Itt az idő határozott lépéseket tenni a jövőnk érdekében

pára, szmog, párás szmogos idő, Salgótarján
Salgótarján, 2018. november 14. Talajmenti pára és füst Salgótarjánban 2018. november 14-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ előző napi tájékoztatása szerint több településen romlott a levegő minősége, öt városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt, további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az idei nyár Európa-szerte bebizonyította: az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, valamint a klímaválság a mindennapjaink része: most történik és mindannyiunkat érinti, tehát egyre égetőbb a szükség, hogy tegyünk valamit a probléma megoldásáért, és lehetőségeinkhez mérten küzdjünk a klímaváltozás fő okának tartott üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért! Amellett, hogy a törvényi szabályozások és az innovatív technológiák folyamatosan javítják a levegő minőségét, cikkünkben számba vesszük azokat a tényezőket, melyek figyelembevételével magánemberként is jelentős mértékben hozzájárulhatunk a közös sikerhez.
Vágólapra másolva!

Bár hétköznapi tevékenységeinkhez szinte kivétel nélkül kapcsolódik szén-dioxid-kibocsátás, mindegyiknek van alacsonyabb kibocsátással járó, a klímát kevésbé veszélyeztető alternatívája is; személyes felelősségünk is tehát, hogy milyen sors vár éghajlatunkra és mennyiben változnak meg életfeltételeink a jövőben.

Döntéseink és választásaink – hacsak apró lépésekkel is – tevékenyen járulnak hozzá a mindennapi ártalmaink csökkentéséhez.

Közismert tény, hogy ahhoz, hogy a mind jobban fenyegető klímaválságot meg lehessen akadályozni, a felmelegedés mértékét a visszafordíthatóság határa alatt kell tartani, tehát a közlekedés, a logisztika, a háztartások működése és az eltúlzott fogyasztási szokások okozta ártalmak csökkentésében nemcsak, hogy mindannyian érdekeltek vagyunk, de tehetünk is érte nap mint nap.

Füstölő kémények a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason (illusztráció). Forrás: Axel Friedrich

A megoldás kézenfekvő, mégis kevesen tartjuk be, holott, ahogy fűtünk, hűtünk, közlekedünk, vagy az otthonainkat berendezzük és működtetjük, mind magában rejt több energiatakarékossági, egyben kibocsátáscsökkentési lehetőséget is.

A technika fejlődésnek köszönhetően ma az élet számos területén van alternatíva, hogy a károsanyag-kibocsátás mértékét is csökkentsük.

Gondoljunk az autókra, a fűtésre, ahol már elterjedtek a füst nélkül működő technológiák, de hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékekkel is. Sokan nem tudják, de a dohányzás nem csak az egészségünkre rendkívül káros, hanem negatív környezeti hatása is számottevő; a cigarettafüst ugyanis nagy mértékben tartalmaz szén-dioxidot, ám emellett közel száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak, vagy potenciálisan károsak a dohányzóra és a környezetére is.

Döntéseink és választásaink – hacsak apró lépésekkel is – tevékenyen járulnak hozzá a mindennapi ártalmaink csökkentéséhez. Forrás: https://kekbolygoalapitvany.hu/magazin/tropusi-esok-villamarvizek-aszaly-keszulnunk-kell-ra-de-a-helyzet-nem-remenytelen/

Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros- és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében, a károsanyag kibocsátás csökkenés és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggés vizsgálatához azonban még hosszútávú vizsgálatok szükségesek. Ráadásul cigarettázáskor a dohányosok nemcsak önmagukat, de környezetüket is veszélynek teszik ki, mivel a füst őket is éri. Egy dolog biztos: a dohányzás okozta ártalmakat úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú termékeket. Ugyanakkor ha nem szokunk le, hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódással jelentős lépéseket tehetünk a valódi ártalomcsökkentés felé.

A Földön jelenleg 1,1 milliárd ember, hazánkban pedig kétmillióan dohányoznak így közös érdekünk, hogy a dohányzás ártalomcsökkentésére nagyobb hangsúlyt fektessen a társadalom.

A frissen életre hívott Füstmentes Városért kampány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy főként a városok lakóiként mi mindent tehetünk hétköznapjainkban azért, hogy mérsékeljük károsanyag-kibocsátásunkat. A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy széles körben bemutassák, hogy az előrejelzések szerint milyenek lesznek a jövő városai, hogyan lesz egy város fenntartható, milyen lesz a jövő közlekedése, hogy milyenek lesznek a jövő munkahelyei? A kampány életre hívóinak népszerű füstmentes kalkulátora is megújul, működése új kérdésekkel egészül ki, illetve új arculatot és tartalmakat kap. A témát felkaroló szervezetek a kampány későbbi szakaszaiban a helyi önkormányzatokkal is szoros együttműködést terveznek annak érdekében, hogy zöldebb, fenntarthatóbb, élhetőbb városban élhessünk

Ahogy a városokban, úgy vidéken is komoly károkat okoz a füst, a kisebb településeken az avarégetés az egyik legártalmasabb légszennyező tevékenység. Hiába a törvényi szabályzás, sokan – főként a szegényebb régiókban, fűtési alternatívaként – elégetik még a műanyagfajtákat is, pedig ez a faégetéshez képest akár ezerszer több mérgező anyagot is a levegőbe juttathat.

Persze a legjobb, ha nem járunk dízelautóval, nem égetünk szemetet, és el sem kezdünk dohányozni – ha viszont már végezzük valamelyik káros tevékenységet, akkor igyekezzünk minél hamarabb felhagyni vele önmagunk és környezetünk védelmében, illetve tájékozódjunk a lehetőségekről és a kevésbé káros alternatívákról, például az elektromos autókról, a szelektív hulladékgyűjtésről és a dohányzás füstmentes alternatíváiról.

Sokan elégetik még a műanyagfajtákat is, pedig ez a faégetéshez képest akár ezerszer több mérgező anyagot is a levegőbe juttathat. Forrás: Shutterstock

Ha Ön is szívesen csatlakozna a kampányhoz, akkor ide kattintva megteheti a füstmentes kalkulátor kitöltésével; ha pedig további tanácsokat olvasna, vagy bővítené ismereteit a témát illetően, akkor látogasson el erre a weboldalra!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.