Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Semjén Zsolt: Érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak nekünk

SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2022. június 27. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a Zsidó Világkongresszus Igazgatói Fórumán a Rumbach utcai zsinagógában 2022. június 27-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Amikor a nemzet a világpolitika viharaiban útkereszteződésnél áll, érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak - mondta a miniszterelnök-helyettes a leányfalui Ravasz László Emlékház Márton Áron kiállításának megnyitóján szombaton.
Vágólapra másolva!

Ravasz László református, Mindszenty József katolikus, Ordass Lajos evangélikus és Márton Áron erdélyi katolikus főpap életpéldája, tanítása, kereszténysége és magyarsága az a csillag, ami ma is utat mutat - tette hozzá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a gondviselés különleges kegyelme, hogy a kommunizmus legnehezebb időszakában a keresztény történelmi egyházak élén olyan férfiak álltak, akik személyükben is megtartó erőt jelentettek a hívek és minden magyar számára.

Semjén Zsolt rámutatott: ők a keresztény tanítás alapján a személy védelmében álltak ki a nácizmussal és a bolsevizmussal szemben, s akinek volt bátorsága ellene mondani a barna diktatúrának, annak volt erkölcsi alapja ellene mondani a vörös diktatúrának.

A négy főpap személyében vállalta a vértanúságot a náci időkben, ezért személyükben demonstrálták azt, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényegét tekintve hasonló, sőt, ugyanabból a gyökérből van.

Semjén Zsolt: Érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak nekünk. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mind a négy főpap személyében szimbolizálta azt, hogy a 20. század legszörnyűbb ideológiái, a nácizmus és a bolsevizmus lényegüket, gyökerüket és esszenciájukat tekintve hasonló, sőt ugyanaz a valóság.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy személyükben demonstrálták azt is, hogy a kereszténység és a magyarság, a nemzethez való tartozás nem egymással szemben áll, hanem egymásra utal.

Mint fogalmazott, a magyaroknak az egyetemes emberiség szempontjából elsődleges kötelességük saját magyarságuk megőrzése, kimunkálása és felmutatása, mert "ez az a gazdagság, amit csak mi magyarok adhatunk az egyetemes emberiségnek", és ők ezt a magyarságot akarták megőrizni.

Hozzátette: azért maradtunk meg, mert volt egy Szent István királyunk, Ravasz László, Ordass Lajos, Mindszenty József és Márton Áron pedig a Szent István-i fundamentumra épített, a kereszténységre és a magyarságra.

A kiállításon bemutatott Márton Áron (1896-1980) Erdély római katolikus püspöke volt, aki következetesen kiállt minden diktatúra ellen, s a romániai kommunista rendszer alatt kétszer is fogságot szenvedett.

Az erdélyi magyarság kulturális, erkölcsi és szociális felemelkedéséért, jogainak elismertetéséért, a nemzeti gyűlölködés felszámolásáért harcolt. Magatartása és megingathatatlansága csodát tett:

Lengyelország után Erdélyben lett a legerősebb az egyház Európában.

Az életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítás szombattól látható a leányfalui Ravasz László Emlékházban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről