Ők kaptak honvédségi kitüntetést augusztus 20. alkalmából

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2022. augusztus 19. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-i központi ünnepségén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. augusztus 19-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi ünnepségén Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával közösen kitüntetéseket adott át a honvédelem terén kifejtett munkáért. A honvédelmi miniszter az átadóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az államalapításról szólva kiemelte: Szent István nem tett hűségesküt más hatalmaknak, Magyarországot úgy kapcsolta be Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, hogy közben megőrizte a függetlenséget.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-i központi ünnepségén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter hozzátette,

Döntenie kellett arról is, hogy merre vezessen tovább a magyarság útja, Bizáncot vagy Rómát válassza.

– mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: az államalapító király példáját kell követni ma is, amikor

a szomszédban dúló háborúnak még a végét se látni, de a következményei egyre jobban érezhetők, közben pedig állandó migráció tartja nyomás alatt az ország határait.

Ebben a helyzetben Magyarország biztonságának megőrzése a legfontosabb feladat, ezért "bíznunk kell abban, hogy képesek vagyunk önálló teljesítményre", nemzeti haderő felállítására, és "jogunk van arra is, hogy igent vagy nemet mondjunk" – hangoztatta.

– fűzte hozzá.

A honvédelmi miniszter közölte: a magyarság azóta is itt él, megőrizve nyelvét és kultúráját, de a hazáját ma is magának kell megvédenie. Ennek érdekében

kezdődött el 2016-ban a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program, amely korszerűekre cseréli az elavult katonai eszközöket, ezért JÖTT LÉTRE A TARTALÉKOS RENDSZER, ÉS EZÉRT ÉPÜL ÜTŐKÉPES HADSEREG OLYAN HONVÉDEKBŐL, AKIK AZ ORSZÁGOT AZ ÉLETÜK ÁRÁN IS KÉSZEK MEGVÉDENI.

A beszéd után előléptetésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint kitüntetéseket, elismeréseket adott át Szalay-Bobrovniczky Kristóf Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával. A kitüntetéseket Novák Katalin államfő adományozta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin Szendi Romulusz, a magyar honvédség parancsnoka érkezik a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-i központi ünnepségére a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ők kaptak kitüntetést az állami ünnep alkalmából

A köztársasági elnök a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetés katonai tagozatát a honvédelmi tárca nemzetközi kapcsolatai érdekében hosszú időn keresztül magas színvonalon végzett munkája elismeréseként Gróf Albert ezredesnek, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztálya Katonadiplomáciai Együttműködési Osztályának vezetője részére.

A magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetés polgári tagozatát adományozta több évtizedes egészségügyi pályafutása során elsősorban a bőrgyógyászat területén végzett kiemelkedő szakmai munkája, valamint az UV-sugárzás okozta tumorképződés molekuláris biológiai mechanizmusának kutatásában elért eredményei elismeréseként prof. dr. Winkonkál Norbert Miklós bőrgyógyász, onkológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi tanára részére.

A magyar érdemrend lovagkeresztje kitüntetés katonai tagozatát adományozta több évtizedes szakmai tevékenysége, valamint a magyar honvédelem érdekében végzett kiemelkedő színvonalú társadalmi munkája elismeréseként dr. Keszthelyi Gyula nyá. dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának volt főigazgatója, a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke részére.

Az egészségmegőrzés, illetve a betegellátás terén egyaránt magas színvonalú munkája, valamint a Magyar Honvédség egészségügyi szakdolgozóinak szakmai fejlődését elősegítő tevékenysége elismeréseként Deli Mária ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának ápolási igazgatója részére.

A magyar tisztképzés fellendítése érdekében végzett kiváló tevékenysége elismeréseként prof. dr. Haig Zsolt ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Elektronikai Hadviselés Tanszékének egyetemi tanára részére.

A Magyar Honvédség központi lő- és gyakorlótereinek fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Oszlánszki Béla ezredes, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjának központparancsnoka részére.

Több mint két évtizedes hivatásos katonai szolgálata során kiváló szakmai felkészültséggel végzett, példaadó szakmai munkája elismeréseként Dienes Ádám alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök-helyettese részére.

Két évtizedes hivatásos katonai szolgálata során példamutató helytállással végzett szakmai munkája elismeréseként Farkas Tamás alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hadműveleti főnöke részére.

Felelőségteljes és kivételesen eredményes vezetői munkája, valamint nemzetközi jogi és közigazgatási szakterületen elért eredményei elismeréseként dr. Hegedüs Zoltán András alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Jogi Főosztálya Nemzetközi Jogi Osztályának vezetője részére.

A magyar honvédelem érdekében, különösen a híradó és informatikai terület fejlesztése terén végzett kiváló vezetői munkája elismeréseként Kis Lajos alezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpontjának törzsfőnöke részére.

Magyar arany érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát adományozta a magyar sport és közélet iránt elkötelezetten végzett, több mint öt évtizedes szakmai munkája, különösen a kisgyermek labdarúgás utánpótlás-nevelés terén meghatározó és sokrétű tevékenysége elismeréseként Pálfalvi Gábor rádiós újságíró, szerkesztő, író, sportvezető, a Magyar Labdarúgó Szövetség OTP Bozsik Programjának projektvezetője, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány alapító elnöke, a Győri Ovifoci Klub alapító elnöke részére.

Magyar ezüst érdemkereszt kitüntetés katonai tagozatát adományozta több mint három évtizedes katonai pályafutása, különösen a Honvéd Huszár Díszalegység megalakításában végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Sándor Zsolt őrnagy, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Törzsének főtisztje részére.

Magyar ezüst érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát adományozta sokoldalú sportszervezői tevékenysége, valamint Paks sportéletét gazdagító munkája elismeréseként Balog Judit, a Paksi Sportegyesület ügyvezető igazgatója, a Paksi Futball Club Kft. ügyvezetője, a Magyar Labdarúgó Szövetség NB I Bizottságának alelnöke részére.

A honvédség és a társadalom közötti kapcsolat erősítése, valamint közéleti, gazdasági és társadalmi szerepvállalása elismeréseként Pető Sándor, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Repülő és Ejtőernyős Tagozatának elnöke részére Magyarország Honvédelmi Minisztere állami ünnepünk – 2022. augusztus 20. – alkalmából.

A katonai közigazgatásban tartósan végzett kiemelkedő munkássága, a honvédelmi igazgatás korszerűsítése érdekében kifejtett átlagon felüli teljesítménye elismeréséül, Ferdinandy Gejza-díjat adományoz Szécsi János őrnagynak.