A Döcher-gyilkosságért cserébe 10 embert gyilkolt a kegyetlen banda

A 90-es évek maffia-leszámolásos ügyei: az 1999-ben megölt D. György ügye és a dunaszerdahelyi mészárlás felderítése, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatója, ORFK Rendőrségi Igazgatási Központ Auditórium, 2023.01.20.
Vágólapra másolva!
A 15. kerületi Palotás vendéglőben 1999. február másodikán meggyilkolták a hazai alvilágban csak Csontkezűként ismert Döcher Györgyöt és a bolgár testőrét, M. Dimitrovot. A gyilkosságot a szlovákiai maffia két embere hajtotta végre, B. Karol és Sz. Árpád. Őket a bűnbanda vezetője, S. Lajos bízta meg a gyilkossággal barátja, H. Sándor, Turek kérésére. Cserébe Turek megszervezte és részt vett a dunaszerdahelyi mészárlásban, amikor a Fonatana bárban kivégeztek 10 embert. Tureket és B. Karolt 2021-ben sikerült elfogni, a magyar és szlovák rendőröknek pedig közösen sikerült megoldaniuk az ügyet. 
Vágólapra másolva!

A pénteki sajtótájékoztató elején mindenki részvétét fejezték ki a kegyetlenül meggyilkolt rendőr, Baumann Péter miatt. Mint ahogy korábban megírtuk,

a rendőrt egy aljas, őrjöngő bűnöző késelte halálra Újbudán egy intézkedés közben a gyanú szerint.

Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány és Stefan Hamran, szlovák országos rendőrfőkapitány is elmondta, hogy a két ország együttműködése nagyon jó, és ezt bizonyítja az is, hogy ennyi idő elteltével is sikerül ügyeket, gyilkosságokat felderíteni. A nyomozás sokszor ütközött zsákutcába, sokszor tűnt reménytelennek, végül a munka eredményre vezetett.

dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

– mondta Balogh János. A rendőrfőkapitány hozzátette, hogy egy bűnöző sem nyugodhat meg, aki még szabadlábon van.

Jeney Áron a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója elmondta, hogy a magyar hatóságok a szlovákok segítsége nélkül nagyon nehezen oldották volna meg ezt az ügyet. Voltak információik azzal kapcsolatban, hogy a dunaszerdahelyi mészárlás és a Palotás vendéglőben történt gyilkosság összefügg, de erre csak 2021-ben tudtak meghatározó bizonyítékokat szerezni.

Azt is elmondta, hogy egy magyar férfi benne lehetett mindkettőben, H. Sándorról, becenevén Turekről van szó.

Jeney Áron r. ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ő kérte meg arra S. Lajost, a szlovák bűnbanda vezetőjét, hogy gyilkolja meg volt barátját és annak testőrét, vagyis Döcher Györgyöt és M. Dimitrovot. A gyilkossággal S. Lajos két emberét, B. Karolt és Sz. Árpádot bízta meg. A két férfi 1999. február 2-án elment a Döcher György vendéglőjébe, ahol a magyar maffiózó a mindennnapjait töltötte.

B. Karol egy géppisztollyal odalépett az asztalához és 20 lövedékkel kivégezte őket.

Turek ezt a szívességet úgy hálálta meg, hogy még abban az évben, márciusban a dunaszerdahelyi Fonatana bárban, valószínűleg B. Karollal és Sz. Árpáddal együtt kivégezték S. Lajos konkurenciáját, P. Tibor bandáját.

Rendőrruhában és maszkban mentek be a bárba, ahol tíz embert gyakorlatilag lemészároltak.

A gyilkosságokhoz használt fegyverek Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A gyilkosságokhoz használt fegyvereket tavaly találták meg Turek egyik bizalmasánál. Azért voltak egy helyen tartva, hogy könnyen, bármikor hozzáférjenek. Jeney Áron ezredes a szlovák banda kegyetlenségére azt a példát hozta fel, hogy S. Lajos legjobb barátját, jobb kezét is meggyilkolták a társai, majd ledarálták.

Col. Mgr. Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Lubomir Danko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség igazgatója

a dunaszerdahelyi mészárlással kapcsolatban elmondta, hogy ez továbbra is a legnagyobb tömeggyilkosságnak számít Szlovákiában, amit nagyon sokáig nem sikerült megoldaniuk.

Többször is lezárták, majd újraindították a nyomozást, aztán 2018-ban, amikor S. Lajosék után kezdtek nyomozni, sikerült továbblépniük az ügyben. A magyar hatóságokkal való együttműködésük sikeres volt, több embert elfogtak és vádat is emeltek. Több ember ellen indítottak nyomozást, de sokan időközben meghaltak, például S. Lajos és Sz. Árpád is.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A NAKA igazgatója megerősítette, hogy a dunaszerdahelyi mészárlás ügye már a lezárás előtti stádiumban van. Azt is elmondta, hogy S. Lajos bandája volt eddig a legbrutálisabb Szlovákiában.

Ma is 50 gyilkosság miatt folyik nyomozás ellenük és a Fontana bárban meggyilkolt 10 férfivel együtt 60 embert öltek meg.

Eddig 23 holttestet ástak ki. Több esetet már jogerősen lezártak, és bíznak benne, hogy nemsokára még többet fognak.

Gyilkosságot gyilkosságért

Ahogy azt korábban megírtuk, gyerekkori nevén H. Sándor, későbbi becenevén Turek 1991 és 1998 között jó kapcsolatot ápolt az alvilágban csak Csontkezűként ismert Döcher Györggyel. A börtönben ismerkedtek meg egy bolgár férfival, aki később Döcherrel maradt kapcsolatban.

1998 nyarán Turek és Döcher kapcsolata megromlott. A Csontkezű ebben az időszakban már inkább a bolgár férfival barátkozott.

Turek nagyjából ekkor segédkezett egy szlovák bűnbanda vezetőjének Budapesten. Úgy gondolta, hogy kihasználja a kapcsolatot, és megöleti Döchert a bolgár férfivel együtt, aki a testőre lett. Döcher György akkoriban egy ítélet miatt börtönben ült, de engedélyt kapott 1998 decemberétől, hogy a saját vendéglőjében, a 15. kerületi Szent király útja és a Kolozsvár utca sarkán lévő Palotásban dolgozzon. Onnantól kezdve ott töltötte a napjait. Általában egy kijelölt asztalnál találkozott az ismerőseivel, barátaival. Ahogy mindezt Turek megtudta, elmondta a szlovák bűnbanda fejének, S. Lajosnak, aki kiadta a feladatot Sz. Árpádnak és B. Karolnak. A hatóságok 2021. október 8-án fogták el Tureket és B. Karolt Magyarországon és Németországban. Mindketten letartóztatták. Az ügyészek tavaly emeltek vádat ellenük.