Korányi Dávid az amerikai Johns Hopkins Egyetemen keresett szövetségeseket a magyar kormány ellen

Korányi Dávid, Bajnai Gordon,  FOTÓ FOTÓTÉMA épületfotó SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszterelnök tanácsadó államtitkár
Washington, 2009. december 4. Bajnai Gordon miniszterelnök Korányi Dávid kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (j) áll a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Kontra.hu legfrissebb tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy egy helyen, egy időben dolgozott a Johns Hopkins Egyetem washingtoni Nemzetközi Tanulmányok Intézetében (SAIS) és annak Transzatlanti Kapcsolatok Központjában (CTR) Bajnai Gordon egykori miniszterelnök, illetve a magyar választásokba beavatkozó Action for Democracy több tagja: Korányi Dávid, Charles Gáti, Anne Applebaum és Zeid Raad al-Husszein. Korábban Francis Fukuyama is megfordult az egyetemen. A CTR vezetője pedig Dan Hamilton, Bill Clinton volt amerikai demokrata elnök egykori külügyi államtitkára. A Johns Hopkins tehát az Action for Democracy találkozási pontjának minősíthető.
Vágólapra másolva!

Amikor 2019 májusában adománygyűjtési céllal Márki-Zay Péter Washingtonba utazott, találkozott ott Charles Gáti magyar származású amerikai politológussal. Az Action for Democracy honlapján az áll, hogy tanácsadó testületi tagjuk Charles Gáti.

Az MTI egyik beszámolója alapján Gáti 1953-tól 1955-ig a Magyar Nemzet munkatársaként tevékenykedett, tehát

a sötét Rákosi-korszakban volt újságíró.

Nem is annyira meglepő módon az 1956-os forradalom után hagyta el Magyarországot.

Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora a Gyurcsány-párt budapesti konferenciáján, 2014. december 19-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

1993–1994-ben az amerikai Külügyminisztérium (Policy Planning Staff of the US Department of State) tervező osztályán Európa- és Oroszország-ügyi főtanácsadóként alkalmazták, munkája középpontjában pedig a NATO-bővítés állt.

A magyar származású professzor 2000 óta oktat a Johns Hopkins Egyetem washingtoni Paul H. Nitze Nemzetközi Tanulmányok posztgraduális iskolájában (School of Advanced International Studies-SAIS). A baloldali kormányok alatt Magyarországon kitüntették: „Gáti a magyar–amerikai kapcsolatok előmozdítása érdekében kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréseként 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át; a magyar-amerikai kapcsolatok erősítéséért 2008-ban a Külügyminisztérium Lánchíd-díjával tüntették ki”.

A Magyar Idők egyik 2018-as cikke szerint Charles Gáti a Demokrata Párttal szimpatizál, azon belül is Hillary Clintonért rajong. Korábban ezt írta róla a Magyar Idők:

Gáti korábban kifejtette, hogy Orbánt mindenképpen meg kell buktatni, ha demokratikus módszerekkel nem megy, akkor másként. Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálatának és egyéb »idegen zászlós« szerveinek nagy gyakorlata van az Amerika-ellenes kormányok megbuktatásában.

Az egyéb „idegen zászlós” szerv szerepét ezúttal az Action for Democracy töltötte be.

Az Action for Democracy tanácsadó testületének tagja a közismert Francis Fukuyama japán származású amerikai liberális filozófus, politológus, a nemzetközi kapcsolatok szakértője is. Fukuyama azáltal vált híressé, hogy 1992-ben kiadta A történelem vége és az utolsó ember című könyvét, amelyben azt állította, hogy a Szovjetunió összeomlása által világszinten győzött a liberális demokrácia...

Francis Fukuyama Forrás: NurPhoto via AFP/Ying Tang

„Jóslata” nem jött be, de ennek ellenére amerikai demokrata és európai liberális körökben afféle megmondóembernek, a nemzetközi kapcsolatok „sztárjának” tartják.

Charles Gátihoz hasonlóan Fukuyama is az amerikai Külügyminisztérium tervező osztályát dolgozott.

A japán származású filozófus tagja az egykor Kati Marton által vezetett The New America Foundation, a Gulyás Márton-féle Partizánt pénzelő National Endowment for Democracy és a Rand Corporation nevű (amerikai hadsereg agytrösztje) tanácsadó testületeknek is.

Fukuyama 2001 és 2010 között a Johns Hopkins SAIS munkatársaként tevékenykedett, az intézet nemzetközi fejlesztési programjának igazgatója volt.

Action for Democracy-tag Evelyn Farkas demokrata politikus is, aki

2012 és 2015 között Barack Obama adminisztrációjában Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős hadügyminiszter-helyettes volt.

Farkas 2020-ban azt nyilatkozta CBS-nek, hogy magyar származású (ahogy az egyébként a vezetéknevéből is világosan kitűnik), a szülei az 1956-os forradalom után hagyták el Magyarországot. 2004-ben John Kerry akkori demokrata elnökjelölt, későbbi külügyminiszter kampánycsapatának tanácsadója volt védelmi ügyekben. (A New York Times szerint Soros akkor 18 millió dollárt költött Kerry kampányára.)

Evelyn Farkas Forrás: Getty Images/Alex Wong

Evelyn Farkas 2010-től 2012-ig – immár Obama alatt – a NATO európai szövetséges erői főparancsnokának (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) volt a főtanácsadója, majd Leon Panetta hadügyminiszter különleges tanácsadójaként dolgozott a 2012-es chicagói NATO-csúcstalálkozó idején.

2015-ig volt Obama hadügyminiszter-helyettese. A Lindkedln-profilja szerint 2018–2019-ben a Soros György által támogatott German Marshall Fund of the United States főmunkatársa volt. 2016-ban csatlakozott a Soros által pénzelt Atlantic Councilhoz mint vezető munkatárs, ahol elvileg 2018-ig dolgozott. Mindemellett tagja a szintén Soros finanszírozta Aspen Institute-nak is.

Az Action for Democracy tanácsadó testületének tagja Rafal Trzaskowski, a Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO–EPP) politikusa, aki 2018-tól Varsó főpolgármestere. 2020-ban államfőjelölt volt, de alulmaradt Andrzej Dudával (PiS) szemben.

Rafal Trzaskowski Forrás: NurPhoto via AFP/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Trzaskowski azzal kampányolt, hogy

támogatja a melegházasságot, és reméli, hogy ő lesz Varsó első polgármestere, aki összeadhat két azonos nemű személyt.

Az elnökválasztási kampányban kiállt mellette Karácsony Gergely, de London, Párizs és Isztambul balos főpolgármesterei is támogatták a lengyel politikust. Varsóban ő szokta megnyitni a Pride-ot.

Az Action for Democracy-s Zeid Raad al-Husszein a jordán királyi család tagja, 2014 szeptembere és 2018 augusztusa között ő volt az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Korábban Jordánia ENSZ-nagykövete volt, hazájában hercegi rangja van.

Az ENSZ volt emberi jogi főbiztosa természetesen a Johns Hopkins Egyetemen tanult.

Zeid Raad al-Husszein Forrás: AFP/Jean-Guy Python

Az európai migrációs válságtól kezdődően, 2015 és 2018 között számtalan alkalommal illette kritkával a magyar kormányt a szigorúan bevándorlásellenes politikája miatt.

Robert Boorstin szintén szerepet vállalt az Action for Democracy-ben. A LinkedIn-profilja alapján

kommunikációs menedzservolt Bill Clinton 1992-es kampányában. A demokrata győzelem után Clinton vitte magával a Fehér Házba, ahol először kommunikációs asszisztens volt, majd a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársa lett, ahol 1994 és 1996 között az volt a feladata, hogy beszédeket írjon az elnöknek.

Robert Boorstin 2003-ban egyik alapítója volt a Demokrata Párt legfontosabb agytrösztjeként működő Center for American Progressnek (CAP).

A CAP ötletgazdája a demokraták egyik legfontosabb donorja, Soros György volt.

Érdemes megemlíteni, hogy az Origo korábbi cikke alapján

2011-ben és 2012-ben a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány 110 millió forintnak megfelelő támogatást kapott Center for American Progresstől.

A progresszív agytröszt jelenlegi vezetője Patrick Gaspard demokrata politikus, aki korábban a Soros Alapítvány (OSF) elnöke volt.

A Kontra.hu tényfeltáró anyaga teljes egészében itt olvasható el.

A Johns Hopkins Egyetem mint találkozási hely

A 2010-es kormányváltás után Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel együtt Korányi Dávid az Egyesült Államokba ment. Korányi 2010 és 2017 között a Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézet Transzatlanti Kapcsolatok Központjának [Johns Hopkins University – Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) Center for Transatlantic Relations (CTR)] volt a kutatója.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök Korányi Dávid egykori kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral áll a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án. Forrás: MTI/Beliczay László

Az egyetemen Soros György többször is előadott.

Úgy tudni, hogy

Korányi az amerikai milliárdos által finanszírozott German Marshall Fund ösztöndíja segítségével került a Johns Hopkinsra.

2011 szeptemberben arról írt az Index, hogy „titkárságának közleménye szerint Bajnai a washingtoni Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Iskolájában (SAIS) ad majd elő évente négy alkalommal az Európai Unió aktuális fejleményeiről és a közép-európai átalakulásokról. Bajnai a SAIS mellett a CTR munkájába is bekapcsolódik, ennek vezetője Dan Hamilton, Bill Clinton külügyi államtitkára".

Tehát egy helyen, egy időben dolgozott a Johns Hopkins Egyetem washingtoni Nemzetközi Tanulmányok Intézetében (SAIS) és annak Transzatlanti Kapcsolatok Központjában (CTR) Bajnai, Korányi és Gáti!

Radoslaw Sikorski (PO) volt lengyel külügyminiszter, jelenlegi EP-képviselő felesége, Anne Applebaum is az AfD tanácsadó testületének tagja, de igazgatósági tagja a National Endowment for Democracy-nak is. Applebaum történész, a liberális Washington Post újságírója és a Johns Hopkins SAIS keretén belül az Agora Intézet vezető munkatársa.

Ahogy az a fentiekből leszűrhető:

jelentős részben Soros György által finanszírozott, vezető washingtoni demokrata körök álltak össze annak érdekében, hogy leváltsák Orbán Viktort.

Ám ez nem jött össze nekik, a közel 2 milliárd foritnyi dollár támogatásuk pedig füstbe ment. A baloldal külföldi kampányfinanszírozási botránya ügyében nemrég rendőrségi és titkosszolgálati vizsgálat is indult.

A Kontra.hu tényfeltáró anyaga teljes egészében itt olvasható el.