A magyarok többsége szerint Brüsszelnek fizetnie kell Magyarországnak

euro, érme, pénzérme, pénz, kéteurós, illusztráció,
Illustration picture shows coin of 2 euros during the presentation of a commemorative coin of 2 euro to celebrate the 200th anniversary of UGent university, Thursday 28 September 2017, at the Royal Mint in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Tízből hatan (59 százalék) szeretnék, hogy Brüsszel ne tartsa tovább vissza a Magyarországot megillető európai forrásokat – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Minden harmadik ellenzéki szavazó, de még a fiatalok többsége szerint is ki kellene fizetni hazánknak a két éve visszatartott összeget.
Vágólapra másolva!

Miközben a magyar kormány mindent megtett az elmúlt hónapokban a Brüsszellel való megegyezés érdekében, számos, az elveivel és értékeivel összeegyeztethető kompromisszumot kötött – az Integritási Hatóság létrehozásától a vagyonnyilatkozati rendszer szigorításáig –, úgy tűnik, az Európai Bizottság halogatja a döntését. A Nézőpont Intézet ebben a helyzetben azt kutatta, hogy a magyarok hogyan vélekednek az uniós források visszatartásáról.

Brüsszel igazságtalanul visszatartja a hazánkat megillető forrásokat Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

Arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e azzal, hogy az „Európai Unió visszatartja a Magyarországnak megítélt pénzügyi támogatásokat" a magyar választók döntő többsége (59 százalék) nemmel válaszolt. Csak egyharmaduk (33 százalék) jelezte, hogy egyetért a brüsszeli eljárással. Érdekes, hogy bár az ellenzéki pártok támogatják Magyarország pénzügyi szankcionálását, a kormánykritikus szavazók ebben a kérdésben megosztottak, harmaduk (31 százalék) ellenzi a Magyarországot megillető európai források visszatartását.

Forrás: Nézőpont Intézet

Nemcsak saját választóik megosztottsága miatt remélhetnek kevés belpolitikai hasznot a baloldali pártok a brüsszeli politika támogatásától. Nincs ugyanis olyan társadalmi csoport, amelynek abszolút többsége egyetértene azzal, hogy a jelenlegi helyzetben Magyarország ne férjen hozzá az uniós pénzekhez. Még az általában kritikusnak mondható 18-29 évesek, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében is a megkérdezettek 50-50 százaléka (40 százalék ellenében) elleni az uniós források további visszatartását.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2022. november 2. és november 4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, egy „most vasárnapi" választáson részvételüket biztosra ígérő válaszadók.