Kiderült, mitől égett le a Palóc Ház Múzeum egyik épülete Parádon

palócház
Vágólapra másolva!
Több mint 36 millió forintos kárt okozott egy idős nő a mátrai Parádon lévő Palóc Ház Múzeumban családi ebédhez felszolgált burgonyaköret gondatlan elkészítésével két évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

2020. július 16-án összegyűlt egy idős asszony rokonsága a parádi palócházként ismert
falumúzeum melletti épületben. A háziasszony az ebédhez burgonyát sütött kinn az udvaron, a ház melletti szín alatt, ahol a gáztűzhely a telkeket elválasztó fal közvetlen közelében állt. Amikor az étel elkészült, kiszedte a serpenyőből, de a gázt nem zárta el.

Két éve keletkezett tűz Parádon Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az olaj egyre jobban átforrósodott az edényben.

Nem sokkal később elérte az öngyulladási hőmérsékletét és kigyulladt.

A házban lévők már csak akkor vették észre, hogy tűz van, amikor megebédeltek.

Az olaj gyulladt, emiatt égett le egy palócház Parádon Forrás: Magyarország Ügyészsége

Valaki kitalálta, hogyan lehetne eloltani. Egy vödör vizet öntött az égő olajra, amitől a helyzet rosszabb lett, mert a víz fokozta a tűz pusztító hatását. A szétszóródó égő olajcseppek elérték a szomszédos Palóc Ház Múzeum udvarán álló csűr zsúpfedeles tetejét, ami lángra kapott.

ennyi maradt a régi palócházból a tűzeset után Forrás: Magyarország Ügyészsége

Mind a csűr, mind az istálló, mind a múzeumépület teljes tetőszerkezete megsemmisült az alatt a néhány perc alatt, amíg a tűzoltók a helyszínre értek, és hozzákezdtek a szakszerű oltáshoz. Ezzel legalább 36 millió forintost kárt okozott.

Az Egri Járási Ügyészség gondatlan közveszélyokozás miatt emelt vádat az asszony ellen.

Azt indítványozták, hogy szabjanak ki számára pénzbüntetést és a bíróság kötelezze a nyomozás során keletkezett, közel négyszázezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére is.