméter földgázt kiváltani egyáltalán nem egyszerű feladat.

Cseppfolyósított földgázt szállító hajó a Balti-tengeren - illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

A következő télen pedig a járványügyi korlátozásokból kilépő Kína támaszthat versenyt a készletekért, ami nemcsak a következő, de a 2024-es, és talán a 2025-ös fűtési szezonban is kihívás elé állíthatja Európát.

Ennek az oka Opedal szerint, hogy jelentős LNG-készletek csak 2026-2027-re érkeznek a piacra, Katarból és az Egyesült Államokból.

Az ázsiai fogyasztókkal folytatott verseny eredményeként nemcsak az európai, de az ázsiai időjárás alakulása is kulcsfontosságú lehet a jövőre nézve – mondta az Equinor-vezér a Reutersnek nyilatkozva.

A norvég energiaóriás napi 2 millió hordónyi olajegyenértékben termelt kőolajat és földgázt 2022-ben, ami 75 milliárd dollár értékű profitot hozott a konyhájára, távolabbi tervei szerint pedig fenntartaná termelését 2030-ig, hogy ellássa Európát.

Ez azt jelenti, hogy az évtized végéig évi 40 milliárd köbméternyi földgázt exportálhat a kontinensre az Equinor.

A kőolaj- és földgáztermelés fenntartása érdekében idén az Északi-tengeren 25 felfedező kutat fúrhat a vállalat, és idén születhet döntés a Rosebank mező kiaknázását célzó 5 milliárd dolláros fejlesztésről is. A múlt héten az Equinor megállapodott a kanadai Suncor Energy brit olaj- és gázüzletágának 850 millió dolláros megvásárlásáról is. A norvég üzletember szavai a katari energiaminiszter és mások korábbi megállapításait visszhangozzák, akik szintén csak 2025-re várják jelentős kínálat érkezését.