A szankciók nem működnek: a gáz tőzsdei árának kétharmada a szankciók költségeit tartalmazza - videó

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Ma a gáz tőzsdei árának kétharmada a szankciók költségeit tartalmazza. A háború kirobbanását követő napon 90 euró volt a gáz egységára, augusztus végén pedig 347 euró - írja közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.
Vágólapra másolva!

Hortay Olivér elmondta, hogy ha ma Európában gázt vásárolunk, az ár kétharmadában a szankciók költségeit kell megfizetnünk. Csupán egy fél év alatt a tőzsdei árak megháromszorozódtak.

A szankciók miatt brutálisan elszabadultak a gáz- és energiaárak (illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

A háborút megelőző napon 87 euró volt a gáz egységára az irányadó holland gáztőzsdén. Mint mondta Hortay, maga a fegyveres konfliktus nem okozott áremelkedést, mert az EU vezetői akkor még azt mondták, hogy a szankciók nem fogják érinteni az energiaszállításokat. Így a háború kirobbanásának a hetében 90 eurón zárt a tőzsde.

A földgáz tőzsdei ára megkétszereződött egy hónap leforgása alatt

Hortay videójában kiemelte, hogy az őrület azután indult be az energiaárak emelkedésében, amikor a korábbi álláspontjaikat elkezdték megváltoztatni a politikusok, és lebegtetni kezdték a gázembargó lehetőségét.

Az amerikai tőzsdei ár csupán töredéke az EU-s és az ázsiai tőzsdei áraknak

Március 6-án miután több politikus kiállt a gázembargó ötlete mellett, már 180 euróig emelkedtek az árak. Miután Magyarország és más országok is jelezték, hogy nem támogatnak egy ilyen embargót, az árak 100 euróra estek vissza, mert teljesen nem tudták megszüntetni a bizonytalanságot.

Ezt követően Hortay Olivér elmondása szerint a politikai adok-kapok mozgatta a gázpiaci és az energiaárakat.

Mivel piaci mechanizmusok révén az áram ára kötve van a földgázéhoz, így egekbe ugrott a villamos energia ára is

A brüsszeli politikusok ahelyett, hogy nyilatkozataikkal enyhítették volna a helyzetet, csak tovább feszítették a húrt.

Mint látható, a szankciós politika miatt emelkedtek jelentősen az árak, nem a háború miatt, azaz a szankciók nem működnek és el kell törölni őket.

További részletek az alábbi videóban tekinthetőek meg.