Márki-Zay teljesen belezavarodott a baloldali listába: azt sem tudja, kik lesznek rajta

Márki-Zay Péter, nevet, röhög
Hungarian Prime Minister and candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay (C) arrives before a press conference in Brussels on November 11, 202. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Hónapok óta összevissza beszél Márki-Zay Péter arról az országos listáról is, amit ő maga vezet majd. Októberben még saját frakciót akart, és azt, hogy minél hamarabb záruljanak le a tárgyalások. Később Gyurcsány utasítására erről le kellett mondania, majd pedig január végére szerette volna lezárni az országos listát. A legújabb fejlemény, hogy a Jobbik már meg sem akarja mondani, hogy kik lesznek a listán, de Márki-Zay ezzel kapcsolatban is zavaros fejtegetésbe kezdett. A baloldali pártok ideje fogy, mert február 26-ig kell leadniuk a listát. 
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter október 16-án nyerte el annak a jogát, hogy ő lehet a baloldali listavezető a 2022-es országgyűlési választáson. Akkor még azt ígérték a baloldali pártok, hogy október 23-ára véglegesítik az országos listát, ez azonban a mai napig nem történt meg. Sok más kérdéshez hasonlóan Márki-Zay ebben az ügyben is hónapok óta zavarosan beszél.

Az általa vezetett listáról is összevissza beszél Márki-Zay Forrás: AFP/John Thys

Teljes a káosz listaügyben is

A baloldali listavezető az előválasztás után azt mondta, hogy önálló frakciót szeretne alakítani. Ezt azonban a pártok jelentős része elutasította, Márki-Zay egy interjúban úgy fogalmazott, hogy emelt hangon közölték vele a döntést, melyet ő kénytelen volt elfogadni. Később azonban Márki-Zay azt is megjegyezte, hogy „még mindig nincs pont ennek a kérdésnek a végén". Aztán mégis pont lett, és már azt mondta, ő hajlandó engedni.

Az egész listaállítási folyamat egyébként hosszú hónapok óta húzódik. Menet közben Márki-Zay többször jelezte, hogy minél hamarabb meg kell állapodni a közös listáról, és folyamatosan határidőket szabott. Tavaly novemberben még arról beszélt, hogy december végéig le kell zárni az erről szóló vitákat, majd pedig januárra és január végére ígérte a lista lezárását. Lista pedig továbbra sincsen.

A hírek szerint a pártok már Márki-Zay nélkül tárgyalnak, akit teljesen kizártak a döntésből.

Újabb mellébeszélés Márki-Zaytól

Kedden az ATV-ben szó esett a közös listáról is. A műsorvezető emlékeztetett: az ellenzéki pártok januárra ígérték a lista véglegesítését, ehhez képest már február elseje van, majd hozzátette: Lukács László György jobbikos politikus egy reggeli műsorban arról beszélt, hogy nem lesz nyilvános listája a pártjának, hanem a fehér lukak lesznek a Jobbik-képviselők helyén a tárgyalások alkalmával.

„Ezt a Jobbikkal kell megbeszélni" – reagált Márki-Zay, aki egy mondaton belül magának is ellentmondva hozzátette: a listát majd nevekkel lehet csak leadni, de ha a Jobbik így akar tárgyalni, „akkor legyen így".

Márki-Zay tehát nem válaszolt arra a kérdésre, hogy korábbi nyilatkozatai alapján miért nem sikerült lezárni a listaállítási vitákat, másrészt pedig továbbra sem lehet érteni, hogy miről is akar tárgyalni a Jobbikkal.

A több hónapja tartó folyamatot tehát továbbra sem sikerült lezárni, és a káosz csak egyre nagyobb.

Karácsony és Gyurcsányné már menekül Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ők hoztak nyilvánosságra neveket

Az ellenzéki pártok közül eddig az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP hozta nyilvánosságra a listáját. A Jobbik és a Demokratikus Koalíció ezzel szemben továbbra is adós ezzel. A Jobbik elnöke, Jakab Péter mindezt azzal magyarázta egy interjúban, hogy először a programot kell megalkotni, és csak utána foglalkoznak a listaállítás kérdésével, holott korábban fordított volt a sorrend.

Márki-Zay abból a szempontból is összevissza beszél, hogy korábban deklarálta, hogy az első öt helyen az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei állnak.

A második helyen a DK EP-képviselője, Gyurcsányné azonban jelezte, hogy a választás után is marad az Európai Parlamentben. A harmadik helyen Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét találjuk, a főpolgármester azonban deklarálta, hogy nem fog beülni a tavasszal újonnan alakuló Országgyűlésbe. Vagyis a listán lehet, hogy ott lesznek - most még ez sem biztos -, de a parlamentbe nem akarnak bemenni.

A listaállításra nem sok ideje maradt a baloldali pártoknak, azt ugyanis legkésőbb február 26-ig le kell adniuk a választási szerveknél.