Itt vannak az ünnepi tűzijáték újabb titkai

Kép leírása:Így látszott a tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án a Műegyetem felől
Vágólapra másolva!
A tavalyi történetmesélő narratívát folytatják, komplex összművészeti előadás lesz az idei tűzijáték - mondta az Origónak Iványi Árpád, a tűzijáték művészeti rendezője. Hangsúlyos üzenetként a történelmünkből fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, és az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is - tette hozzá. 
Vágólapra másolva!

A tűzijáték egyhetes halasztása miatt lesz-e valamilyen változás a koncepcióban?

A tűzijáték koncepciója kötött, így abban változás nem lesz. Ez egy hosszú, több hónapos munkafolyamat, amelynek szerves része a tervezés, előkészítés, egyeztetés, és mindezek után történik meg az ötletek, álmok realitásba emelése, kivitelezése. Így mindez független attól, hogy pár nappal később történik meg a produkció.

Mire építtették föl az idei tűzijáték koncepcióját, és milyen kiegészítő elemei lesznek?

Az elmúlt évben nagy sikert aratott az a rendhagyó tűzijáték show, melyet Tűz és Fények Játéka címmel láthatott a nagyközönség. Igazából már 2019-ben megszületett annak az igénye, hogy ne pusztán magát a tűzijátékot láthassuk, hanem kapjon egy összművészeti köntöst az esemény, mely magasabb szintre emeli a megemlékezés jellegét. Mindez állt egy kerettörténetből, gondosan megválogatott zenei aláfestésből, történetmesélőből-narrációból, fényshow-ból, drónshow-ból, és vetítésekből, és természetesen a pirotechnikából; a tűzijátékból.

Iványi Árpád: Ezúttal nem egy mesélőt, hanem egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők Forrás: Origo

A hat fejezetben elmesélt történet végigvezetett minket az ősidőktől az államalapításig – a pogány, honfoglalás kori varázslat világából a keresztény európai állam születéséig. Erre az epikus történetmesélő receptre építettük fel idén is a koncepciót, lényegében a tavalyi történet folytatását láthatjuk majd idén: a történet továbbrepít minket az államalapítás korától egészen napjainkig, szintén hat fejezetben elmesélve ezt az időszakot. Az idei koncepciót arra a gondolatra fűztük föl: vajon mit üzen a jövőnek az államalapítás? Ezt pedig igyekeztük olyan köntösben bemutatni, amely mindenkihez szól, közös élmény a családoknak, generációknak. Ezúttal nem egy mesélőt, hanem egy párbeszédes hangjátékot hallhatnak majd a nézők, melyet ismét Elek Norbert zeneszerző-hangszerelő parádés zenei feldolgozásai és kompozíciói, Besnyő Dániel fényfestő művész gyönyörű fényfestés motívumai, egy a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték fog támogatni.

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az idei koncepció mennyiben lesz más, mint a tavalyi?

Az államalapítás ünnepére ezúttal egy olyan mesével emlékezhetünk, mely igazi családi esemény lehet a közönség számára. Idén szerettük volna, ha a tűzijáték a gyermekekre, a fiatal generációkra fókuszál jobban, illetve a mindannyiunkban ott szunnyadó gyermekre. Ezért mesésebb köntösbe bújtattuk a koncepciót, és célunk volt az is, hogy az ünnep felemelő legyen, nem pusztán emlékezés, de tanító szándékú pillantás a jelenből a jövőbe. Az idei történet ihletője Kölcsey Huszt című verse, és Dickens: Karácsonyi ének meséje.

Így látszott a tűzijáték a Duna felett 2021. augusztus 20-án a Műegyetem felől Fotó: Polyák Attila - Origo

A mesében a gyermek alakja jelképezi a jövő magyarjait, valamint a mindannyiunkban lakozó tiszta kíváncsiságot és lelkesedést, mely képes a jelent dicsőséges jövővé kovácsolni. Hangsúlyos üzenetként a történelmünkből fakadó mese emlékeztet minket arra, hogy a nehézségek ellenére mindig emberek tudjunk maradni, és az élet, a szeretet és a béke felé forduljunk a legsötétebb órákban is.