Megalakult a Digitális Magyarország Ügynökség

GULLER Zoltán, Közel 14 ezer magán- és egyéb szálláshely felújítása kezdődhet meg
Budapest, 2020. július 16. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), szeptembertől 11 állami informatikai társaság és egy költségvetési szerv került négy minisztériumtól mintegy ötezer dolgozóval az újonnan megalakult szervezethez - jelentette be Guller Zoltán vezérigazgató hétfőn háttérbeszélgetésen Budapesten.
Vágólapra másolva!

Közölte, hogy négy kiemelt projektet indítanak el, az egyik a digitális állampolgárság megteremtése 2023-ban. Példaként említette, hogy az azonosításhoz nem lesz szükség személyi igazolványra, amit lehet, mobiltelefonon keresztül el lehet intézni.

Az a cél, hogy 2026-ig megvalósulhasson a digitális azonosíthatóság, és mindent el lehessen intézni digitálisan.

A jövőben a DMÜ látja el az e-közigazgatással, az informatikával, az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítésével, a kormányzati célú elektronikus hírközlési tevékenységgel, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításával kapcsolatos állami feladatokat.

- fogalmazott Guller Zoltán. Év végéig átvilágítják a társaságokat, sok párhuzamosság miatt új rendszert alakítanak ki, sikeres külföldi példák alapján. Elmondta: nyolc hónap alatt megvalósul az új működési rend. Jelenleg több mint 30 stratégia érinti az állami informatika területét, a tervek szerint egyetlen stratégia lesz majd, ezt év végéig kialakítják - sorolta, jelezte: számos kérdésről nyilvános konzultációt terveznek majd indítani.

Új időszámítás kezdődött a kormányzati informatika területén világos célokkal, ügyfélközpontú hozzáállással. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Vizsgálják a kormányzati felhőstratégiát, az adatvezérelt állami intézményrendszer megvalósítását. Példaként említette a turisztikát, ahol már megvalósult az adatvezérelt döntéshozatal a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-es bevezetésével, ami a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljeskörű digitalizáció útjára állította.

Guller Zoltán közlése szerint az egyik legfontosabb cél, hogy ügyfélbarát legyen a közigazgatás, könnyű, logikus ügyintézés érdekében a meglévő mintegy 1300 applikációt ügyfélközpontúvá alakítva.

Hangsúlyos szerepet kap az adatalapú kormányzás - mondta. Az államnál rendkívül sok adat áll rendelkezésre, amiből lehet döntést hozni és előkészíteni, ezt kiemeltnek nevezte. A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli, a működés racionalizálása érdekében a DMÜ egyfajta ernyőszervezetként tevékenykedik majd.