Fizetésképtelen cége maradék vagyonát sikkasztotta el egy férfi

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtön, és tízmillió forintos vagyonelkobzás várhat arra a férfira, aki a cég tartozásai ellenére kölcsönvett a vállalati pénzből, aztán azt egész egyszerűen elköltötte.
Vágólapra másolva!

A 2011 decemberében alakult Kft-ben férfi 2016. decemberétől volt vezető, ám valójában már a kezdetektől fogva ő irányította a céget.

A cégnek 2014 májusában adótartozása volt, majd 2014 júliusában egy banktól tízmillió forint kölcsönt vett fel, amit 2015 júliusáig kellett visszafizetnie.

A tartozás alapján az adóhatóság előbb végrehajtást rendelt el a társasággal szemben, majd a cégbíróság 2018 januárjában felszámolását. A felszámolási eljárásban összesen 16 millió forint hitelezői igényt jelentettek be.

A Kft 2015 júliusában fizetésképtelen lett, az ügyvezető ennek ellenére augusztus végén 28 millió forintot vett kölcsön a céges pénzből saját részre.

A pénzből azonban nem a tartozásokat fizette be, hanem ismeretlen célra fordította, ezzel pedig meghiúsította a hitelezői igények kielégítését.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai megállapították, hogy a férfi a kölcsönből összesen 600.000 forintot fizetett vissza a cégnek.

A debreceni ügyészség a férfival szemben

hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt emelt vádat,

és felfüggesztett börtönt, illetve 10 millió forint erejéig vagyonelkobzást javasolt.