Így készülj fel a leggyakoribb őszi betegségekre

Vágólapra másolva!
Az őszről nemcsak a sárguló és barnás színekben pompázó fák, a forrócsoki és az iskolakezdés juthat az eszedbe, hanem az őszi betegséghullám is. Épp emiatt fontos a szervezeted alapos felkészítése a különböző meghűléses betegségekre, influenzára és egyéb vírusokra, amelyeknek táptalajt ad a nyirkos és esős időjárás.
Vágólapra másolva!

A meleg, kellemes nyári idő magad mögött hagyása már csak ezért is nehéz: a száraz, napos hónapokban jóval kevesebb betegségnek vagy kitéve. Ettől függetlenül egy kis odafigyeléssel és némi előkészülettel az ősszel rád leselkedő betegségeknek sem lesz esélye.

Melyek a leggyakoribb őszi betegségek?

Ősszel és télen – bár nem kéne – törvényszerű, hogy te vagy valaki a környezetedben megfázik, influenzás lesz vagy éppen begyullad a torka. Ezek ugyan gyorsan és könnyen kezelhető bajok, mégis több kellemetlen éjszakát okozhatnak, ami miatt nemcsak a programjaidat kell lemondanod, de a munkádat is félre kell tenni, sőt az otthoni feladataid elvégzésében is rászorulhatsz a családod segítségére. De mégis melyek azok a betegségek, amelyekre érdemes felkészülni?

Az influenza az egyik legszélesebb körben ismert vírus. Az influenza tünetei között említhetjük a végtagfájdalmat, a lázat, az orrdugulást és a torokfájást is. A kezelése során antibiotikum nem szükséges, ugyanakkor az ágynyugalom, a fokozott folyadékfogyasztás és a szükséges vitaminok bevitele elengedhetetlen ahhoz, hogy gyorsan kigyere belőle.

A különböző megfázásos megbetegedések szerencsére ennél kevésbé kellemetlen tünetekkel járnak. Ebben az esetben inkább az orrfolyás, a tüsszögés, a torokkaparás lehet jellemző. Könnyen elkaphatóak, ha nem figyelsz oda a meleg öltözékre vagy a nap folyamán többször ázol meg. A meleg italok, mint a gyógyteák, vagy a citromos forró víz támogatják a szervezet regenerálódását. A torokgyulladás már egy nagyobb figyelmet igénylőprobléma, amelynek kezelése során néhány esetben antibiotikumkúra is szükséges lehet. A torokgyulladás egy olyan cseppfertőzéssel terjedő betegség, ami ősszel igen könnyen elkapható, így a higiéniára is érdemes fokozottan odafigyelni.

Forrás: Origo

Mire számíthatsz még idén?

És hogy mi várható még 2022 őszén? Nos, sajnos kicsit sem elhanyagolható a Covid-járvány, ami már több mint két és fél éve az életünk része. Ez a mai napig jelen van az életünkben. Bár már mindenki élhet az oltás adta részleges védelemmel, elkapni és másokat megfertőzni még mindig képes lehetsz. Igaz, hogy nem kapnak olyan nagy figyelmet az újabb és újabb variánsok, a delta variánssal például már alig „riogattak”, pedig igenis jelen van! Az őszi és téli időszak pedig nagyban hozzájárulhat a delta variáns és egyéb Covid-típusok elterjedéséhez.

Sőt ha ez nem lenne elég, nemrég a majomhimlő is óriási sebességgel kezdett terjedni a világban. Ezt elsősorban a külföldi utazások során kaphatod el, de Magyarországon is vannak már igazolt esetek.

Hogyan készülj fel?

Lehet, hogy közhelynek hangzik, de van néhány egyszerű, alapvető módszer, amelyekkel elejét veheted annak, hogy elkapd az ősszel taroló betegségek valamelyikét. Akár az influenza tüneteitől félsz, akár a Covid miatti bezártságtól, az alábbiakra érdemes nagyobb figyelmet fordítanod.

Az egyik a megfelelő napi vitaminmennyiség bevitele. Itt a C-, D-, és B-vitaminokat érdemes megemlíteni, amelyek az immunrendszer ellenálló-képességében és egészséges működésében játszanak fontos szerepet. Ezen kívül heti 2-3 alkalommal végezz testmozgást, ami lehet jóga, futás, kardióedzés vagy éppen valamilyen csoportos edzés. A lényeg az aktív életmód, ami szintén erősíti az immunrendszert. Emellett figyelj oda a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozásra is!

De természetesen nem mehetünk el szó nélkül a higiéniai szempontok mellett sem. Igyekezz magadra és a környezeted tisztán tartására is elegendő figyelmet fordítani! Szerezz be az otthonodba, a kocsidba és a táskádba is kéz- illetve eszközfertőtlenítőket! Ezekkel ne csak a kezeidet, hanem a különböző okos eszközeidet is töröld át, hiszen ezekhez naponta többször hozzáérsz, a telefonodat ráadásul az arcodhoz is emeled!

Igaz, hogy semmire sincs 100%-os megoldás, de tegyél meg mindent a magad védelme érdekében! Ha érzel erőt magadban, akkor a fenti óvintézkedések mellett felvehetsz védőoltásokat is, akár a koronavírus, akár az influenza ellen. Légy óvatos, hiszen sosem tudhatod, mikor gyengül le annyira a szervezeted, hogy egykettőre összeszedj valamilyen bajt!