Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

300 tüntető meg akarta akadályozni, hogy hétfő reggel az emberek munkába menjenek Budapesten

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, Margit híd, pesti hídfő, 2022.07.18., hétfő, reggel
Vágólapra másolva!
Napok óta zajlanak kisebb létszámú tüntetések Budapesten. Hétfő reggel 7 órától ételfutárok - vagy legalábbis annak öltözött aktivisták - a Margit hídon demonstráltak a kata átalakítása ellen. A szervezők hatalmas tömegre számítottak, azonban legfeljebb 300 ember lehetett a helyszínen, plusz a nézelődők és a sajtó munkatársai. A szervezők jól hallahatóan dühöngtek is a szánalmasan kis létszám miatt. A sávokat így is folyamatosan próbálták elfoglalni, ezzel akadályozva az embereket abban, hogy munkába menjenek. 
Vágólapra másolva!
Csak kevesen gyűltek össze reggel 7 órára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hétfő reggel 7 órakor újabb tüntetés kezdődött Budapesten, a Margit hídnál. A kezdés időpontjában néhány tucat, legfeljebb 100 ember gyűlt össze a Margit híd pesti hídfőjénél.

A néhány tucat ember 7 óra után nem sokkal elindult a hídon, de a rendőrök csak egy sáv elfoglalását engedélyezték a tüntetőknek - a kis létszám miatt amúgy sem tudták volna elfoglalni a teljes hidat.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tüntetés szervezője a Facebook-esemény szerint a Futárok a KATA-ért csoport volt, bár maga a csoport csupán néhány napja létezik és alig lehetett látni biciklis futárt a helyszínen. A háttérben nyilvánvalóan a baloldal áll, Gyurcsány Ferenc csak az elmúlt két napban háromszor írta ki Facebook-oldalára, hogy "készülünk". A korábbi demonstrációkat is a baloldali pártok bábáskodásával szervezték: először Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy készül, majd ifjúsági tagozatát, a Momentumot küldte ki az utcára kedden és szerdán, csütörtökön és pénteken a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) hirdetett az Erzsébet hídra „hídfoglaló túlórázást". Szombaton Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje szervezett tüntetést, ahol persze megint a Fidesz-szavazókat gyalázta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mostani demonstráció azonban már tudatosan civilnek mutatkozó, a szervezők azt írták: nem a politikusok, hanem a demonstrálók fognak majd felszólalni.

A szervezők a tüntetés során többször jól hallhatóan arról panaszkodtak, hogy milyen szánalmasan kevesen gyűltek össze. 8 óra után a tüntetők létszáma a nézelődőkkel és a sajtó munkatársaival együtt maximum 350 főre emelkedett, a híd pesti oldalát blokád alá vonták.

A rendőrök már a Nyugati pályaudvarnál elterelték a forgalmat a blokád miatt.

Habár a szervezők látszólag mindent megtettek, hogy civil tüntetésnek állítsák be a demonstrációt, 8 óra után Haházy Ákos is megérkezett a helyszínre, valamint a párbeszédes Jámbor András is megjelent a hídon.

Hadházy Ákos Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tüntetésnek hivatalosan 9 órakor vége lett, azonban néhány tucat tüntető még a hídon maradt, majd elindult a Nyugati pályaudvar felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről