Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lakás vagy családi ház? Milyen szempontok szerint érdemes dönteni?

Vágólapra másolva!
Életünk egyik legmozgalmasabb időszaka, amikor már a családalapítás előtt állunk és a leendő közös otthonunkat keressük – azonban ilyenkor rengeteg bizonytalansággal is küzdünk. Kavarognak a fejünkben a kérdések: hol találjuk meg a tökéletes otthont? Belváros? Külváros? Vidék? Újat vagy felújítandót vásárolnánk? Eladó családi házakat vagy lakásokat nézegessünk inkább? Az alábbiakban adunk néhány tippet ahhoz, hogy könnyebb legyen meghozni ezt a döntést!
Vágólapra másolva!

Nézzük az előnyöket és a hátrányokat!

Egy családi ház talán nagyobb szabadságot és teret ad az embernek, illetve saját udvarunk is lehet mellé, így garantált a magánszféra. Ugyanakkor sokkal több munka adódhat rajta, mint egy lakáson. Ha pedig nagyon szeretünk a belvárosban élni, akkor nehezebb dolgunk lesz, hiszen a családi házas övezetek inkább a külvárosi részen vagy vidéken találhatók. Egy lakás esetében kevesebb fenntartási költséggel kell számolnunk, de kisebb lesz a terünk, illetve a saját kertről is lemondhatunk.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Hogy megkönnyítsük a döntést, adunk néhány támpontot, amelyeket végiggondolva kitisztulhat a kép, és rájöhetünk, milyen családi fészekre vágyunk igazán.

Forrás: Origo

1. Mennyire hosszú távra tervezünk?

Azt, hogy eladó családi házat vagy lakást keressünk-e, nagyban befolyásolja, hogy milyen hosszú távra tervezünk. Hiszen pár évig még élvezhetjük a város nyüzsgő életét, de később már a csendre és nyugalmasabb környékre vágyhatunk. Ezt alaposan gondoljuk végig!

2. Bővül majd a család?

Párunkkal érdemes átbeszélni, hogy mekkora családot szeretnénk és milyen feltételeket biztosítanánk a gyerekeknek. Ha ragaszkodunk a saját gyerekszobákhoz és kerthez, akkor bizony máris egy eladó családi ház felé billen a mérleg nyelve. A bővíthetőség, az alapterület, a kert adta lehetőségek mind-mind fontos szempontok, amikor a legkisebb családtagot várjuk.

Egy lakás esetében szintén az alapterülettel, illetve a szobák számával kell számolnunk, de itt már fontos az átalakíthatóság és a belmagasság adta lehetőségek kihasználása is. Ha tökéletes otthonként szolgálhat hosszú távon is, akkor nincs is több kérdés!

3. Mennyit kell ingáznunk?

Ha egy külvárosi eladó családi házat szemelünk ki álomotthonnak, akkor bizony számolni kell az ingázási idővel. Mindenképp ajánlatos csúcsidőszakban egyszer végigjárni a ház és a munkahelyünk közötti – vagy egyéb fontos úti célokhoz vezető – útvonalat. Ha nem autózunk, akkor nézzük meg a helyi tömegközlekedés lehetőségeit is! Amennyiben a városközpontban szeretünk élni – és minél kevesebb időt töltenénk utazással –, akkor kézenfekvő megoldás a lakásvásárlás.

4. Mekkora összeg áll rendelkezésünkre?

Az anyagi keretünket, az önerőnket, a hitelkeretet és a támogatási lehetőségek összességét jó tudni már a nézelődés megkezdése előtt, hiszen így nem fogunk olyan ingatlanokat kiválasztani, melyek számunkra túl drágák. A belvárosi lakások négyzetméterára igazán magasra rúghat, de a népszerű kertvárosi részek családi házainak árai is lassan vetekednek ezzel.

Mérjük fel már az online hirdetések alapján az aktuális ingatlanpiaci árakat! Ez is támpont lesz, hogy inkább eladó családi házban vagy lakásban gondolkodunk majd.

Kérjünk tanácsot!

Leendő otthonunk megvásárlása talán a legnagyobb anyagi kiadásunk életünk során. Nagy elköteleződés, főleg ha hitelt is veszünk fel a megvásárláshoz, ezért mindent mérlegeljünk a döntés meghozatala előtt. Több szakember segítségét is kérhetjük a folyamatban, például ingatlanosét vagy független banki hitelügyintézőjét is, de akár statikusét, ingatlan-értékbecslőét is, akik tapasztaltak az adott területen. Véleményükkel támpontot adhatnak majd az ingatlanválasztásunkhoz.

Mindig nagy lépés az ember életében, ha családalapítás előtt áll, és keresi a tökéletes családi fészek kialakításához a megfelelő ingatlant. Ez egy izgatott állapot, mérlegelni azonban csak tiszta fejjel szabad, gondoljuk végig a fent említett szempontokat, hogy a keresgéléskor már tudatában legyünk igényeinknek, anyagi keretünknek, és hamar megtaláljuk álmaink otthonát!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről