Újbuda baloldali vezetésétől is kap megbízást a jogerősen elítélt bűnöző Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
„Ügyvédi megbízási szerződésekben foglalt ügyekben kéri ki a XI. kerület a Czeglédy Csabához köthető ügyvédi iroda véleményét" – derült ki a DK-s vezetésű Újbuda Magyar Nemzetnek adott válaszaiból. Ugyanakkor Gyurcsány Ferencék pártja a többi kerületben is talált megoldást, hogy ne kelljen teljesen megszakítani a kapcsolatot, és továbbra is nyíltan támogatják a korábban jogerősen elítélt Czeglédyt.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta korábban a Magyar Nemzetnek Szabó László, a XI. kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, de egyelőre hiába küzdenek a helyzet ellen,

a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda szerződését nem bontja fel a gyurcsányista vezetésű önkormányzat.

A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, hogy amióta Újbudán új vezetés van, a 2019. októberi választások óta folyamatosan jelen van a kerületben az említett – emelte ki lapunk ügyvédi iroda. Mint ismert,

Czeglédy Csaba ügyében – akit 2017-ben vádoltak meg diákmunkával kapcsolatos kirívó, hatmilliárdos adócsalással – a mai napig nem született jogerős ítélet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon, 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Magyar nemzet megkérdezte az újbudai önkormányzatot arról, hogy a kerület mikor kötött szerződést a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával, milyen ügyekben foglalkoztatják az irodát, és Czeglédy Csaba milyen jogcímen vesz részt az önkormányzattal való egyeztetéseken.

Újbuda önkormányzata a válaszában úgy fogalmazott, hogy már 2019 novembere óta foglalkoztatják Czeglédy Csabáékat, akkor kötötték a szerződést az irodával.

Az önkormányzat ügyvédi megbízási szerződésekben foglalt ügyekben, többek között peres eljárásokban, okiratszerkesztésben kéri ki az ügyvédi iroda segítségét, valamint munkajogi tanácsadást is adnak az önkormányzatnak.

A válaszokból kiderült az is, hogy az ügyvédi iroda delegálja az adott megbeszélésre a munkatársait, valamint hozzátették, hogy Czeglédy Csaba jogi tanácsadást nem végez.

Mindezeket annak fényében végzi az ügyvédi iroda, hogy Czeglédyt magánokirat-hamisítás, adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények miatt korábban börtönbüntetésre ítélték.

Mi több, Gyurcsány ügyvédje jelenleg is büntetőeljárás alatt áll. Ennek ellenére Czeglédy teljes mértékben élvezi Gyurcsány Ferencék bizalmát, annyira, hogy a 2019-es önkormányzati választás óta rendszeresen kap megbízást a DK-tól és több, DK-s vezetésű budapesti önkormányzattól is.

Tavaly júniusban az Adatradar nevű tényfeltáró oldal írta meg, hogy ugyan az ügyvédi irodák nem kötelesek nyilvánosságra hozni gazdasági beszámolóikat, de a Dr. Czeglédy és Társai forgalmára vonatkozó közérdekű adatigénylésekre érkezett válaszokból kiderült, hogy

Czeglédyék nemcsak az újbudai önkormányzattól kaptak megbízásokat, hanem dolgoztak Erzsébetvárosnak is.

A XI. kerületben legalább harmincmillió forintot kerestek, és összességében hasonló összegért foglalkoztatta őket a VII. kerület is.

Arról pedig az Origo számolt be, hogy pár nappal karácsony előtt közel 12 millió forintos szerződést kötött Gyurcsány pártjának parlamenti képviselőcsoportja Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával: a szerződés szerint június végéig, vagyis fél évig kell jogi tanácsokat adnia a párt képviselőinek. Értesüléseink szerint Czeglédy bő fél éven belül második alkalommal volt befutó, májusban hasonló tárgyban és összegben állapodtak meg a felek.