Három embert kellett kimenteni a Balatonból a viharban

vízirendőrök a viharos Balatonon
vízirendőrök a viharos Balatonon
Vágólapra másolva!
Másodfokú viharjelzés volt érvényben szeptember 18-án, amikor többen segítséget kértek a vízirendőröktől.
Vágólapra másolva!

Késő délelőtt a balatonfüredi rendőrök Alsóörsnél

észrevettek egy SUP-ost, aki a hullámok közt önerejéből nem tudott partra jutni.

A vízirendőrök a szolgálati hajójukba emelték a férfit, akit a fürdőeszközzel együtt biztonságban partra vittek.

Nem sokkal később a balatonföldvári vízirendőrök kaptak bejelentés két horgásztól.

Azt mondták, hogy Balatonszárszó előtt egy horgászstégen rekedtek. A járőrök a két férfit is besegítették a szolgálati hajóba, a csónakot pedig biztonságos vízterületre vontatták.

vízirendőrök a viharos Balatonon Forrás: Police.hu

Ahogy a rendőrök írják, vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan,

ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel,

ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és a vitorláshajók kivételével más vízi sporteszközzel közlekedni.

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!