A magyar kormány újabb és újabb intézkedésekkel védi a családokat az elrontott brüsszeli szankciók hatásaitól

Árstop, Magyarország Kormánya, árszabályozás, alapvető élelmiszer, 2022. február 1., 2022.02.01.
Vágólapra másolva!
Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy milyen intézkedésekkel segít a magyar kormány az embereknek a háborús helyzetben más európai országok kormányaihoz képest, és miért fontos ez a politika.
Vágólapra másolva!

Magyarországon rendszeresen megkérdezik és bevonják a döntésekbe a magyar embereketjelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában. A nemzeti konzultáció miért fontos, és miért érdemes az embereknek kitölteni a kérdőíveket?

Brüsszel energiaszankciói bénító hatást gyakoroltak az európai országokra, mind az ipari szektornak, mind a lakosságnak jelentős, a mindennapokban érzékelhető többletköltséget okozva. Magyarországon politikai hagyománnyá vált, hogy a legmeghatározóbb közéleti kérdésekben – különösen krízishelyzetekben – a kormány kikéri a választók véleményét annak érdekében, hogy a kormányzati politika alakítása a társadalmi elvárásokhoz igazodjon.

Minél többen töltik ki a nemzeti konzultációt, annál erősebb politikai felhatalmazással képviselheti a kormány a magyarok érdekeit az európai politikai térben.

A magyar kormány több területen is segíti az embereket, hogy minimálisra csökkentse a háború okozta problémákat. Megemelték a nyugdíjakat, a 4,5 százalékos emelés visszamenőleg, januártól érvényes, de megérkezett a nyugdíjprémium is. Miért segítség ez a nyugdíjasoknak a háborús infláció vonatkozásában?

Az idősek több szempontból is a legsérülékenyebb társadalmi csoportok közé tartoznak. Könnyen belátható, hogy

a szankciós recesszió következményeivel szemben a nyugdíjasok „védekezési lehetőségei" állami segítség nélkül rendkívül korlátozottak, hiszen a gazdasági lehetőségeik, az anyagi mozgásterük nem mérhető az aktív rétegekéhez.

Ezért kulcsfontosságú, hogy válsághelyzetben a kormányzat ne hagyja magára az idősebb korosztályt, ahogyan azt a 2010 előtti években a balliberális kormányok tették, például a 13. havi nyugdíj elvételével.

Az időseknek komoly segítség a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium is Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az átlagfogyasztásig továbbra is a 2013-ban hatályba lépett rezsicsökkentési szabályok szerint tudják rendezni számláikat a családok. Ez miért segítség a magyar családoknak annak tükrében, hogy Európa más országaiban egyre többen küszködnek megélhetési válsággal?

A rezsicsökkentés alapvető célja az intézkedés bevezetésekor az volt, hogy

az energia világpiaci árának ingadozásával kapcsolatos kockázatokat a kormány a magyar családok helyett egy érezhetően nagyobb teherbíró képességgel rendelkező szereplőre, az államra telepítse.

2022 tavaszán a szankciós energiaválság Európa-szerte energiahiányhoz, illetve az energiahordozók árának drasztikus emelkedéséhez vezetett, így ezen tényezőkhöz alkalmazkodva a polgári kormány célkitűzése a támogatási modell átlagfogyasztásig történő megőrzése lett. A rezsicsökkentési program fenntartása révén az átlagfogyasztásig továbbra is garantált az olcsó energia a magyar háztartásoknak, amely intézkedés érdemben hozzájárul – a válsághelyzetben különösen fontos – pénzügyi mozgásterük növeléséhez és a rezsiköltségek kalkulálható szinten tartásához.

Az árstopok sokaknak jelentenek segítséget Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az áremelkedés fékezését szolgálják az árstopok is. A kormány legutóbbi döntésével kiterjesztette az árstopot a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is, míg a kamatstopot 2023 nyaráig meghosszabbította. Ezek az intézkedések miért fontosak?

A felelős politizálás egyik fontos ismérve, hogy rendkívüli szituációkban a megszokottól eltérő megoldásokat érvényesít. Brüsszel elméletileg Oroszországot célzó büntetőintézkedéseinek a gazdasági következményei, illetve különösen a szankciós infláció az egész magyar lakosságot hátrányosan érinti, egyes csoportok (például a kevésbé jómódúak, valamint a jelzáloghitelesek) ugyanakkor fokozottan ki vannak téve az orosz-ukrán háború és a szankciós politika negatív hatásainak.

Az árstopok rendszere, illetve a kamatstop az előállt rendkívüli körülményekhez igazított kormányzati lépések, amelyek azt hivatottak megakadályozni, hogy Brüsszel büntetőintézkedései miatt – pénzügyi értelemben – kilátástalan helyzetbe kerüljenek a magyar emberek.

A magyar kormány ezekkel az intézkedésekkel is védi a családokat a háború és a szankciók következményeitől és költségeitől.

Az Európai Unióban továbbra is hazánkban lehet az egyik legolcsóbban tankolni, és szeptember 19-én elindult az országos tűzifaprogram, melynek keretében rögzített, hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság. Más európai országokban miért vezetnek be inkább korlátozásokat, mintsem ilyen támogató intézkedéseket?

Magyarországon a polgári kormány politikai koncepciója világos.

Ennek lényege, hogy

krízishelyzetben a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne az emberek fizessék meg az önhibájukon kívül kialakuló válság árát,

másrészt a rendelkezésére álló politikai eszközökkel a nehézségek kiváltó okait igyekszik orvosolni (vagyis jelen esetben a brüsszeli büntetőintézkedések politikájának újragondolása mellett tör lándzsát). Ez a hozzáállás természetesen politikai értékválasztás kérdése. A szankciópárti erők – nálunk a baloldalon és Európa-szerte egyaránt – a szankciófókuszú politika folytatását ítélik elsődleges fontosságúnak, és ehhez a lakosság fokozott áldozatvállalását is „elvárják".