Vége a karácsonynak, az emberek újra megrohamozták a plázákat

elektronikai üzlet, visszaváltás, visszavált, garancia, vevőszolgálat, mediamarkt, bécsi út, karácsony, után
Vágólapra másolva!
A karácsony elteltével az üzletek többsége újra szokásos nyitvatartással várja a vevőket december 27-30. között. Bár a karácsony előtti rohamot nem lehet túlszárnyalni, a szupermarketekben, kisebb boltokban és plázákban a két ünnep között újra rengeteg embert látni, melynek egyik fő oka, hogy többen szeretnék visszaváltani a karácsonyi ajándékukat. Mutatjuk a főbb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

A karácsony mindig megnövekedett forgalmat jelent a kereskedelemben, de az emberek nemcsak az ünnepek előtt, hanem egyre inkább a két ünnep között is megrohamozzák az újra kinyitó üzleteket. Ehhez azonban fontos tisztában lenni az üzletek nyitvatartásával, illetve az ajándék visszaváltására is szigorú szabályok vonatkoznak.

Sokan viszik vissza a kapott ajándékot karácsony után Forrás: Origo

Üzletek nyitvatartása

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az üzletek

december 27-30. között a szokásos hétköznapi nyitvatartás szerint tartanak nyitva.

Az első eltérés a hazai kiskereskedelmi üzletek év végi nyitvatartási rendjében Szilveszter napján lesz, ugyanis

míg egyes láncok 16 óráig is nyitva lesznek, addig több üzlet már 14 órakor bezár.

Ezt követően december 31-én a boltok ismét zárva lesznek, majd január 2-én (hétfő) ismét minden kinyit a szokásos, hétköznapi menetrend szerint.

Hogy pontosan melyik üzlet mikor zár, arról korábban ITT írtunk!

Az ünnepi nyitvatartást nézi egy nő az egyik budapesti pláza ajtaján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vannak kivételek

Fontos megemlíteni, hogy nem minden lesz zárva az ünnepek alatt, a jogszabály szerint nyitva tartó kivételek a következők:

  • a benzinkutak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.
A dohányboltok nyitva tarthatnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mit tehetek, ha nem tetszik egy karácsonyi ajándék?

Bárkivel előfordulhat karácsonykor, hogy végül mégsem a tökéletes meglepetést választja, esetleg nem megfelelő a méret, vagy már korábban megvette magának szerettünk a vágyott ajándékot.

Azonban létezik megoldás:

mind az üzletben, mind az online megvásárolt termékek esetében lehetőség van elállni a vásárlástól.

Az Ecommerce Hungary Egyesület közleménye arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy webshopon történő vásárlás esetén is megilletik a visszaváltásra vonatkozó jogok.

- írják.

Az online vásárolt terméket is vissza lehet küldeni Forrás: Shutterstock

A visszaküldés oka bármi lehet – akár az is, hogy a vásárló egyszerűen meggondolta magát.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a lehetőség egyes termékekre nem vonatkozik (ilyenek például a gyorsan romló élelmiszerek, a kibontott csomagolású elektronikai eszközök vagy a letöltött programok).

Az Európai Uniós szabályozások szerint az üzletben vásárolt termékeknél kizárólag hibás áru esetében kötelező az áru cseréje vagy árának visszatérítése.

Ugyanakkor számos üzlet lehetőséget biztosít a vásárlóknak arra, hogy bizonyos időn belül, a bizonylatot felmutatva visszavigyék az adott terméket.

Visszatért az élet az utcákra, boltokba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Például az eMag és az Euronics 30 napos határidőt ad a termékek visszaküldésére, illetve van olyan tagunk is – például a Decathlon –, aki a használatba nem vett terméket akár 365 napon belül cseréli – fogalmazott Györke Zoltán az ECH Nagyvállalati Tagozatának elnöke.