Advent negyedik vasárnapján a szeretet gyertyájának fénye felmelegíti a szíveket

advent, család, szeretet
Vágólapra másolva!
Advent negyedik vasárnapján, aranyvasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját, amely a szeretetet szimbolizálja. Talán nem véletlenül: az adventi időszakban ahogyan egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz, úgy nő a szívünkben és lelkünkben a szeretet. Jézus tanítása szerint szeretnünk kell egymást, és szerintem ez a fajta szeretet magába foglalja a figyelmességet, a türelmet és az önzetlenséget is.
Vágólapra másolva!

Sokat gondolkoztam azon, pontosan hogyan tudnám a legegzaktabban átadni azokat az érzéseket, gondolatokat, amik szerintem a szeretethez kapcsolódnak. Már csak néhány nap van hátra karácsonyig, és amellett, hogy ez az egyik legfontosabb ünnep az évben, idén talán másabb lesz, mint az előző években volt. A koronavírus-járvány beköszöntével valószínűleg legtöbbünk nem gondolta volna, hogy egy háború fogja beárnyékolni mindennapi életünket. Nehéz év van mögöttünk, és amellett, hogy érdemes – a szokások szerint – számot vetnünk, értékelnünk mi történt velünk akár pozitív, akár negatív szempontból,

a legfontosabb, amire mindig gondolnunk kell, az az, hogy ha van kiket szeretnünk, és viszont szeretnek minket, akkor a legnagyobb nehézségeket, fájdalmakat is leküzdhetjük.

Az egyik legnagyobb gesztus, ha az időnket, a figyelmünket odaadjuk egy másik embernek, és szeretettel fordulunk felé.

A szeretteink és barátaink figyelme, szeretete és ideje különösen fontosak akkor, amikor nehéz időket élünk meg – jelen esetben nehéz éveket –, így amikor elfáradunk, akkor is vannak, akik a támaszaink lehetnek. Az advent és a karácsony is felhívják erre a figyelmet, és évről évre tanítanak nekünk valamit arról, hogyan érdemes szeretni.

A legnagyobb dolgok akkor történnek, amikor szeretetben és békességben a szeretteinkkel töltjük az időnket. Forrás: Femina

A szeretet kifejezése lehet, ha egy nagymama megtanítja a bejglisütés fortélyait az unokájának, vagy anya és lánya együtt készítik el a töltött káposztát. Ilyenkor időt töltenek el együtt, beszélgetnek, és közös emlékeik lesznek, amelyeket nem vehet el tőlük senki. Ezekben a pillanatokban egy mosoly vagy egy nevetés is kifejezheti, mennyire szeretjük a másikat, ezen kívül igazi kincs az, hogy a család számára közösen készíthetik el az asztalra valót.

Amikor meggyújtjuk a szeretet gyertyáját az adventi koszorún, emlékezzünk arra, hogy

nem elég, hogy szeretünk valakit, ki is kell tudnunk fejezni felé az őszinte érzéseinket.

A legértékesebb idő az, amit azokkal töltünk, akiket szeretünk. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mondjuk el szeretteinknek, mennyire fontosak nekünk, hallgassunk a szívünkre, és adjuk oda egymásnak az egyik legértékesebb dolgot amink van: az időnket.

Biztosak lehetünk benne, hogy csak nyerhetünk vele, és életre szóló pillanatokat szerezhetünk, amelyek akkor lesznek igazán megfizethetetlenek, amikor az, akit szerettünk, már nem lehet mellettünk.

Áldott karácsonyi készülődést mindenkinek!