Kezdődhet az évszázad magyar építkezése

A Paks II. Atomerőmű látványterve a jelenlegi atomerőmű mellett Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Vágólapra másolva!
Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztus 25-én megadta a Paks II. Atomerőmű részére a létesítési engedélyt. A Paks II. projekt keretében a világ legbiztonságosabb, orosz VVER-1200 típusú blokkjai fognak megépülni, és legalább 60 éven keresztül üzemelni, ezáltal szolgálva a hazai ellátásbiztonság mellett a globális klímavédelmi célokat is, miután a villamosenergia-termelésben a fosszilis alapú áramtermelés radikális csökkentésére, és ezzel párhuzamosan az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányának növelésére van szükség. 
Vágólapra másolva!
A Paks II. Atomerőmű látványterve a jelenlegi atomerőmű mellett Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt. Forrás: Origo

Több mint 6000 engedély

Az atomenergetikai iparban a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez bármilyen más szakmai vagy politikai természetű szempont előtt, ez az egyik feltétele az atomenergia széles körű társadalmi elfogadottságának. Magyarország az orosz blokktípus kiválasztása során is ezt tartotta elsőrendű követelménynek: a megépülő két új blokknak meg kell felelnie a fukusimai atomerőmű-balesetet követően megszigorodott nemzetközi és hazai biztonsági követelményeknek, valamint rendelkeznie kell további biztonsági megoldásokkal és tartalékokkal is.

Mindezekre tekintettel nem meglepő az, hogy a Paks II. projektnek összességében több mint 6000 különböző engedélyt kell megszereznie. Ezek közül a legfontosabbak a létesítményszintű engedélyek, amelyek közül az elmúlt években a környezetvédelmi- és a telephelyengedélyt már megkapta a projekt. Az elmúlt hónapokban pedig a projekt megkapta például a résfalazáshoz, valamint a talajszilárdítás kivitelezéséhez szükséges engedélyt is.

A létesítésiengedély-kérelmet a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be a hazai nukleáris hatósághoz. Az elmúlt időszakban a hatóság szakemberei a bevont szakhatóságokkal, valamint nemzetközi szakértőkkel részletesen, mindenre kiterjedően vizsgálták a 283 000, de időközben több mint 400 000 oldalra bővült dokumentumot.

Ennek eredményeként újabb mérföldkőként, 2022. augusztus 25-én a Paks II. Atomerőmű megkapta az Országos Atomenergia Hivataltól a létesítési engedélyt. Ez egyértelműen igazolja, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk a legszigorúbb hazai és nemzetközi nukleáris biztonsági követelményeknek is megfelel, biztonságosan megépíthető és a garantált 60 éven keresztül üzemeltethető. Fontos azt is kiemelni, hogy az Európai Unióban ez az első olyan létesítési engedély, amely a világ legkorszerűbb, orosz VVER-1200 típusú blokkok építésére vonatkozik.

Hamarosan megkezdődhet az évszázad magyar beruházása

A tavaly kirobbant európai energiakrízis az orosz-ukrán fegyveres konfliktus miatt kivetett brüsszeli szankciók okán még súlyosabb következményekkel fenyeget. Jelenleg az Európai Unió drámai gáz-, szén- és áramárakkal szembesül, valamint gáz-, szén- és áramhiánytól szenved, ami a jövőben tovább súlyosbodhat. Éppen ezért az atomenergia szerepe egyre jobban felértékelődik. Tény, hogy kizárólag az atomerőművekkel lehet valós ellátásbiztonságot garantálni úgy, hogy közben nagy mennyiségben lehet előállítani klímabarát és megfizethető áramot. A mai kritikus energiapolitikai helyzetben az is nagyon fontos, hogy az atomenergia a gázfüggőség csökkentésében is kiváló. Csak önmagában a Paks II. Atomerőmű éves szinten mintegy 4,5 milliárd köbméter földgázt tud kiváltani. Mindezek miatt létfontosságú – a nukleáris biztonság elsőrendűségét szem előtt tartva – a projekt felgyorsítása, hiszen ez szolgálja leginkább a hazai alapvető nemzeti érdekeket.

Jelenleg az építési-szerelési bázis területén folyamatos a munkavégzés, a betonüzem komplexumban jelenleg is több létesítmény kivitelezése van folyamatban. A Paks II projektcég a most megkapott létesítési engedélynek a birtokában kaphatja meg azokat a további engedélyeket, amelyek révén megindulhatnak a tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkálatok. Mindez az jelenti, hogy várhatóan 2023-ban, az első adag beton kiöntésével kezdetét veheti az évszázad legnagyobb magyar beruházása.

Fontos hangsúlyozni, hogy Oroszország és Magyarország is többször kinyilvánította, hogy továbbra is kiáll a projekt mihamarabbi megvalósítása mellett, az orosz-ukrán konfliktus miatt kivetett szankciók pedig nem érintik a beruházást.

Kereskedelmi üzemben lévő VVER-1200 típusú blokkok

Jelenleg Oroszországban már négy VVER-1200 típusú blokk üzemel. A világ első ilyen 3+ generációs blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja, 2017 februárja óta működik kereskedelmi üzemben. A második ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első egysége 2018 októberben kezdte meg kereskedelmi üzemét.

A harmadik a novovoronyezsi telephelyen 2019 november elsején kezdte meg a kereskedelmi célú áramtermelést. 2021. március 22-e óta a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is menetrend szerint termel. E utóbbi kiépítés számít a Paks II. Atomerőmű közvetlen referenciájának. Az ötödik ilyen típusú egység a Belorusz Atomerőmű első blokkja, amely 2021. június 10-e óta termel kereskedelmi üzemben. Hamarosan pedig már a második belorusz blokk is az áramtermelés szolgálatába állhat. Nemhiába mondják azt, hogy az orosz VVER-1200-as piacérett típus.

Több ország is ezt a típust választotta

VVER-1200 típusú blokkokat épít, illetve kíván építeni Magyarország (2) mellett, Fehéroroszország (2), Kína (4), Banglades (2), Törökország (4) és Egyiptom (4). Hamarosan más országok is ilyen típusú blokkok megépítéséről dönthetnek.

Az egyes projektek az előzetes terveknek és ütemezésnek megfelelően haladnak. Fontos szempont, hogy a Roszatom a külföldi beruházások során teljes mértékben figyelembe veszi a helyi adottságokat és a környezeti körülményeket is. Például a Bangladesben épülő két egység esetében a szivattyúk tervezésénél és gyártásánál a tartós üzembiztonság az egyik fontos szempont, ezért a működőképességük 50°C környezeti hőmérséklet és 100 százalékos relatív páratartalom mellett is maximálisan biztosított.

2022 július második felében az El-Dabaa Atomerőmű első blokk alaplemezébe kiöntött első adag betonnal kezdetét vette Egyiptom első atomerőművének építése. Törökországban pedig szintén júliusban megkezdődött a negyedik VVER-1200 típusú egység építése is.

A világ legjobbja a VVER-1200 típusú blokk

A blokktípus adottságai lenyűgözőek: többszörös aktív és passzív biztonságvédelmi rendszerek, kettősfalú vasbeton konténment, a reaktor alján elhelyezkedő zónaolvadék-csapda, 60 éves garantált üzemidő, és még hosszan lehetne sorolni a típus innovatív biztonsági megoldásait.

A VVER-1200 típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemhiába ismerte el a világ első olyan blokkjaként, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. Figyelemre méltó az is, hogy az Európai Bizottság – a Paks II. projekt részletes vizsgálata során – szintén megállapította, hogy a VVER-1200 típusú blokkok teljesíteni tudják a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

A két új paksi VVER-1200 típusú blokk megépítésével Magyarország a legbiztonságosabb, világszínvonalú technológiát kapja, az új atomerőmű 100 százalékos állami tulajdonban marad, és a hazai cégek is nagyon sokat profitálhatnak a projektből. Az új blokkok minden magyar állampolgár érdekét szolgálják, hiszen a Paks II. Atomerőmű nélkül nem lehetne garantálni a megfizethető áram rendelkezésre állását, az ellátás- és nemzetbiztonságot, valamint a klímavédelmi célok teljesítését sem.

Magyarország a Paks II. Atomerőmű megépítésével kiváló példát mutat más országok számára is, hiszen az atomenergia mellett – a megújuló energiaforrások közül – a naperőművek észszerű fejlesztésében látja a klímabarát és megfizethető áramtermelés, valamint az ellátásbiztonság megteremtésének zálogát. Mindezek a jelenlegi és az előttünk álló nagyon súlyos európai klíma- és energiapolitikai krízisben hatalmas versenyelőnyt jelenthetnek Magyarország számára.

Szerző: Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője.