Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket a háborúba, hiába kéri ezt Zelenszkij

Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket a háborúba, hiába kéri ezt Volodimir Zelenszkij – jelentette ki Orbán Balázs Brüsszelben a Kossuth rádiónak nyilatkozva. A miniszterelnök politikai igazgatója újra egyértelművé tette: hazánk csak a béke megteremtésében tud partner lenni, másban nem.
Vágólapra másolva!

Támogatást kér az ukrán elnök, amikor Brüsszelbe jön, Magyarország pozíciója pedig változatlan: támogatjuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtunk, az EU-s intézményeken keresztül hozzájárulunk az állam működésének finanszírozásához is – jelentette ki Orbán Balázs a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Ennek kapcsán ismét leszögezte,

A miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor azt is elmondta: támogatjuk Ukrajna uniós integrációját, de a kisebbségek védelmében – köztük a kárpátaljai magyar kisebbség esetében is – ehhez előrelépést kell elérniük.

Orbán Balázs a migrációs helyzetre is kitért, amely szintén az egyik fő témája volt a hétvégi uniós csúcstalálkozónak.

Hasonló a nyomás a határainkon, mint 2015-ben

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, felidézve, az európai intézmények eddig mindig a migrációt üdvözlő tagállamok mellé álltak. Szerinte viszont az illegális migrációt ellenző államok mostanra többen lettek, és Magyarországgal együtt nyomást próbálnak gyakorolni a Brüsszelre.

Orbán Balázs újra egyértelművé tette: Magyarország nem szállít fegyvereket a háborúba Forrás: Orbán Balázs - Facebook

Újra küzdelem van, hosszú ideig tart majd – jelezte a politikai igazgató, aki szerint "a migrációt ellenző tagállamok éppen bekerítik az Európai Bizottságot."

Ha valaki illegálisan bejut az Unió területére, akkor minimális az esélye, hogy kiutasítják, hiába követ el jogsértést, nem lehet érvényt szerezni a jognak – mutatott rá egy konkrét problémára Orbán Balázs. Szerinte ezért kell megakadályozni a bejutást, a menekültkérelmeket a határon kívül kell elbírálni, ezt a gyakorlatot az Unió külső határain kell megvalósítani.

Európa versenyképessége kapcsán Orbán Balázs elmondta, nehéz helyzetben van Európa, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a szankciós politika miatt a pozíciója romlik. "A fejlődő országok, akik nem vesznek részt a szankciós politikában, erősödnek. Amerika, aki távolabb van, szintén erősödik, legnagyobb részben Európa kárára" – értékelte a helyzetet.

Szerinte Európának nincs szüksége arra, hogy adósságközösséggé váljon, mert annak az lesz a vége, hogy Brüsszelből jelölik majd ki, hogy ki mennyi adót fizessen, például Magyarországon is. Mint mondta, a Covid-válság kapcsán is ezt láttuk, Magyarország például még mindig nem jutott hozzá a helyreállítási pénzekhez. A tagállamok ezeket nem tudják hatékonyan felhasználni – mutatott rá Orbán Balázs, aki leszögezte, Magyarország azon dolgozik, hogy saját gazdaságát is erősítse.