Itt a legújabb bizonyíték: a brüsszeli szankciók miatt emelkedik a háborús infláció

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Ma a gáz tőzsdei árának kétharmada a szankciók költségeit tartalmazza. A háború kirobbanását követő napon 90 euró volt a gáz egységára, augusztus végén pedig 347 euró. A földgáz árához egy különleges mechanizmus révén kötve van a villamos áram ára. Az elhibázott szankciók miatt az egekbe ugrottak az energiaárak, amely miatt meredeken elszabadult az infláció. A magas energiaárak és az infláció nem a háború miatt alakult ki, hanem az arra adott reakció miatt, tehát az elhibázott szankciók miatt. Jól látható módon nem működnek a szankciók. 
Vágólapra másolva!

Egy fél év alatt a földgáz tőzsdei ára megháromszorozódott. Jelenleg a földgáz árának a kétharmada a szankcióköltségeket tartalmazza. A háborút megelőző napon 87 euró volt a gáz egységára az irányadó holland gáztőzsdén.

A szankciók miatt szabadultak el az energiaárak és szökött egekbe az infláció (illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

Maga a fegyveres konfliktus nem okozott áremelkedést, mert az EU vezetői akkor még azt mondták, hogy a szankciók nem fogják érinteni az energiaszállításokat. Így a háború kirobbanásának a hetében 90 eurón zárt a tőzsde.

Akkor indult be az energiaárak emelkedése, AMIKOR A KORÁBBI ÁLLÁSPONTJAIKAT ELKEZDTÉK MEGVÁLTOZTATNI A POLITIKUSOK, ÉS LEBEGTETNI KEZDTÉK A GÁZEMBARGÓ LEHETŐSÉGÉT.

Jól látható módon a szankciós csomagok elfogadása után brutálisan megemelkedtek az inflációs előrejelzések, és a konkrét infláció is meredeken emelkedni kezdett Forrás: Origo

Ezt követően a kigondolatlan szankciós csomagok és a felelőtlen politikai nyilatkozatok mozgatták az energiaárak alakulását. A földgáz árának meredek emelkedésével együtt a piaci mechanizmusok révén emelkedett az áram ára is, és ennek következtében elszabadult a háborús infláció.

Az Európai Unió inflációs szintje messze a legmagasabb a világ többi régióihoz viszonyítva Forrás: Origo

A vizsgált adatokból egyértelműen kiderül, hogy nem a háború miatt szabadult el az infláció, hanem az elhibázott szankciós politika miatt. Az Oroszország ellen elfogadott szankciók nem működnek.

Egyfelől Ororszország rekordbevételeket könyvelhet el, másfelől Európa tüdőn lőtte magát, ami jól látható a brutális mértékű infláción.