Folyamatosan zajlik a Dunai Vasmű megmentése, mára működőképes a gyár

Dunaferr, Dunai Vasmű, Dunaújváros, kohászat
Vágólapra másolva!
Ismét működik a Dunai Vasmű, folyamatosan dolgozik a felszámoló, hogy tiszta viszonyokat teremtsen, valamint a bérek területén sincsen elmaradás - többek között ez hangzott el egy keddi háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. 
Vágólapra másolva!

Egy teljes fizetés-és működésképtelenség állt be a Dunai Vasműben 2022 végén, majd pedig egy törvénymódosítás révén sikerült jogilag a felszámolást elindítani.

A felszámoló megkezdte a munkáját, és a gyár folyamatos szénszállítmánykhoz jut, és így működősképes maradt -

mondta Fábián Gergely. A GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta, hogy a nagyolvasztó is újraindult. A felszámoló és a Liberty (indiai acélipari vállalat) között létrejött egy megállapodás, ez egy üzemeltetési szerződés. Nagyon komoly reorganizáció szükséges a mostani helyzetben. Négy év alatt 200 milliárd forintos veszteséget termelt a gyár - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A Liberty nemcsak a szenet biztosítja, hanem műszaki segítésget is ad a gyárnak - mondta az államtitkár. A következő időszakra a gyár működőképessége biztosított, mind a felszámoló, mind a Liberty érdekelt ebben - hangsúlyozta az államtitkár.

Semmilyen bérkifizetésie elmaradásban nincsen most a Dunaferr - tette hozzá.

Fábián felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőbeli befektető teljes mértékben nyitott a zöldítés irányába is.

Folyamatosan működik a Dunai Vasmű működése Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A baloldal a korábbi csődöt okozó menedzsment oldalán áll

Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője pedig arról beszélt egy másik keddi háttérbeszélgetésen, hogy a legfontosabb a munkahelyek megőrzése a térségben, mert egy csőd esetén egy szociális katasztrófa történt volna.

A magyar állam magára vállalta hathavi bér kifizetését, és ezt a szakszervezet ezt nagyon jól fogadta - tette hozzá. Beszámolt aról is, hogy a régi menedzsment távozása is pozitív fogadtatásra talált. Mészáros elmondta, az egyik ukrán érdeklődő visszatérésével a korábbi menedzsment jönne vissza, és ezzel a baloldal akar zavart kelteni.

Orbán Viktor: Kifizetik a hathavi bért

"Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a magyar családokat" - írta korábban Facebookon közzétett videója mellé Orbán Viktor. Orbán Viktor egy korábbi kormányüléen találkozott azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos országgyűlési képviselő vezet, és amely a Dunaferr megmentésén dolgozik.

A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a hat hónap leteltével megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek - tette hozzá a miniszterelnök.