Gyurcsány tagozata lett a MOK: így élt vissza hatalmával és fenyegetett orvosokat a kamara

Kincses Gyula; Gyurcsány Ferenc, politikus, Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium leendő államtitkára
Balatonfüred, 2007. szeptember 29. Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium leendő államtitkára.és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a IV. Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián a balatonfüredi Hotel Füred Borostyán-termében. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Mára teljesen Gyurcsány Ferenc pártjának egyik tagozatává vált a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet élén az a Kincses Gyula áll, aki a bukott miniszterelnök egészségügyi államtitkára volt. Gyurcsány egyik parlamenti képviselőjén, Komáromi Zoltánon keresztül felügyeli a MOK-nál zajló munkát. A testület csak azért fenyeget etikai eljárással háziorvosokat, mert aláírták az új szerződésüket az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban. Aki ellen pedig etikai eljárást indít a kamara, az nem is dolgozhat orvosként. Egyértelmű, hogy a MOK visszaél a hatalmával, amit köztestületként gyakorolhatott eddig. A botrány kapcsán a kormány is lépett: a belügyminiszter javaslatára a Parlament megszüntette a kötelezői kamarai tagságot. A fenyegetési ügyben egyébként már a rendőrség is nyomoz.
Vágólapra másolva!

Már a rendőrség vizsgálja, fenyegettek-e orvosokat az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében azt írta, az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása "egyesekben olyan megnyilvánulásokat váltott ki, hogy már a KR NNI is vizsgálódik". "Az egészségügyi átalakítás részeként tervezett új orvosügyeleti rendszer bevezetése több vármegyében folyamatban van, ugyanakkor nem mindenki tetszését nyerte el, és ennek a jogszerűség keretein túlmutató stílusban és tartalommal adtak hangot" - írták.

Már a rendőrség is vizsgálja, fenyegettek-e orvosokat Forrás: --

Hozzátették: az ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatban "több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják - akár fenyegetéssel - befolyásolni döntésüket, a kérdéssel kapcsolatos véleményüket". A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közölte: az ügyben feljelentéskiegészítés keretében vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

Az orvosi kamara köztestületként jelentős jogosítványokkal rendelkezett eddig.

Csak az lehetett orvos, aki tagja volt a kamarának, és aki ellen fegyelmi indult, azt felfüggesztették - nem dolgozhatott. Ez az orvosok megélhetése mellett a betegek egészségét is súlyosan veszélyeztette. Ezzel élt vissza a MOK: fegyelmivel zsarolta azokat az orvosokat, akik alá akarták írni az ügyeleti szerződést.

Döntött a kormány a botrány miatt

Hatalmas botrány kerekedett abból az elmúlt napokban, hogy a Magyar Orvosi Kamara fenyegeti azokat a háziorvosokat, akik csatlakoznának az új ügyeleti rendszerhez, és etikai eljárás alá vont egy vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt is. Mindez több szempontból is problémás. A kamarák, és így az orvosi kamara is egyfajta köztestületek, amelyeket törvény alapján, választással a gazdálkodó szervezetek hoznak létre.

Feladatuk, hogy önkormányzaton alapuló működésükkel a törvénynek, más jogszabályoknak és alapszabályuknak megfelelően előmozdítsák a gazdaság fejlődését és szerveződését, a piaci magatartás tisztességét, a gazdasági tevékenységet folytatók általános, együttes érdekeinek érvényesülését.

A fenti definícióba természetesen nem fér bele a nyomásgyakorlás és a fenyegetőzés sem.

A példátlan botrány hatására a kormány is lépett az ügyben: a Belügyminisztérium által előterjesztett törvényjavaslat megszünteti a kötelező kamarai tagságot, ezt kedden a Parlament meg is szavazta. A kormány számára a betegek érdeke mindenekelőtt áll - mondta Takács Péter a törvényjavaslat keddi expozéjában. Az elmúlt időszakban több fontos döntés született az egészségügyben, és ezekhez meghallgattuk a szakmai szervezetek véleményét is - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár.

Az egyeztetéseken konstruktív volt a kamara, de a sajtóban támadást indítottak - tette hozzá.

Gyurcsány irányítja a kamarát

A mostani botrány hátteréhez érdemes feleleveníteni, hogy a MOK egy korábbi küldöttgyűlésén arról szavaztak többek között a meghívottak, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását. Ezen a gyűlésen részt vett Komáromi Zoltán Gyurcsány-párti képviselő.

Mindez ékes bizonyítéka volt annak, hogy az orvosok érdekvédelmi nyomásgyakorlása a legkevésbé sem civil aktivitás, hanem pártpolitikai felügyelet, gyurcsányista védőernyő alatt zajló művelet.

Komáromi Zoltán, gyurcsányista politikus a háttérből irányított a MOK közgyűlésén Forrás: Origo

Fontos megjegyezni, hogy a MOK-nak az a Kincses Gyula az elnöke, aki 2007 októbere és 2008 májusa között a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt.