Baloldali propaganda és Baranyi Krisztina töméntelen mennyiségben: ilyen lett Ferencváros kerületi lapja

tüntetés Fudan Egyetem, kínai egyetem, diákváros, Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! 2021.06.05. Budapest, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere
Vágólapra másolva!
A baloldali Baranyi Krisztina által vezetett önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. üzemelteti a kerület 9 című havilapját. Miután az ügyvezető igazgató megpróbált felmondani a radikális baloldali Magyar Narancs volt főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak elszabadultak az indulatok. Baranyiék a kampányban és a választások utáni időszakban is azt szajkózták, hogy egy független kerületi lapot szeretnének működtetni az adófizetők pénzéből, de ha alaposan szemügyre vesszük az önkormányzati kiadványt, akkor láthatjuk, hogy sajnálatos módon függetlennek semmiképp sem nevezhető. Sőt, tulajdonképpen egy kistérségi 444-re hajaz – állapítja meg a Tűzfalcsoport leleplező riportjában.
Vágólapra másolva!

A történetet érdemes azzal kezdeni, hogy amikor Baranyi Krisztina átvette Ferencváros vezetését, mint polgármester, akkor megszüntette a korábbi kerületi lapot, arra hivatkozva, hogy „propagandalappá silányult", és nagy csinnadratta közepette létrehozott egy másik, szerinte független és objektív, új kerületi havilapot.

Baranyi Krisztina Fotó: Koncz Márton - Origo

Az újonnan létrehozott újság főszerkesztői posztjára majd kiíratott egy pályázatot, amelybe érdekes módon olyan szubjektív kritériumok is belekerültek, mint: „bizonyított már a független magyar újságírás területén."

Nos a minden bizonnyal „független" újságírás területének számító, radikális baloldali Magyar Narancs egykori főszerkesztőjére, a már említett Vágvölgyi B. Andrásra esett ezek után Baranyiék választása.

A lapért felelős kiadó élére a Ferencvárosi Média Kft. igazgatójának Hagymási Zoltánt választotta meg a képviselő-testület, aki aztán később megpróbálta eltávolítani (az okokról később lesz még szó) Vágvölgyit a 9 Magazin éléről. A ferencvárosi médiahiszti iránt ekkor nőtt meg igazán az országos sajtóérdeklődés.

Ekkor Baranyi Krisztina, aki a választások előtt ígérettett tett arra, hogy nem szól bele a kerületi lap működésébe, szembefordult a lapot kiadó cég vezetőjével és Vágvölgyi kirúgása után arról kommunikált, hogy nem fogadja el a médiacég ügyvezetőjének a döntését, és szeretné felmenteni őt az ügyvezető igazgatói posztról.

Mindezek után sikerült egyes baloldali képviselőknek elérniük, hogy Hoffmann György, a gyurcsányista Kálmán Olga férje kerüljön Hagymási helyére.

Kálmán Olga és Gyurcsány Ferenc Forrás: Facebook

Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését. (Érdemes megjegyezni, hogy Kálmán Olga férje 2008- és 2015 között a köztévé munkatársaként tevékenykedett és az elhíresült március 15-i bakisorozat után rúgták ki.)

Felduzzasztott szerkesztőség, átláthatatlan pénzügyek, propaganda minden mennyiségben

A Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági üléseiről készült jegyzőkönyvek betekintést nyújtanak abba, hogy miképp is működik egy baloldali vezetésű kerületben a helyi média.

Egy júniusi jegyzőkönyvből derül ki, hogy a 9. kerület havi megjelenésű magazinját 30 fős szerkesztőségi gárda állítja elő, és már

a felügyelőbizottsági ülésen is felmerült, hogy nem kell ilyen nagy stáb, két külön szerkesztő, főszerkesztő, felelős szerkesztő, képszerkesztő.

Az is árulkodó jel volt arra vonatkozóan, hogy valami nem működik rendesen, amikor a médiacég ügyvezetője elmondta, hogy alapvetően a havilapot 4-5 nap alatt rakják össze.

Előfordult olyan eset is, hogy a főszerkesztő miatt (ezt a médiacég ügyvezető igazgatója állítja) 1 hetet csúszott a lap megjelenése, illetve a 32 oldal helyett csak 28 oldalas lett az adott lapszám, amit ilyen esetekben felduzzasztottak a Ferencvárosi Művelődési Központ „híreivel".

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy

nem akart semmifele konfliktust, esetleg elbocsátást, ezért inkább szemet hunyt afelett, hogy Vágvölgyi nem járt be dolgozni.

Azt is szóvá tették, mint nem elhanyagolható problémát, hogy a szerkesztőség elérhetetlen, nincs telefonszáma.

A Ferencvárosi Önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülésén a kerület médiacégének 2021. évi beszámolóját elfogadták, de a 2022-es üzleti tervét nem. Akkor a képviselő-testület egyik tagja azt mondta:

túl sokan voltak a szerkesztőség körül, és csak vitték a pénzt.

A legutolsó lapszámban, – amely a júniusi – a szerkesztőségközösen írta a vezércikket, amelyhez fényképet is mellékeltek. Ezen jól látható, hogy a havonta megjelenő 32 oldalas periodika szerkesztőségének nagysága vetekszik egy országos napilapéval.

Forrás: Tűzfalcsoport

Mennyiben képviseli a független, szabad sajtót a 9. kerületi önkormányzati lap?

Nincs is annál szürreálisabb, mint amikor a kerületi újság élére kinevezendő főszerkesztőről egy olyan független bizottság dönt, amelynek a vezetője Majtényi László volt baloldali köztársasági elnök-jelölt, aki a későbbiekben a kerületi lapban hosszasan értekezik az önkormányzat és a sajtószabadság kapcsolatáról. Egy olyan lapban, amelynek az ellehetetlenítésében a független polgármestertől egészen a baloldali pártokig mindenkinek a keze könyékig benne volt. Egy olyan lapban, ahol

a jobboldali hangok egyáltalán nem jelenhetnek meg.

Forrás: Tűzfalcsoport

A 21 jelentkező közül kiválasztott „legfüggetlenebb", ex-magyar narancsos Vágvölgyi B. András szája íze szerint alakította a kiadványt. A korábbi, nem túl modern külsejű Ferencváros magazin helyett létrehozott egy sokkal frissebb megjelenésű, 9 névre keresztelt magazint, amely külsőleg valóban 21. századi, de a tartalmát tekintve már inkább hajaz egy kerületi propagandakiadványra.

Baranyi egy interjúban azt mondta: „választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan."

– ezt pedig már Vágvölgyi B. András mondta 2020 nyarán egy sajtóbeszélgetésen.

Az egyöntetűen pártatlannak, objektívnek minősített 9. kerületi önkormányzati lapot, ha az egyszerű ferencvárosi lakos a kezébe veszi, és csak abból tájékozódik, akkor az a benyomása támad, hogy a kerület és a világ legfontosabb problémái közé a Fudan egyetem, a baloldali előválasztás és az Amerikában elnyomott feketék tartoznak.

Nem lehet nem megemlíteni, hogy a magyar emberek életére „közvetlen hatást gyakorló", radikális baloldali Black Lives Matter-mozgalomnak egy teljes címlapot szenteltek.

Forrás: Tűzfalcsoport

Érdemes megemlíteni egy másik korábbi konfliktust Vágvölgyi és Hagymási között, amit a Mi Hazánk egész oldalas hirdetésének befogadása robbantott ki. A Tűzfalcsoport munkatársai megnézték az idézett lapszámot, és jól látható, hogy

a baloldali összefogás hirdetése 2 oldalt kapott, a Mi Hazánk egyet, a Fidesz pedig egyet sem.

„De most inkább nem lepődünk meg, hogy konfliktus csak a Mi Hazánk hirdetése miatt volt" – jegyzik meg.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az áprilisi lapszámban a független és objektív kerületi lap csak egyszerűen Prosti TV-nek nevezi a Pesti TV-t, Jakab Péter harcias beszédéről pedig ódákat zeng. És amikor már azt gondolnánk, hogy ezt lehetetlen fokozni, szembejön velünk egy sikeresen ideszuszakolt Juhász Péterrel készült interjú is. Természetesen mindezt továbbra is a pártatlanság jegyében.

A már említett legutolsó lapszám érdekes kontextusba helyezi Ferencváros és testvértelepülésének, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy kapcsolatát.

A Vágvölgyi által jegyzett beszámolóból kiderül, hogy a ferencvárosi delegáció nem tud túllépni Gyurcsány árnyékán: határontúliznak, székely oligarcháznak.

A független és objektív főszerkesztő azért persze tudja, hogy kit kell legtöbbször az újságban elhelyezni: a polgármester asszonyt, vagy a helyettesét.

Forrás: Tűzfalcsoport

A Ferencvárosi Önkormányzat által működtetett lap hiába mondja magáról, hogy objektív, a polgármester asszony pedig azt, hogy független, egyik jelzővel sem illethető a kiadvány. Sokkal inkább az országos baloldali lapok világképét jeleníti meg, megfűszerezve helyi kulturális konzerv tartalmakkal. Hiszen valahogy ki kell tölteni azt a 32 oldalt...