Másodfokon hat évre csökkentették Budaházy György büntetését

Budaházy György FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré SZEMÉLY tárgyalás vádlott
Budapest, 2016. augusztus 30. Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság elsőfokú ítéletében tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ítéletet hirdetett ma másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társai elleni megismételt büntetőeljárásban. Az első rendű vádlott, Budaházy 17 év fegyházbüntetését hat évre csökkentette a bíróság, a pedig büntetésébe beszámítják az eddig letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyeletben eltöltött időt – írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben kihirdetett ítéletben a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottak többségét terrorcselekmény elkövetésében.

Az első rendű vádlott Budaházy György 17 év fegyházbüntetését hat évre csökkentette a bíróság,büntetésébe beszámítják az eddig letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyeletben eltöltött időt.

Budaházy György Forrás: MTI/Mohai Balázs

Több más terhet büntetését is csökkentették.

A másodrendű és harmadrendű vádlottat 5 és fél évre ítélte a bíróság, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott.

Az ítélet kihirdetése után a hallgatóság elénekelte a Szózatot, amelyre reagálva Török Zsolt, a bírói tanács elnöke ki akarta üríteni a termet. A tárgyalóterembe ennek megfelelően a készenléti rendőrség vonult be, de rövid huzavona után mégis folytatódott az ítélet indoklásának ismertetése.

Az immár 13 éve tartó eljárásban

Budaházy Györgyöt és 16 társát azzal vádolják, hogy 2007-ben és 2008-ban politikusok – így Hiller István és Kóka János – ingatlanjai ellen intéztek támadásokat, és ők verték meg Csintalan Sándort politikust, televíziós műsorvezetőt is.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2010-ben nyújtott be vádiratot a Hunnia-ügyként is elhíresült eljárásban terrorcselekmény, valamint aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés miatt.

A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket.

Azóta született egy első fokú ítélet 2016-ban, amelyet hatályon kívül helyeztek 2018-ban.

A megismételt első fokú eljárásban tavaly hirdettek ítéletet, amelyben Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra ítélték, miután a bíróság bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény elkövetését.

Rajta kívül öt vádlott kapott súlyos, több, mint tíz éves szabadságvesztést, de a terheltek többsége is letöltendő börtönt kapott.

Tavaly decemberben ugyanakkor Novák Katalin köztársasági elnök a tizenhét vádlottból hetet elnöki kegyelemben részesített:

azokat, akiket a bíróság első fokon felmentett, valamint ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az államfő ugyanakkor jelezte, hogy

a többiek kegyelmi kérelmének elbírálásával megvárja a másodfokú döntést.

A vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat összefoglalója szerint a 10 vádlottra az elsőfokú ítélet alapján jelenleg 102 év kiszabott szabadságvesztés jut, ami 10 év 3 hónapos átlag fejenként.

Budaházy György eddig már több mint 3,5 fél évet töltött letartóztatásban, további hasonló időszakot más kényszerintézkedések hatálya alatt.

Mindez esetében – feltételes szabadságra bocsátással számolva – kiszabott 5 év 9 hónap fegyház vagy 6 év és 7 hónap börtönbüntetésnek felel meg.

Ha esetében maradna a 17 éves fegyházbüntetés, akkor – mivel a bűnszervezeti minősítésre tekintettel kizárt feltételes szabadságra bocsátás lehetősége – csak 2036-ban szabadulhatna.

Ahogy kegyelmi döntését indokolva Novák Katalin is emlékeztetett,

a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni az ügyben.

Szerinte

a Budaházy-ügy is rámutat arra, hogy a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is élesen kritizálta a bíróságokat az eljárás elhúzódása miatt, de egyre többen, így például Schiffer András az LMP volt elnöke is a vádlottak mellé állt nemrég.