Totális rajtaütés: elfogták a nemzetközi bűnbandát magyar és osztrák rendőrök

Vágólapra másolva!
Az osztrák és a magyar rendőrök több mint félezer kilogramm kábítószer kereskedelmét tudták bizonyítani egy nemzetközi drogbandára - írja a police.hu.
Vágólapra másolva!

A drogbizniszben utazó csapat ellen még a soproni rendőrök kezdett el nyomozni 2020 májusában, miután azt az információt kapták, hogy Sopron belvárosának egyik lakásához tartozó postaládáját kábítószer értékesítésére használják. A felderítés egy olyan

kiterjedt hálózattal rendelkező bűnszervezethez vezetett, mely Dunántúl öt megyéjét is ellátta kábítószerrel.

Ezek többsége marihuána volt, míg kisebb mennyiségben amfetamin.

2021 év elején körvonalazódott, hogy a bandavezér, S. Csaba a drogot külföldi kapcsolatán keresztül szerzi be, majd a tavaly április végi rajtaütéskor egyszerre csaptak le valamennyi bandatagra: elfogták a bűnszervezet albán származású, koszovói vezetőjét, Kristijan S.-t is, akinek a búvóhelyén 5 kilogramm marihuánát, 1,5 kilogramm amfetamint és több ezer euró készpénzt foglaltak le. Akkor összesen 9 fő ellen folyt büntetőeljárás. Az elmúlt 1,5 év alatt azonban ez a szám összesen 16 főre duzzadt.

Forrás: police.hu

A nyomozás megállapította, hogy a hálózat Koszovó és Szerbia területéről csempészte be a kábítószert Bécsbe, ahonnan tovább vitték a szomszédos országokba, így Magyarországra is.

A magyar hatóságok együttműködtek az osztrák LKA Burgenland (Burgenland Tartományi Bűnügyi Hivatal) kábítószer elleni egységével is, akik a magyar-albán bűnszervezet felső kapcsolataival szemben folytattak büntetőeljárást. A közös bűnügyi együttműködés során számos esetben történtek Magyarország és Ausztria területén kihallgatások, határon átnyúló műveletek és elfogások.

A közel két éven át tartó nyomozás során a két ország rendőrei több mint 500 kg marihuána, 4 ezer MDMA extasytabletta és 18 kg amfetamin kereskedelmét tudták bizonyítani.

Ausztriában 9 embert már el is ítéltek ebben az ügyben, míg Magyarországon 16 személlyel szemben fejezték be most a nyomozást. Négyükkel szemben bűnszervezetben, míg tizenkettőjükkel szemben bűnszövetségben jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt javasolnak vádemelést.