Róna Péter, a baloldal bukott jelöltje megint a rezsicsökkentést támadja - videók

köztársaságielnök, választás, Országgyűlés plenáris ülése 2022.03.10. RÓNA Péter
Budapest, 2022. március 10. Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Róna Péter, a baloldal volt köztársaságielnök-jelöltje megint elkezdte szidni a rezsicsökkentést. A Heti TV-ben arról értekezett, hogy piaci árak kellenének az embereknek, eleve mindenkit a spórolásra kellett volna ösztönözni, és arra, hogy otthon pulóvert vegyenek fűtés helyett. Róna korábban brutális adóemelést és az ársapkák eltörlését követelte, hasonlóan Gyurcsány Ferenchez, a baloldal vezéréhez. 
Vágólapra másolva!

- mondta Róna Péter a Heti TV-ben. Szerinte egy nemzetgazdaságnak az első számú feladata az, hogy a felhasználását a lehető legnagyobb mértékben korlátozza, tehát spóroljon a lakosság. A bukott baloldali köztársaságielnök-jelölt szerint

Totális megszorítást vezetne be Róna

A bukott baloldali államfőjelölt még július közepén szintén a Heti TV-ben azt mondta, ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz kell alkalmazkodni. Róna Péter szerint a rászorulókat kell segíteni, de az nem megy, hogy fizessen mindenki kevesebbet a fogyasztásáért. – A piaci árat kell megfizetni, de aki szerényebb körülmények között él, annak az állam adjon havi támogatást. Ez így működik például Spanyolországban – magyarázta.

Ez a felvetés a segélyezés politikáját jelenti, amely már megbukott a 2010 előtti balliberális kormányzás időszakában. Ezen változtatott az Orbán-kabinet, a foglalkoztatás közel egymillió fővel bővült az elmúlt tizenkét év alatt.

Róna Péter nem először támadta a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, ahogy tették ezt más baloldali és liberális közgazdászok, így mások mellett Surányi György volt jegybankelnök.

A számok azonban azt mutatják, hogy egyes élelmiszerek árának rögzítése és a benzinársapka igenis működik, mert mintegy öt-hat százalékkal visszafogja az inflációt a kormány többi intézkedéseivel együtt.

Róna korábban is elképesztő ötletekkel állt elő. A baloldal köztársaságielnök-jelöltje 20, 25, 30 és talán 35 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését szorgalmazta, úgy, hogy az alsó, 20 százalékos kulcsot már háromszázezer forintnál alkalmazni kelljen.