Kiderült, meddig maradhat a kamatstop a Diákhitelekre

diákhitel, egyetemisták és főiskolások, adósság,
Vágólapra másolva!
A jelenlegi helyzetben mindenhol tapasztalható forrásköltségek emelkedése miatt a hitelfelvevők számára ez nagyon jó, kedvező döntés, hiszen a kamatstop kiterjesztése nélkül közel 108 ezren kerültek volna nehezebb helyzetbe - minderről Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ vezérigazgatója beszélt az Origónak adott interjújában. A kormány döntésének lényege most is a családok és az emberek megvédése és a fiatalok megsegítése - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Milyen hatása van a kamatstopnak a diákhitelekre?

Az elhibázott brüsszeli szankciók és a szomszédban zajló fegyveres konfliktus energiaválságot okozott Európa szerte, amely minket is érint, ezért ársapka és kamatstop bevezetésével védjük a magyar családokat. Ennek része a most bejelentett diákhitel kamatstop is. A kormány múlt héten bejelentett intézkedése nélkül duplájára, több mint 10 százalékra kellett volna felemelni a Diákhitel1 kamatát.

Üdvözöljük és támogatjuk a döntést.

A Társaság megalakulása óta diákhitelt közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járultunk hozzá ezzel. A Diákhitel Központ 21 éves fennállás óta összesen már több, mint 382 ezer Diákhitel1 szerződést kötött 358 milliárd forint összegben. A jelenleg fennálló Diákhitel1 szerződések száma meghaladja a 100 ezer darabot.

A Diákhitel kamat profitelemet nem tartalmaz, a Diákhitel Központ non-profit elvek mellett működik. A jelenlegi helyzetben mindenhol tapasztalható forrásköltségek emelkedése miatt a hitelfelvevők számára ez nagyon jó, kedvező döntés, hiszen a kamatstop kiterjesztése nélkül közel 108 ezren kerültek volna nehezebb helyzetbe. A kormány döntésének lényege most is a családok és az emberek megvédése és a fiatalok megsegítése.

A diákhitelekre vonatkozó kamatstop kiterjesztése nélkül közel 108 ezren kerültek volna nehezebb helyzetbe Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mekkora megtakarítást jelenthet ez a diákoknak?

Ez nyilván a felvett hitel összegétől is függ, de a mindenkori, piaci kamatozású hitelekhez képest jelenleg ennél kedvezőbb hiteltermék nincs a piacon. A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalékos, ennél jelentősen kedvezőbb a 4,99 százalékos kamatban maximált hiteltermékünk. A diákhitel jövedelemarányos törlesztésű termék, így alacsonyabb kamat esetén a törlesztőrészlet változatlan, viszont rövidebb ideig kell törleszteni a hitelt. Átlagosan a diákhiteleket 6 év alatt törlesztik vissza a hitelt felvevők, így ez jól mutatja, hogy rendkívül kedvezőek a feltételek.

Lesz-lehetőség arra, hogy valaki, ha kéri kimaradjon a kamatstopból?

Miért is tenné ezt bármelyik törlesztési szakban lévő ügyfél? A kamat, amennyiben a kormány nem döntött volna kamatstopról, most több, mint a duplája lenne.

A diákhitel konstrukciók egyik igen komoly előnye egyébként, hogy az előtörlesztés és végtörlesztés is ingyenes. Ezt az előnyt ügyfeleink ismerik és használják.

Rákossy Balázs: Tisztán látszik annak a szándéka, hogy a kamatstop is megmaradjon addig, amíg a háborús inflációs helyzet fennáll Fotó: Koszta Regina

Mire számíthatnak a diákok a kamatstop után ? Nőhet-e a törlesztési idő?

Mivel a kormány döntése pontosan a háborús infláció és az uniós szankciós politika negatív következményei ellen szól, így nyilvánvalóan nem. A diákhitel jövedelemarányos törlesztésű termék, így alacsonyabb kamat esetén a törlesztőrészlet változatlan, viszont rövidebb ideig kell törleszteni a hitelt. A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse a családokat, könnyítse a kis-és középvállalkozások terheit és most már a diákhiteleseknek is komoly segítséget nyújt a kamatstoppal.

Jelenleg mekkora kintlévő hitelállományt érint a kamatstop?

2021. évben 26500 új diákhitelt folyósított a Diákhitel Központ, az elmúlt 10 évben összesen 156410 db hitelt vettek fel a hallgatók. A kamatstoppal érintett hatályos Diákhitel1 szerződések száma 107097 db.