Hidvéghi Balázs: A magyar kormány kikéri az emberek véleményét

HIDVÉGHI Balázs
Budapest, 2020. december 16. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban 2020. december 16-án. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Brüsszel az emberek megkérdezése nélkül vezette be az Oroszország elleni elhibázott szankciókat, melyekről most az unióban elsőként a magyar kormány kikéri a társadalom véleményét és számít is a támogatására - mondta a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Kiskőrösön.
Vágólapra másolva!

Hidvéghi Balázs a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében, Kiskőrösön tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: látogatásának az a célja, hogy véleményt mondjon azokról az elsősorban brüsszeli energetikai szankciókról, amelyek "tragikusan nehéz helyzetbe hozták az európai gazdaságot".

Ezek a döntések az európai embereknek, így a magyaroknak olyan terhet jelentenek, melyeket nem szabad szó nélkül hagyni

- fogalmazott.

Arra emlékeztetett: a szankciókat az emberek megkérdezése nélkül vezették be az unióban azt állítva, hogy az intézkedések elhozzák az orosz-ukrán háború végét és "ártanak majd az agresszornak".

Ez azonban nem így történt, hiszen a bevételek azóta is áramlanak Oroszországba és a 9 hónapja tartó háborúskodás vége sem látszik.

Látható és tapasztalható ugyanakkor, hogy "elképesztő gazdasági válsághelyzetet" idézett elő a szankciós politika az európai embereknek és vállalkozásoknak - húzta alá.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője. Forrás: MTI/Kovács Attila

A kormány Magyarországon - az Európai Unióban elsőként - megkérdezi az emberek véleményét az elhibázott brüsszeli szankciókról - jelentette ki a képviselő hozzátéve:

abban bízik, hogy a hétfői kiskőrösi fórum is tartalmas eszmecserét hoz ezekről a témákról.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáción a magyarok "egyértelmű és erős választ" adva magas részvétel mellett, sokan mondanak majd nemet az unió szankciós politikájára.

Ez azért fontos, mert minél nagyobb arányú a kormány álláspontjának támogatása hazánkban, annál erősebb lesz a kabinet pozíciója azokban a tárgyalásokban és vitákban, melyek a szankciók jövőjéről és a következő brüsszeli lépésekről szólnak - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

Ahogy korábban is sokszor kikérték már véleményüket fontos ügyekben, úgy most is számítanak az emberek támogatására - zárta szavait.