Több mint egy milliárd forint adót csalt el egy vállalkozó

Vágólapra másolva!
Egy hajdúszoboszlói férfi több céget is irányított, amikből osztalékként az évek alatt több milliárd forintot vett ki, amik után azonban nem fizették ki a cégek a több mint 1 milliárd forintnyi adót. A férfi azt a látszatot akarta kelteni, hogy felszámolta az itthoni életét, ezért az Egyesül Arab Emírségekben vett házat, és ott is indított vállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

A férfi több, jól működő céget irányított, amik illegálisan fizették ki az alkalmazottakat. A minimálbérre bejelentett dolgozók

borítékban kaptak fizetést, a tényleges bérük után pedig nem fizették be az adót.

A vállalkozások vezetőjeként a férfi ezzel összesen 20 millió forintos kárt okozott az állam költségvetésének.

Az irányítása alatt kereskedelmi, fuvarozási és vendéglátóipari területen működő több társas vállalkozást indítottak, amik sikeresen működtek. A férfi Magyarországon élt, de közben azt a látszatot keltette, hogy az itthoni életét felszámolta és külföldön él. Az Egyesült Arab Emírségekben vett lakást és vállalkozásokat indított, amik a valóságban nem működtek.

Ezzel azt a látszatot akarta elérni, hogy Magyarországon nem kell adót fizetnie.

A nemzeti adószabályok alapján az osztalékok után 15%-os személyi jövedelem adót kell fizetni.

Ezzel a módszerrel öt vállalkozás 2017 és 2019 között összesen 7,3 milliárd forint osztalékot fizetett ki a férfinak, ami után 1,1 milliárd forintot kellett volna bevallaniuk.

A férfi ebből 700 milliót tisztára tudott mosni befektetésekkel és külföldi számlák közötti átutalásokkal.

A NAV több éves nyomozása közben az elcsalt pénzből 868 millió forint megtérült.

Az ügyészség vádat emelt a férfi ellen többek között költségvetési csalás és pénzmosás miatt. Rajta kívül még öt ember ellen emeltek vádat, közülük az egyik az ügyvéd. Azt javasolják, hogy a bíróság a férfit és az ügyvédet ítélje börtönbüntetésre.