Nevetséges szankciók: kétszeresére nőtt a Gazprom bevétele

földgáz, stock, illusztráció, illusztrációs, csővezeték
Oil and gas processing plant with pipe line valves
Vágólapra másolva!
A Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik – írta Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Financial Times lapjában megjelent cikkre reagálva. A lap szerint ugyanis a magasabb gázárak segítenek az orosz Gazprom földgázkitermelő cégnek az ellátáscsökkenés ellensúlyozásában – írja a hirado.hu.
Vágólapra másolva!

A Financial Times pénteken arról írt, hogy a Gazprom vállalat stabilan tartja a gázeladásokból kapott bevételeit, mert az emelkedő árak kompenzálják, hogy kevesebb gázt küldenek Európába.

A Kreml a héten azt közölte, hogy addig zárva tartja Északi Áramlat 1-es gázvezetéket, amíg a Nyugat fenntartja a gazdasági szankciókat.

Ezen a vezetéken a Balti- tengeren keresztül érkezik gáz Európába. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom most körülbelül napi 84 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres napi átlaggal.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstcok

A csökkenés várhatóan az idei árakat átlagosan a háromszorosára fogja emelni a tavalyihoz képest. Ez a BCS Global Markets olaj- és gázipari elemzője, Ron Smith szerint segít a Gazpromnak 85 százalékkal, 100 milliárd dollárra növelni az összbevételét

– írja a hirado.hu.

A Gazprom tavaly köbméterenként, átlagosan 310 dolláros áron exportálta a gáz Európába és Törökországba, amiből 54 milliárd eurós bruttó exportbevételt szereztek. Ron Smith becslése szerint idén 43 százalékkal kevesebb gázt fognak exportálni, köbméterenként 1000 dolláros átlagáron.

A Financial Times cikkére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője is reagált a közösségi oldalán: „Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról 100 milliárdra növekszik".

Egy viszonylag kis mértékű mennyiségcsökkenés nagymértékű gázárnövekedést okozhat, ami a kínálatát csökkentő termelő számára a bevételek növekedésével járhat.

– mutatott rá Ron Smith elemző.

Egy független orosz energetikai elemző, Szergej Vakulenko becslése szerint a Gazprom a jelenlegi árak és szállítás mellett 250 millió eurót keres naponta. Tehát ennyit veszítene, ha leállítaná a gázszállítást Európába.

Ehhez képest 2019-ben, a világjárvány és az orosz-ukrán háborút megelőzően, ez az összeg átlagosan 290 millió euró volt naponta.

A Gazprom 2022 első félévében 41,75 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a tavalyi év egészét tekintve 29 milliárd dolláros nyereségről – derült ki a vállalat múlt heti közleményéből. A cég az orosz államnak további 20 milliárd dollár osztalékot fizetett ki.