Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Érmegyűjtőktől csalt ki pénzt egy ügyvéd

Vágólapra másolva!
Három barát, köztük egy Ghánában élő férfi és egy budapesti ügyvéd azzal keresett meg éremgyűjtőket, hogy egy embert sok pénzt adna az érméikért, de ehhez előbb reklámszerződést kell kötniük egy ghánai céggel, és ki kell fizetniük a gyűjteményük értékének 10%-át. 
Vágólapra másolva!

Három ember 2018 szeptemberétől 2019 májusáig 32 embert vert át és nyolc másik bepróbálkozott. A 36 éves, Ghánában élő magyar férfi, a 35 éves barátja segítségével megszerezte egy érmeárusítással foglalkozó cég vevői adatbázisát, aztán álnéven és egy kitalált történettel felhívta őket. Azt hazudta, hogy egy külföldi befektető érmegyűjteményeket akar venni az értéküknél jóval drágábban, több 10 millió forintért.

Ez azonban csak akkor történhet meg, ha reklámszerződést kötnek egy ghánai céggel, és az érmekollekciójuk vételárának 10%-át előre kifizetik.

A férfinak tényleg volt egy ghánai cége, amivel az ügyfelek szerződtek, a pénzt pedig a két társának utalták el. A banda több mint 70 millió forintot csalt ki az emberektől.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 35 éves férfi a ghánai cég magyarországi megbízottjaként járt el, az ügyvédi irodába hívta az embereket, az ügyvédi munka pedig azt erősítette meg bennük, hogy minden legális.

Az átvert emberek kaptak egy hamis adásvételi szándéknyilatkozatot, aztán megkapták a szintén hamis adásvételi szerződést.

Volt, aki a pénzt egyből az ügyvéd letéti számlájára utalta, amit a férfi a szerződés megkötése után felvett egy közeli automatából. Az így megszerzett összegeket a három férfi elosztotta egymás között. A saját pénzéből a 35 éves férfi rendszeresen utazott Ghánába. Az is előfordult, hogy az ügyvéd is odautazott. Közben a kifizetések késése miatt különböző indokokkal hitegették az ügyfeleket. Később az ügyvéd 27 millió forintnyi kárt visszafizetett.

Az ügyészség csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a három férfi ellen. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, valamint az ügyvédet határozott időre tiltsa el a munkájától. A Ghánában élő férfit egyelőre nem sikerült elfogni, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről