Óriási fordulat jön az időjárásban

Galyatető 2020
Galyatető, 2020. november 26. A Kékestető látszik a felhőzet felett Galyatetőről fotózva 2020. november 26-án. A Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség az úgynevezett hidegpárna, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Ilyenkor a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb idő van. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti az időjárási helyzetet Európában.
Vágólapra másolva!

Anticiklonális hatások dominálnak a kontinens délnyugati felén, ahol általában sokat süt a nap. A hajnali, reggeli köd, rétegfelhőzet is már egyre kevesebb helyen jellemző.

A hatalmas kiterjedésű magasnyomástól északra és keletre légköri frontok vonulnak. Nyomukban sokfelé megerősödik a szél, és időnként vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul.

A következő 36 órában a Kárpát-medence átmenetileg az anticiklon peremére kerül,

és egy meleg-, majd egy hidegfront is eléri a térséget. A frontok hatására jelentősen szelídül az éjszakai lehűlés.

Várható időjárás vasárnap éjfélig:

Észak felől fokozatosan megvastagszik a felhőtakaró, és estétől elszórtan kisebb csapadékra is lehet számítani: általában esőre, záporra, északkeleten, keleten vegyes halmazállapotra. Az éjszaka második felében szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet, és vasárnap - miközben mindenütt megszűnik a csapadék - egyre többfelé naposra fordul az idő.

Egyre nagyobb területen kísérik élénk, néhol erős lökések a nyugatias szelet, amely éjjel északnyugatira, majd reggeltől északira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 5 és 11 fok között alakul.