Így áll a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalási ügye

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
November 8-án és 9-én az egyik koronatanú meghallgatásával folytatódik a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt egykori szocialista, ma már DK-s szombathelyi politikus, Gyurcsány ügyvédje, Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. Korábban Czeglédy közel másfél évet töltött előzetes letartóztatásban. Az ügy azért is húzódik 2017 óta, mert a korábban jogerősen elítélt bűnöző, a baloldal táskás emberének tartott Czeglédy Csaba az országgyűlési és európai parlamenti választásokon való indulása miatt mentelmi jogot szerzett, így pedig az eljárást fel kellett függeszteni. 
Vágólapra másolva!

November 8-án és 9-én az egyik koronatanú meghallgatásával folytatódik a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt egykori szocialista, ma már DK-s szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken – értesült korábban a Magyar Hírlap a bíróság szóvivőjétől.

A lassan öt éve tartó, ám Czeglédy Csaba első rendű vádlott mentelmi joga miatt kétszer is félbeszakadt monstre adócsalási ügy, amely Szegeden kezdődött, majd elfogultságot jelentő bírák miatt Kecskeméten folytatódott, új fejezetéhez érkezik az ősszel.

Novembertől ugyanis olyan tanúkat hallgat meg a bíróság, akik eredendően vádlottak voltak, sőt az ügyészséggel megkötött egyezségük révén megkezdték börtönbüntetésük letöltését is.

Sőt, olyanok is akadnak közöttük, akik az előzetesben töltött idő beszámításával már le is töltötték a büntetésüket.

Novmeberben folytatódik Czegédy Csaba pere, egy korábbi képen, bilincsben nevetgél Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Így csalhattak Czeglédyék

Az új büntetőeljárási törvény értelmében őket már nem vádlottként, hanem tanúként hallgatja ki a bíróság, amelynek azért van nagy jelentősége, mert a tanúknak – szemben a vádlottakkal – igazmondási kötelezettségük van. Ha ennek nem tennének eleget, akkor hamis tanúzásért is felelősségre vonhatók lennének. Czeglédy húsz vádlott-társa közül a büntetőper megindulása előtt nyolc kötött egyezséget a vádhatósággal, közülük ketten ezt visszamondták, a per elindulását követően pedig még egy vádlott kérelmezte az alacsonyabb büntetéssel járó egyezséget, amelynek első számú feltétele a bűncselekmény elkövetésének beismerése. Czeglédy Csaba és a többi érintett vádlott továbbra is tagadja a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként bűnszervezetet hozott létre, amelynek

célja 2011–17 között az általános forgalmi adó elcsalása, valamint a járulékfizetési kötelezettség kijátszása volt.

A büntetőeljárásban nyolc iskolaszövetkezet érintett, ezek vezetői fiktív módon csak a nevüket adták, a munkaközvetítést ténylegesen a Human Operator Zrt. alkalmazottai végezték. A számlázási lánc középső szintjén a Human Operator leányvállalatai álltak, formálisan ők szerződtek az iskolaszövetkezetekkel, amelyeknek be kellett volna fizetniük az áfát. Ha egy szövetkezetnek jelentős tartozása halmozódott fel, azt felszámolták, és a helyére egy újat szerveztek.

Czeglédyt több mint hatmilliárdos csalással vádolják Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Koronatanúk

A novemberben tanúként idézett, hetedrendű vádlott azért is koronatanúja az ügynek, mert először Czeglédyék egyik leányvállalatának, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft-nek volt a tulajdonosa, később pedig a másik leányvállalatnak, az előző örökébe lépő Pannon Humán Koordinátor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője lett. Vagyis Czeglédy egyik legfőbb bizalmasáról van szó. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. neve egyébként felbukkan a Gyurcsány család cégének, az Altus Portfólió Kft. által nyújtott kölcsönök kapcsán is, az egyik ilyen kölcsönnél a 90 milliós tételből 57 milliót továbbítottak a hetedrendű vádlott vezette leányvállalatnak.

A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. pedig az a cég, amelyről az adórevizori jelentés megállapította, hogy két és fél milliárd forintot fizetett ki, úgy hogy a pénzt apróbb tételekben bankautomatákból vették fel, és a jelek szerint zsebbe fizették ki.

Egy tanú, aki szintén egyezséget kötött az ügyészséggel, az eljárás korábbi szakaszában elismerte, hogy rálátása volt arra a számlázási láncra, amely a vádirat szerint arra volt hivatott, hogy elfedje a meg nem fizetett áfát és közterheket. Beismerte, hogy számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak.

Gyurcsányék mentelmi jogot és pénzt is adtak az elítélt bűnöző Czeglédynek

A Czeglédy Csaba ellen zajló eljárás 2017 óta húzódik. Czeglédyt még 2017 júniusában vették őrizetbe a pénzügyőrök, majd került előzetes letartóztatásba. A politikus 2018 március elsején, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt. Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztését követően egy másik bűncselekmény – gazdasági csalás – gyanúja miatt újra őrizetbe vették. Egészen 2018. december közepéig volt letartóztatásban.

Czeglédy Csaba Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A volt MSZP-s, most a DK támogatását élvező politikus Gyurcsány Ferenc pártjának jóvoltából még 2019-ben EP-képviselőjelöltséget szerzett, amivel megont mentelmi joghoz jutott. Tehát sikerült tovább húznia az ügyet a bíróság előtt.

Közben Gyurcsány Ferenc saját bevallása szerint nem csak pozícióval, de pénzzel is segítette Czeglédy Csabát és az általa működtetett Humán Operátor Zrt.-t, amikor családi cége, az Altus jelentős kölcsönt adott.

Ez azért is volt különösen visszatetsző, mert Czeglédyt korábban jogerősen adócsalásért már elítélték - ráadásul 2003-ban, egy baloldali kormány alatt. Vagyis Gyurcsányék egy olyan embert védtek, akiről a bíróság mondta ki, hogy bűnöző.

Tavaly februárban kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció őt indítja majd a DK szombathelyi jelöltjeként az előválasztáson, amit szeptemberben Czeglédy Csaba meg is nyert. A választáson azonban elbukott Hende Csabűval szemben.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője tavaly nyáron, amikor Gyurcsány Ferenc ügyvédjét másodszor hallgatta meg a bíróság, azt mondta, Czeglédy Csabának a baloldali pártok a háttérben amnesztiát ígérhettek.

Czeglédy Csabának az 1990-es években még fiktív számlák felhasználása miatt kellett felelnie, 2003-ban pedig a Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében 1 év és 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, többrendbeli adócsalás és okirat-hamisítás miatt.