Közel ezer körözött embert fogtak tavaly Budapesten

Vágólapra másolva!
Összesen 807 körözött bűnözőt fogtak 2022-ben. Többféle bűncselekményt követtek el. Volt akit embercsempészet, emberkereskedelem, kábítószer-kereskedelem, rablás, fogolyszökés, állatkínzás, kiskorú veszélyeztetése, testi sértés, míg másokat hivatalos személy elleni erőszak, lopás, vagy csalás miatt akarták elfogni a hatóságok. Az eredményes munkáról Sulyok Viktor János rendőr ezredes, a BRFK Bűnügyi Főosztály vezetője számolt be január 18-án, a Rendőrségi Igazgatási Központban.
Vágólapra másolva!

A főosztályvezető azt mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a körözött bűnözőket minél előbb elfogják, ugyanis minél tovább vannak szabadlábon, annál nagyobb a veszélye annak, hogy újabb bűncselekményeket követnek el. A számokról is beszélt.

A rendőrök tavaly 807 embert fogtak el elfogatóparancs alapján.

Ezzel összesen 1061 körözési eljárást zártak le. A számok amiatt nem egyeznek, mert több célszeméllyel szemben nem is egy körözés volt érvényben. A vitatható dicsőséggel járó csúcstartó egy 16-szoros férfi. Két-két ember ellen kilenc, illetve nyolc körözés volt érvényben. Elfogtak három hétszeres, két-két hat-, illetve ötszörös körözöttet, míg négyszeres körözöttből 17-et kerítettek kézre a fővárosi célkörözési nyomozók. A felderítéseket a Célkörözési Osztály hajtotta végre, az elfogások egy részénél a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársainak segítségét kérték.

Az elfogott személyek többsége férfi, szám szerint 675, míg a nők közül 132-en kerültek a listára.

Az elfogatóparancsok alapját képező bűncselekmények között szerepelt emberkereskedelem, kábítószer-kereskedelem, rablás, fogolyszökés, állatkínzás, kiskorú veszélyeztetése, testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, lopás és csalás is. A célszemélyekre váró börtönben eltöltött évek tekintetében egy ember esetében kilenc év embercsempészés miatt, két ember esetében hét-hét év fegyház kábítószer-kereskedelem miatt, és volt egy, akinek hat év nyolc hónapot kell börtönben ülnie embercsempészés miatt.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Be nem fizetett pénzbírságok miatt is adtak ki körözést. 2022-ben 133 ember összesen 28 055 640 forintot fizettek azért, hogy ne kelljen börtönbe mennie, 95-en pedig összesen 15 885 nap elzárásra váltottak át 20 683 730 pénzbírságot. A rendőrök fő módszere a titkos információk gyűjtése, és közterületi akciókon csaptak le, melyeken gyakran megyei, illetve vidéki kollégáival, esetenként a TEK munkatársaival együtt vettek részt.

Eltűnt személyek ellen összesen 175 körözést adtak ki tavaly a budapesti rendőrök. Ennek egy kiemelt esete a gyanús eltűnések körözése. Tavaly két ilyen ügyben jártak el a budapesti rendőrök.

Ilyen esetben jellemző, hogy az eltűnés előtt az adott személy viselkedése megváltozik, máshogyan kommunikál, ami felkelti a családtagok, barátok, ismerősök gyanúját arra vonatkozóan, hogy az érintettet valahol fogva tartják, gyilkosság áldozata lett, esetleg pénzügyi, vagy elszámolási vita lehet az eltűnésének hátterében.