Így költenek milliókat a baloldali haverokra Niedermüller önkormányzatánál

Niedermüller Péter
Budapest, 2020. január 17. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Niedermüller Péterék milliókat fizettek ki az utóbbi években több baloldalhoz köthető kommunikációs cégnek és egy újságírónak. Utóbbi már a Hunvald-érában is dolgozott a VII. kerületnek, s 2021-ben ismét igényt tartottak a tanácsaira. 
Vágólapra másolva!

Több baloldalhoz köthető kommunikációs céggel és egy újságíróval is szerződést kötött az utóbbi években Erzsébetváros ellenzéki vezetése. Elsőként a Tanácsadó Kft-t igazolták le valamikor 2020-ban - írja az Adatradar.

Niedermüller Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Adatradar adatigénylésére kiadott táblázatban a következő információk szerepeltek:

Szerződés tárgya: önkormányzati kommunikáció hatékonyabbá tétele. Költségvetési év: 2020. Költségvetési összeg: bruttó 3 835 400 Ft. Szerződés vége: ütemezés szerint.

Szerződés tárgya: digitális stratégia kidolgozása. Költségvetési év: 2020. Költségvetési összeg: bruttó 2 472 690 Ft. Szerződés vége: aláírástól számított 25 munkanap.

Ószabó a cége honlapján elérhető rövid életrajza szerint 1990 és 2000 között újságíró, valamint szerkesztő volt olyan lapoknál, mint a Népszabadság és az akkor még liberális Magyar Hírlap, de dolgozott az RTL Klubnak is. Bár 1997-ben a Figyelő szerkesztőségének tagjaként Pulitzer-emlékdíjat kapott, nevét a legtöbben a Vajda Évával jegyzett Fiúk a bányában című sorozat miatt ismerik. Érdemes megjegyezni, a szóban forgó cikkeket az Élet és Irodalom közölte, mire a Fidesz perrel válaszolt, amit meg is nyert.

A 2000-es évek elején kommunikációs vezető volt, majd önállósította magát. Ószabó Attilára az Opten cégnyilvántartásában Szabó Attila néven bukkantunk rá. Gazdasági érdekeltségi körébe tartozott többek között az Issues Management Tanácsadó Kft., melynek 2004 februárja és 2007 decembere között volt ügyvezetője, tagsági jogviszonya pedig egészen 2008 áprilisáig tartott.

A cégnek nem kellett sokáig várni az első állami megrendelésre.

Az Issues 2005-ben és 2006-ban az SZDSZ-es Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) dolgozott: a Demokrata 2007-es híradása szerint több mint hárommillió forintért végzett frissítést és átalakítást a tárca internetes oldalán. Ugyanekkor jelent meg a Magyar Nemzetben, hogy – szintén a GKM-nek – 1,2 millió forintért írtak egy kétoldalas „tanulmányt", tele olyan magvas gondolatokkal, minthogy egy hírlevél vagy egy fórummodul feldobná a minisztérium honlapját.

A VII. kerületben feltűnő LA Communications Tanácsadó Kft-t egy évvel az idézett cikkek után, tehát 2008-ban alapította Ószabó Attila, s a kezdetektől mindmáig ő vezeti. A cég rendre 50 000 000 Ft feletti értékesítésből származó nettó árbevételt ért el az elmúlt öt évben. Megjegyzendő, hogy az LA nem csak „politikai megrendeléseket" teljesít:

Öt éve a 24.hu számolt be arról, hogy a „Magyar Public Relations Szövetség [átadta] az idei Sándor Imre PR-díjakat.

A legsikeresebb pályázatok egyike lett a K&H Bank Gázszerelőt Felcsútra! című kommunikációs kampánya", amit Ószabóék raktak össze a pénzintézetnek.

A lap beszámolt róla, hogy a Népszava főszerkesztő-helyettese másodállásban 14 millió 446 ezer forinthoz jutott a 2006-2010-es ciklus alatt.

2021-ben ismét munkát vállalt Erzsébetvárosban. Az adatigénylésre adott válasz szerint „médiaelemzés és tanácsadás volt a feladata, amiért január 1-je és december 31-e között összesen bruttó 2 280 000 Ft-ot kapott. Mivel Niedermüllerék az ő szerződését sem küldték el az Adatradar igénylésére, ezért a részleteket homály fedi, s ez igaz a „vezetői stratégiai tanácsadást" végző Weber und Mill Kommunikációs, Oktatási és Tanácsadó Kft.-re is, amely 2021. május 1-je és december 31-e között havi 850 000 Ft-ért, idén pedig havi 750 000 Ft-ért (plusz áfa) dolgozott, illetve dolgozik a VII. kerületnek.