Átadták a szigetvári honvédelmi sportközpontot

SIMICSKÓ István
Budapest, 2020. június 4. Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadósán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 4-én. Az eseményen újabb három vállalatvezető - a Doktor24 Medicina Zrt., a Medicontur Orvostechnikai Kft. és a Kecskeméti Gumiipari Kft. - vehetett át támogatói okiratot. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Átadták a szigetvári honvédelmi sportközpontot, ahova - egyebek mellett - a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok iránt érdeklődőket várják.
Vágólapra másolva!

A - hasonló építmények sorában negyedékként elkészült - létesítmény csütörtöki ünnepélyes átadásán Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy a kormány 2017-ben döntött honvédelmi sportközpontok megépítéséről, tavaly óta pedig három ilyen létesítményt adtak át.

Továbbá az államtitkár közölte, hogy a komplexumok fontos társadalmi szerepvállalást is szolgálnak, hiszen azok a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének a bástyái, emellett társadalmi és sportcélokat is szolgálnak.

Kiemelte:

A létesítmények segítségével az ország különböző részein elérhető közelségbe kerül a honvédelem ügye, így az önkéntes tartalékos rendszer megerősödését is várják a sportközpontok megnyitásától.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a KDNP parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy a honvédelmi sportközpontok a magyar fiatalok védelmi képességét erősítik és ehhez adnak megfelelő kereteket. Mint mondta, távlati cél, hogy miután minden megyében megépültek a létesítmények, épüljenek hasonlók minden járásban is, ugyanis az épületek a mozogni vágyók szolgálata mellett a magyar haderőt is szolgálják.

Így fogalmazott:

A képen Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője látható Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hangsúlyozta:

A nemzeti ellenállóképesség fejlesztését szolgálják a sportközpontok és az, hogy a korábbiakban új alapokra helyezték a tartalékos rendszert, továbbá kadétprogramot indítottak.

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy nagy szükség van a szigetvárihoz hasonló központok építésére, hiszen azokkal a haderő utánpótlásának biztosítását lehet segíteni, ez pedig - fűzte hozzá - a mai migránsválsággal és háborúval terhelt világban különösen fontos. Reményét fejezte ki az iránt is, hogy a sportkomplexum a térség sportoló tehetségeinek felfedezését is szolgálja majd.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint a város közösségi tereként is funkcionáló, mintegy 860 millió forintos beruházással létrejött, egyidejűleg csaknem száz ember befogadására alkalmas, több mint ezer négyzetméter alapterületű sportlétesítményében tíz sportág - a többi között a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok - elsajátítására és gyakorlására nyílik lehetőség.

Az épületegyüttes legnagyobb eleme a nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt lőudvar. Az épület földszintjén kapott helyet egy küzdőtér és a kiszolgáló egységek, míg az emeleten egy oktatóterem és a gépház található.

Az intézmények társadalmi céljairól azt írták: az épületek a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás önkéntes alapon, szakszerű, szervezett keretek között történő megszerzése érdekében létesültek és egyaránt képesek a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb rendezvényeket is kiszolgálni.

A szigetvári előtt tavaly Újfehértón, idén Baján, illetve Balassagyarmaton adtak át hasonló létesítményt, hamarosan pedig Szarvason lesz sportközpont avatás.