Időszerű a gázkonvektorok cseréje

Laposodik a pénztárcánk a végtelen tél miatt, egy egyetemista állítja egy gázkonvektor hőmérséklet-szabályozó gombját nagykanizsai panellakásában
Vágólapra másolva!
Magyarországon a gázkonvektorok száma megközelíti a hárommillió darabot. Ennek a jelentős számú és életkorát, műszaki paramétereit tekintve heterogén összetételű állománynak több mint 75 százaléka elavultnak tekinthető. A készülékek működése nem biztonságos, egyre több az olyan parapet konvektor, amely életveszélyes – tehát évekkel ezelőtt időszerűvé vált ezek cseréje.
Vágólapra másolva!

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a parapet konvektoros fűtést használók jövedelemviszonya többnyire az átlag kereset alattinak mondható, a készülékek rossz energiahatékonysága miatt az energiaválság ezáltal pont a legjobban segítségre szoruló gázfelhasználókat sújtja.

A műszaki és életvédelmi kockázatokat érintő további tényező, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkező felhasználók keveset fordítanak és korábban is keveset fordítottak a készülékek karbantartására, javítására, így ha elromlik egy-egy készülék, akkor a javításukat nem mindig szakember végezte el, vagy sokszor kifogásolható átállításokkal, részleges megoldásokkal orvosolták a hibákat. Ha a parapet konvektor mégis javíthatatlanná válik, akkor egy másik helyiségbe helyeződik át az élettér mindaddig, amíg a készülék rossz hatásfok mellett, de képes a hőleadásra.

Elavultak a hazai gázkonvektorok Forrás: MTI/Varga György

Az elavult gázkonvektorok mechanikus vezérlése nem megfelelő. Az 1980-as években, vagy azt megelőzően gyártott konvektorokban még nem alkalmaztak ún. „békazárakat", így a főégő nem alkalmas arra, hogy 30%-os terhelésről egyetlen kapcsolással teljesen ki tudjon kapcsolni. Ez azért jelent veszélyt, mert a készülék nem tudja átugorni a veszélyesen alacsony terhelésű üzemmódokat.
Az elavult készülékeket a túlfűtés elkerülése érdekében általában szabálytalanul úgy állítják be, hogy folyamatos üzemmódban 0–100% teljesítmény között szabályozzanak. Ezzel a szabályozási tartománymagába foglalja a veszélyeket jelentő 0–30%-os tartományt is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 20-30 % közti teljesítménynél a főégő vibrálni kezd, meg-meggyullad, miközben a gyújtóégő folyamatosan ég. A parapet konvektor ebben az állapotban igen jelentős, kb. 5000 ppm szén-monoxidot termel. A homlokzati égéstermék elvezető rács előtt egészségügyi kockázatokat eredményező szén-monoxid-függöny alakul ki, amely a megemelkedő környezeti terhelés mellett közvetlen emberi egészségügyi veszélyeket jelent.

A fentiekben leírt gazdasági, energiahatékonysági, jogszabályi, környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontok miatt mára elengedhetetlenné vált a régi gázkonvektorok cseréje.

Egyes statisztikai adatok szerint a közel 3 millió darab hazai gázkonvektorból 2-2,5 millió darab időszakosan vagy folyamatos téli üzemmóddal jelenleg is működik, így ezen készülékek cseréje környezettudatos, fenntarthatósági elveknek mindenben megfelelő, jól átgondolt, logisztikailag megfelelően előkészített feladatot jelent.

A fejlesztés során kiemelt célkitűzések voltak:

  • Olyan protokoll kidolgozása, amely kiemelt figyelmet fordít a meglévő gázkészülékek biztonságos leszerelésére, a készülékek elszállítására, szelektív hulladékfeldolgozására és egyes szerkezeti elemek, anyagok újrahasznosítására.

  • Olyan szerelési technológia kidolgozása, amely 45 percen belül elvégezhetővé teszi a készülékcserét olyan módon, hogy gondoskodik a leszerelt parapet konvektor mögötti falszakasz helyreállításáról.

  • Az új elektromos üzemű fűtő és hűtő készülék biztonságos elektromos hálózati csatlakoztatása, a készülék és az elektromos hálózat védelmét szolgáló eszközökkel.

  • A hőszivattyús elven működő elektromos készülékek biztonságos csatlakoztatása a parapet falakban már meglévő égéstermék kivezető szerelvényekhez olyan módon, hogy biztosítva legyen a készülékben keletkező kondenzvíz kivezetése, a szellőző nyílás hővédelme és rovarvédelme.

  • A kor igényeinek, a fogyasztók elvárásainak megfelelően lehetőség nyíljon a fűtő és hűtő berendezések távirányítására, wifin keresztül történő távoli elérésére.

  • Mindezek mellett a megoldáshoz illeszthetők legyenek különféle opciós kiegészítések, mint például több fűtő és hűtő berendezés működésének összehangolása, a lakás vagy iroda elektromos hálózatának túlterhelés elleni védelme, a belső légtér komfortját, egészséges környezet kialakítását szolgáló eszközök illeszthetősége – légtisztító, párásító, páramentesítő eszközök illeszthetőségével.

  • Olyan korszerű, hőszivattyús elven működő berendezések alkalmazása, amely energiahatékonysága „A”, „A+”, valamint „A++” értékek között változik.

  • Mindezek mellett természetesen alapelvárás a berendezések csendes, több funkció szerint irányítható, szabályozható működése.

A fejlesztések során jelentős kihívást jelentett az országos szerelő és szervízhálózat kiépítése, a szerelést végző szakemberek megfelelő szakképesítésének megléte, a megfelelő továbbképzések megszervezése.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a KONTASET-TOSOT technológiával 10-80 m2 alapterület között változó terek fűtését és hűtését lehet biztosítani. A berendezések informatikai vezérlése pedig lehetővé teszi több készülék együttes, összehangolt működését az egész lakásban vagy irodában.

A gázüzemű berendezésekkel összehasonlítva nem csak az energiahatékonyság növekszik meg, hanem a készülékek telepítésével lehetőség nyílik a téli fűtés mellett a nyári hűtésre, azaz a komplex helyiség klimatizációra.

Az általánosan elterjedő split-klímákkal szemben a technológia nem igényel külső szerelést, azaz nincsenek olyan kültéri egységek, amelyek homlokzati elhelyezése problémát jelentene mind a környezeti zavarás, mind pedig a homlokzat megjelenése kapcsán.

Az új KONTASET-TOSOT rendszerek a klasszikus mobil klímákat olyan speciális eszközökkel egészítették ki, amelyek megoldást kínálnak a hőcserélés során keletkező kondenzvíz párásító eszközökön keresztül történő hasznosítására. Ilyen esetekben a kondenzvíz egy párásító berendezés tartályába kerül, amely a klímával közös vezérlésen keresztül biztosítja a belső levegő megfelelő relatív páratartalmát.

Nedves, nyirkos helyiségek esetén a klímaberendezéshez speciális páramentesítő berendezés csatlakozik, amely 1,5-2 literes tartályba gyűjti a kondenzvizet és levegőből kivont nedvességet.

Ezekben az esetekben is a vezérlést és szabályozást a KONTASET szenzorokkal ellátott áramellátó rendszerei biztosítják.

A megoldás kiemelt előnye, hogy a családi lakóépületek, társasházak fentiekben említett energetikai korszerűsítése során nincs szükség homlokzati felújításra, átalakításra, mivel a technológia a meglévő homlokzati égéstermék elvezető szerelvényeket használja fel a levegő és kondenzvíz elvezetésére.

Ha figyelembe vesszük a cserére váró konvektorok jelentős, százezer darabszámmal jellemezhető mennyiségét, akkor más fűtési rendszerekkel összevetve a KONTASET-TOSOT technológia lehet az egyik legköltséghatékonyabb, és hosszú távon fenntartható megoldás.

Forrás: Origo

Néhány gondolat a TOSOT hőszivattyús berendezésekről:

A 2022.évben piacra bevezetett berendezések rendkívül csendesek, a működési zajhatás a legkorszerűbb split-fali klímákhoz hasonlítható. Mindezek mellett alapfunkcióként tartalmazzák:

  • Wifi vezérlést,

  • LED kijelzőt, Időzítőt, Párátlanító módot,

  • Intelligens működést, Automatikus tisztítást,

  • Automatikusan és manuálisan állítható légterelőket,

  • Hűtés: 3,5kW A energiaosztály szerint - 2,6 EER

  • Fűtés: 3,3kW A+ energiaosztály szerint - 2,8 COP

  • Légkeringetést: 360m3/h

  • Az egy készülékkel kiszolgálható nettó, hasznos alapterület: 37-43 m2

  • Hűtőközeg típusa: R290

  • Zajszintje: ≤65 dB(A)

  • A berendezés mérete: 800x380x400 mm

  • A KONTASET beépítő lemez mérete 800x600 mm

A KONTASET-TOSOT fejlesztéssel kiküszöbölhetők a mobil klímák általános problémái:

- Esztétikai szempontból kifogásolható gégecsövek alkalmazása.

- Provizórikus és hűtési hatásfokot rontó ablakon vagy ajtón, kivágott üvegezésen, üvegkazettán keresztül történő meleg-levegő kivezetés.

- Provizórikus csepptálcában, vagy beltéri edényben történő kondenzvíz gyűjtés.

- A készülék mozgása miatt kilazuló flexibilis cső kapcsolatok.

Végül összehasonlítva a klasszikus split-klíma megoldásokkal:

- A split és ablak klímákhoz viszonyítva alacsonyabb beruházási költség.

- A beépítő szett akár házilag is felszerelhető.

- A beépítés speciális szaktudást nem igényel, nincs bejelentési és adminisztrációs kötelezettség.

- Esztétikus beltéri és kültéri kialakítás.

- A split és ablak klímákhoz hasonlóan csendes és szabályozható üzemmódban működnek.

- A fűtő és hűtő berendezés egésze a beltérben található, így nincs kitéve külső rongálásnak, sérülésnek, por és egyéb meteorológiai hatásoknak.

- Hosszabb karbantartási ciklusok, egyszerűbb kezelhetőség, és fenntartás.

A gázkonvektor csereprogram alapelemei:

- 3,6 kW hűtő és fűtő berendezés

- Távirányító

- Szerelő szett, amely tartalmazza a burkoló lemezt, a készülék csatlakozó idomjait, a szigetelő és védőbetéteket

- beépített elektromos csatlakozó berendezés túláram védelemmel, 3 készülék csatlakozására alkalmas elektromos aljzattal, 6 méteres hosszúsági hálózati kábellel

Opciós kiegészítések:

  • Wifis hálózati áramelosztó vezérlő

  • Smart home vezérlő

  • Hőmérséklet, páratartalom és levegőminőség érzékelő szenzor

  • Párásító berendezés

  • Páramentesítő berendezés

  • Légtisztító berendezés

  • Ventillációs berendezés

A KONTASET-TOSOT jövőbeli terve, hogy ezen a területen olyan további fejlesztéseket valósítson meg, amelyek alkalmasak a már meglévő és jövőben kiépítésre kerülő okos otthon rendszerekbe való integrációra, továbbá a fűtő-hűtő-pára-és levegőtisztaságot szabályozó berendezések csatlakoztathatók legyenek az ugyancsak közös fejlesztés alatt álló okos ablakokhoz és ajtókhoz.