A sümegi temető bejáratánál is okos parcellakövet helyeztek el

Sümeg kéktúra
9. Rajtunk kívül alig akadt pár ember
Vágólapra másolva!
A sümegi temető bejáratánál is úgynevezett okos parcellakövet helyeztek el, amellyel a temetkezési helyeken található védett sírokra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Sümegen öt védett sír található, köztük Kisfaludy Sándor "Himfy" síremléke is.
Vágólapra másolva!

Mint a NÖRI keddi közleményében felidézik, tavasszal indították útjára a temetőmegjelölő projektet, amelynek keretében QR-kóddal ellátott parcellaköveket helyeznek el azoknál a temetkezési helyeknél, ahol a Nemzeti Sírkertbe tartozó nyughelyek találhatók.

A közlemény szerint a keddi parcellakő-átadáson Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy nagyjaink akkor halnak meg igazán, ha már nem emlékezünk rájuk.

A Nemzeti Sírkert lehetőséget ad arra, hogy összeállítsuk az igazi halhatatlanok társaságát, akik az életükkel, az életművükkel példát adnak nekünk vagy csak emlékeztetnek minket arra, milyen erős volt egykor a magyar társadalom, amelyet 1945 után módszeresen lebontottak - mutatott rá a miniszter.

Tájkép Sümegen. A kép illusztráció! Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A közleményben idézik Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját is, aki szerint a Nemzeti Sírkertet megjelölő parcellakövek egyfajta jelzőoszlopok temetőink bejáratánál, amelyek azt jelzik minden látogatónak: olyanok nyugszanak ezen a temetkezési helyen, akik a nemzet történelmében kiemelkedőt alkottak.

- hangsúlyozta Móczár Gábor.

Sümegen öt védett sír található: ott nyugszik Kisfaludy Sándor költő mellett múzsája, Szegedy Róza, valamint unokaöccse, Kisfaludy Móric honvédtiszt, Felletár Emil gyógyszerész és Bozó Pál katonatiszt.

A Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet a kormány hozott létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak.

A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. Az így védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja.

A sümegi mellett tavasz óta nyolc okos parcellakövet helyezett el a NÖRI.