Két hónappal korábban, előre megírhatta a Telex nevű blog a ma megjelentetett "leleplezését"

telex logó Telex.hu
Vágólapra másolva!
Az URL-előzmények alapján a régi indexesek új blogja, a Telex a baloldali szavazatok elégetéséről beszámoló cikkének van egy február 1-én létrehozott URL-je, legalábbis a Google keresőmotorja erre enged következtetni. A levélszavazatokat azonban Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok – írja a Transzparens Újságírásért Alapítvány. Az újságíró-szervezet a Telex főszerkesztőjéhez fordult. Egyre biztosabb: baloldali provokációról van szó.
Vágólapra másolva!

A Transzparens Újságírásért Alapítvány Független Választási Médiafigyelő Delegációja furcsa ellentmondásokra bukkant a Telex baloldali szavazatégetős cikke kapcsán. 'Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett' címmel jelenített meg egy cikket a blog arról, hogy egy erdélyi szemétlerakó helyen civilek "véletlenül" elégetett levélszavazatokat találtak. A cikk elolvasása után az emberben könnyen felmerülhet az az érzés, hogy valakik kidobták Erdélyben a baloldalra leadott levélszavazatokat. És "véletlenül" éppen arra járt a Soros-féle Magyar Narancshoz köthető baloldali újságírónő, Parászka Boróka is.

A cikkel kapcsolatban azonban egy érdekes jelenséget vett észre az újságíró-szervezet.

A Google szerint a cikknek van egy február 1-jére datálható URL-je.

Mindez az alábbi screenshoton is látható.

Ez arra enged következtetni, hogy a cikket már február elsején megírták.

Forrás: TRANSZPARENS ÚJSÁGÍRÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

A Transzparens Újságírásért Alapítvány megkeresett több informatikust, akik megerősítették, hogy ez valóban azt jelentheti, hogy az adott cikk URL-je február 1-jén lett létrehozva.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található tájékoztatás szerint azonban a levélszavazatokat a választás napja előtti 15. napon lehetett egyáltalán átvenni. Ami március 19-e. Megkeresett az újságíró-szervezet egy magasrangú RMDSZ-es politikust is, aki azt a tájékoztatást adta, hogy februárban biztosan nem kaphatta meg senki a szavazólapokat.

Az alábbi kérdéseikkel megkeresték a Telex szerkesztőségét:

  • Mikor írták meg a cikküket először?
  • Mi lehet a magyarázat arra, hogy egyik URL-előzményben más dátum szerepel?
  • Napokkal ezelőtt kértek betekintést a szerkesztőségi folyamatokba a transzparencia jegyében, épp az ilyen esetek megvizsgálása céljából. Miért nem engedték be a delegációt és esetleg ez után az eset után nem vizsgálják-e felül a döntésüket?

A Telex főszerkesztője a következő választ adta: „a cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor, ezt a Telexen is közöltük. https://transtelex.ro/kozelet/2022/03/31/kidobott-levelszavazatok-erdely
A cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk."

Tehát a baloldali blog főszerkesztője az első két kérdésre tagadással reagált, a harmadik kérdést pedig nem válaszolta meg.

Ismert, a blog főszerkesztője - még indexes időszakában - lebukott azzal, hogy híváslistája szerint rendszeresen egyeztetett Gyurcsány Ferenc feleségével.