Kerekes kukában tolt haza világháborús gránátokat egy borsodi férfi

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Robbantószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbantószerrel visszaélés miatt felelhet a bíróságon az a férfi, aki egy kukában hazatolt két 2. világháborús tűzérségi romboló gránátot.
Vágólapra másolva!

Egy bordosi férfi, a házához közeli patakparton lévő átkelő mellett szeptember elején talált két rozsdás, bombaszerű tárgyat. Két nap múlva este visszatért, és egy kerekes kukába tette ezeket és hazavitte őket azzal, hogy majd később a méhtelepen eladja. A bombákat a nagyszoba padlójár tette. Amikor a nagynénje meglátta, mi van a nappaliban, azonnal riasztotta a rendőröket.

A két tárgyról megállapították, hogy 2. világháborús, cseh gyártmányú, egyenként 40 kiló súlyú,

ki nem lőtt tüzérségi romboló gránátok, amelyekben még a robbanóanyagot és a gyújtót is benne van.

Ha a szabálytalan mozgatás és tárolás miatt felrobbannak, a robbanás megsemmisítette volna a ház tároló helyként szolgáló részét, és 30 méteres sugarú körben

életveszélyes sérüléseket okozhatott volna, a helyiségben tartózkodó lakók pedig meg is halhattak volna.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A helyszínre riaszott tűzszerészek a robbanóanyagot a közeli homokbányába vitték, ahol megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű férfival szemben robbantószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbantószerrel visszaélés miatt emelt vádat, és börtönbüntetés kiszabását javasolta.