Magyarország a szabadság utolsó európai bástyája

Alapjogokért Központ
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ Shea Bradley-Farrell, amerikai külügyi szakértővel rendezett kerekasztal beszélgetést Magyarországról: A szabadság utolsó európai fellegváráról címmel. Az esemény házigazdája Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója volt. Az eseményen megtudhattuk, hogy sok közös van az amerikai hazafiak és a magyarok között. Van még remény, ugyanis a magyarok motiválják világszerte a konzervatívokat  abban, hogy a hitük mellett álljanak ki.
Vágólapra másolva!

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója ismertette azt hogy az elmúlt években az Alapjogokért Központ nemzetközi építkezése turbó fokozatba kapcsolt nemcsak Európában hanem az Egyesült Államokban transzatlanti viszonyrendszerben is.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója Forrás: Alapjogokért Központ

Ennek az építkezésnek a jele az, hogy az intézmény partnerségre lépett az Amerikai Konzervatív Unióval (CPAC). Ennek folyományaként a neves amerikai rendezvényt, a CPAC-et az Alapjogokért Központ Magyarországra hozta – emelte ki.

Közölte, hogy az intézmény az eddigi sikereknek köszönhetően új szintre lép, egy új dimenziót nyitnak meg a szervezet életében. A sikeres kapcsolatépítésnek köszönhetően Shea Bradley-Farrell, amerikai külügyi szakértő lesz az Alapjogokért Központ első vendégoktatója, kutatója. Mindemellett Szánthó Miklós a közönségnek elárulta, hogy Bradley-Farrell egy sajátos könyvet készül írni az amerikai közönségnek a magyar politikai viszonyokról.

Dr. Shea Bradley-Farrell

Dr. Shea Bradley-Farrell külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadó Washingtonban, valamint a Counterpoint Institute for Policy, Research and Education (CIPRE) elnöke. Nemrégiben a Védelmi Minisztérium (DoD) Védelmi Biztonsági Együttműködési Egyetemének (DSCU) professzora és szakértője volt. Dr. Shea aktív amerikai biztonsági átvilágítással rendelkezik.

Szakpolitikai szakértőként és stratégaként Dr. Shea elemzéseket és ajánlásokat nyújt amerikai és külföldi tisztviselőknek a legmagasabb kormányzati szinteken. A Trump-kormányzat idején Dr. Shea közvetlenül Mike Pompeo miniszterrel és Ivanka Trump főtanácsadóval dolgozott együtt számos kérdésben, miközben a Concerned Women for America nemzetközi ügyekért felelős alelnökeként tevékenykedett. Shea a külpolitika és a segélyezés, a nemzetbiztonság, a nemzetközi fejlesztés, a nők szerepvállalása és az emberi jogok szakértője.

Dr. Shea rendszeresen publikál véleménycikkeket olyan kiadványokban, mint a National Review, Daily Signal, The Washington Times, The European Conservative, Daily Caller, The Hill, Washington Examiner és a Federalist.

Nemzetközi fejlesztési szakemberként Dr. Shea sokat utazott a Közel-Keleten, Afrikában és Latin-Amerikában, ahol nemzetközi partnereknek nyújtott kapacitásépítési és képzési segítséget. Gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a projekttervezés és -irányítás, a költségvetés-tervezés, a tananyagtervezés és -fejlesztés, a munkaerő-toborzás és a támogatások kezelése terén. Jól ismeri az USAID programozását és politikáját, és számos nemzetközi adományozóval dolgozott együtt, többek között a Világbankkal, az Exxonnal, a FedEx-szel és a Kuwait Foundation for the Advancement of Science (Kuvait Alapítvány a Tudomány Fejlődéséért).

Dr. Shea a Tulane Egyetemen szerzett doktori és MSc fokozatot, ahol 2015-ben a Nemzetközi Fejlesztési Tanulmányok Program adjunktusa volt. 2014-ben a Kuvaiti Amerikai Egyetem Öböl-tanulmányok Központjának vendégkutatója volt. Emellett a George Mason University Schar School of Policy and Government társult oktatója és politikai ösztöndíjasa, valamint a Texas Public Policy Foundation's Border Security Coalition tagja.

Az Egyesült Államok nem csak Joe Biden, David Pressman és a Demokrata Párt. Amerikában is vannak józan hangok, akik egyetértenek velünk magyar konzervatívokkal a béke és biztonság ügyében. Egyetértenek abban, hogy háború helyett békére van szükség, a blokkosodás helyett összekapcsoltságra van szükség. Egy új hidegháború helyett együttműködésre van szükség

– húzta alá Szánthó.

Kiemelte, hogy vannak barátaink akik ugyancsak hisznek az Isten, haza és család hármasában, akik tisztában vannak a Nyílt Társadalom Alapítvány irreguláris hadviselésével , az NGO-kon keresztül érvényesített soft powerrel.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője és Dr. Shea Bradley-Farrell, külpolitikai szakértő Forrás: Alapjogokért Központ

Shea Bradley-Farrell ismertette, hogy az Egyesült Államokban nincs sok konzervatív agytröszt, a liberális hangok számbeli fölényben vannak. Elmondta azt is, hogy az Istenbe vetett hit, a család és a különböző tradicionális értékek – amelyben felnőtt – különösen az elmúlt 10 évben támadás alatt állnak.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy ebben a nagy ellenszélben az bátorítja az, hogy még vannak olyan emberek akik hasonlóan gondolkodnak és kiállnak azokért az értékekért amiben ő is hisz.

Nagy motiváció az számára, hogy a magyarok ténylegesen harcosok és kiállnak a hitükért.

-mondta.

Shea Bradley-Farrell beszélt arról, hogy számára mindig Amerika volt az első, ahogy Orbán Viktor számára Magyarország az első.

A kerekasztal beszélgetés során szó került Orbán Viktor miniszterelnök 12 pontjára is amelyet a CPAC Hungary-n vázolt fel a kormányfő. Megosztotta azt, hogy számára az akkor felvázolt pontok közül három tetszett a legjobban.

Ezek közül az első – ami az amerikai lélekkel is rezonál – az a „saját szabályaink szerint kell játszani" . , a második a „mindennap olvassunk", a harmadik pedig az, hogy "legyen hited."

Orbán Viktor hagyományos évértékelőjére kitérve elmondta, hogy neki eléggé népszerűtlen véleménye van az ukrajnai háborúval kapcsolatosan az Egyesült Államokban.

Forrás: Alapjogokért Központ

Hisz az ukránok szuverenitásában, de nem gondolja, hogy az Egyesült Államok érdeke lenne Putyint Kína karjaiba lökni. Nem hiszi, hogy Amerika érdeke az elhúzódó háború, ugyanis az energiaválság miatt meggyengítette szövetségesét, Európát. Ismerve a történelme az oroszok nem fognak egykönnyen leállni, miközben a Biden-kormányzat egyre jobban eszkalálja a konfliktust az egyre nagyobb fegyverszállításokkal - tette hozzá.

A Trump adminisztrációhoz képest a mostani gyenge, elég csak arra gondolnunk, hogy mind 2014-ben, mind 2022-ben demokrata kormányzatok ideje alatt szélesedett a konfliktus – szögezte le.

Ez véleménye szerint Trump vagy egy konzervatív kormányzat alatt nem történhetett volna meg.

A gyermekvédelemre és a Bite Zsolt-botrányra térve kiemelte, hogy Magyarország jó munkát végzett ugyanis nemet mondott az EU agendájára a gyermekvédelem esetében. Reméli, hogy az amerikai kormányzatnak és az USAID-nak is nemet mondunk, ha be akarnak avatkozni és ha olyan programokat – például LMBTQ terén- erőltetnek ami nem egyezik a hitünkkel.

Az Egyesült Államokban a szülők álltak ellen és védték gyerekeiket az LMBTQ-propagandával szemben - emelte ki.

Ezután pedig Floridában Ron Desantis gyermekvédelmi törvénye után már most sorra fogadják el a tagállamok a különböző gyerekeket védő intézkedéseket – mondta.

Hangsúlyozta hogy Egyesült Államokban támadás alatt van az Istenbe és a családba vetett hit. Emiatt pedig az ország elvesztette az egyensúlyát.

Kérdésre válaszolva Shea Bradley-Farrell elmondta, hogy hisz abban, hogy egy konzervatív amerikai kormányzat képes lesz megfordítani ezeket a folyamatokat.