Le fogják bontatni Tordai Bence engedély nélkül felépített budai luxusvilláját?

Tordai Bence
Ilyen villa épült a kis parasztház helyére.
Vágólapra másolva!
Miután egy magánszemély feljelentést tett, már az ügyészség vizsgálja Tordai Bence villabotrányát. A Párbeszéd új társelnökéről nemrégiben derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva, 150 milliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében. Tordai egyébként 2018 óta országgyűlési képviselő, és ő az egyik legnagyobb baloldali botránypolitikus. Akár bele is bukhat a "villabotrányügybe", és már Őrsi Gergely, a II. kerület baloldali polgármestere is elhatárolódott szövetségesétől. Az Origo kérdéseket küldött a polgármesternek és Tordai Bencének is.
Vágólapra másolva!

Még a Metropol hívta fel a figyelmet Tordai Bence gyanús ingatlanügyeire. A lap információi szerint

Tordai a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát Budapest egyik legdrágább kerületében.

Tordai még 2016-ban vette a telket a II. kerület kertvárosában. A telken állt egy régi parasztház, és a baloldali politikus a gyanú szerint lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Úgy tudjuk, nem is a helyére építtette az új ingatlant, hanem mellé.

Ilyen volt a parasztház, amelyből villa lett Forrás: Metropol

Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért megtéveszthette a hatóságokat: az építkezést felújításnak álcázhatta, miközben az eredeti házat lebontathatta, és a helyére egy vadonatúj ingatlant építhetett

- írja a Metropol.

Ilyen villa épült a kis parasztház helyére Forrás: Metropol

TORDAI AZT HAZUDTA, HOGY CSAK FELÚJÍTJA AZ EREDETI HÁZAT, MIKÖZBEN CSALÁRD MÓDON TELJESEN LEBONTATTA, ÉS A HELYÉRE EGY VADONATÚJ VILLÁT ÉPÍTETT. A RÉGI PARASZTHÁZ HELYÉRE EGY MODERN, ÚJ, KACSALÁBON FORGÓ EMELETES ÉPÜLETET. AZUTÁN FOGTA MAGÁT ÉS ÖNKÉNYESEN BEKÖLTÖZÖTT AZ ÉPÜLETBE.

Az engedély nélküli építkezésen túl

TORDAI BENCE FOLYAMATOSAN PRÓBÁLJA MEGTÉVESZTENI, FÉLREVEZETNI A HATÓSÁGOKAT, MINDEN ESZKÖZT BEVET, HOGY ELLEPLEZZE A TÖRVÉNYSÉRTÉST. TORDAI ÁLLÍTÁSA SZERINT A SAJTÓBAN MEGJELENT 150 MILLIÓS ÁR TÚLZÓ, KÖRÜLBELÜL ENNEK A FELÉBŐL JÖTT KI AZ ÉPÍTKEZÉS A FŐVÁROS EGYIK LEGDRÁGÁBB KERÜLETÉBEN.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a hatóságokat megtévesztve az eredeti házat lebontották, és vadonatújat építettek a helyére Forrás: Metropol

Már az ügyészség is nyomoz az ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette:

a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

A Tordai-ügyben a feljelentéseiről ismert Tényi István fordult a hatósághoz, feljelentésében pedig a Metropol pár nappal ezelőtti cikkét idézte. Tényi a hatóságoknak azt is leírta, hogy

a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották, és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.

Az engedély nélküli építkezésen túl Tordai Bence folyamatosan próbálja megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat; minden eszközt bevet, hogy elleplezze a törvénysértést Forrás: Metropol

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy

a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve". Az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás" történt.

Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani

– áll Tényi ügyészségnek írt beadványában, amelyben az is szerepel, hogy

bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja.

Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

Tordai mindent cáfol

A Párbeszéd új társelnöke cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani". Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került. Tordai egyébként 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatóak ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy

a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Önmagával szemben nem kritikus

Sajátos megítélést ad az engedély nélküli építkezésnek, hogy éppen Tordai Bence az, aki hosszú ideje a leghangosabban támadja a szintén a II. kerületben szabálytalanul építkező ingatlanbefektetőt, Csipak Pétert. Folyamatosan követeli, hogy kezdjék meg végre a szabálytalanul épített villa bontását. Néhány hete még feljelentést is tett az ügyben.

Jó kérdés, hogy önmagával szemben miért nem kritikus, miért hallgat, és vajon felmerült-e benne a kérdés, hogy lebontsa az engedély nélkül felhúzott 150 milliós villáját?

Kicsoda Tordai Bence?

A MÁSKOR OLY HANGOS TORDAI MOST MÉLYEN HALLGAT A VILLABOTRÁNYÁRÓL.

Tordai korábban mindent elkövetett, hogy felhívja magára a figyelmet, folyamatosan botrányt csinált az Országgyűlésben, majd pedig csodálkozott, amikor többmilliós büntetést kapott. A Párbeszéd újdonsült társelnöke összevissza beszélt a keleti vakcinákról, valamint belesodorta volna Magyarországot a háborúba. Mint arról az Origo készített korábban egy összeállítást, fontos tudni, hogy Tordai 2007 végétől a Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés szervezője, majd a párt alapító tagja, 2010-2011-ben szóvivője. 2013 januárjában társaival együtt kilépett az LMP-ből, és a Bajnai Gordon által támogatott Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjaként a közpolitikai ügyekért lett felelős. Tordai nevéhez több demonstratív akció köthető.

Tordai Bence tiltakozik Csipak villája előtt: szerinte le kell bontani a szabálytalanul épített luxusházat… Vajon a saját szabálytalanul épült házával is ilyen szigorú? Forrás: Metropol

Tordai botrányairól bővebben ITT olvashat.

Őrsi Gergely polgármester és szövetségese, Tordai Bence Forrás: Facebook

Szövetségese elhatárolódott tőle

Meg kell jegyezni azt is, hogy a párbeszédes politikustól a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott. A Metropol kérdéseire Őrsi Gergely kijelentette, hogy

Felmerül a kérdés, hogy Tordai Bence a hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle támogatást, politikai hátszelet, biztatást legfőbb politikai szövetségesétől, a II. kerületi polgármestertől, Őrsi Gergelytől, akivel havi rendszerességgel lép fel közös rendezvényeken. Az Origo megkereste az ügyben a baloldali polgármestert, és az alábbiakat kérdezte tőle:

  • Mi a véleménye arról, hogy Tordai Bence országgyűlési képviselő, politikai szövetségese engedély nélkül épített 150 milliós villát?
  • Tudott-e a súlyos jogsértésről arra is tekintettel, hogy korábban gyakran „akciózott" együtt Tordai Bencével, aki élesen támadta például a neves ingatlanbefektető, Csipak Péter engedély nélküli építkezését ugyancsak a II. kerületben, a ház mielőbbi lebontását követelve?
  • Volt annak bármilyen következménye polgármester úr és Tordai Bence kapcsolatában, hogy Örsi úr nyíltan elhatárolódott szövetségesétől? Őrsi polgármester úr ugyanis azt mondta korábban, hogy „A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani!".
Így bohóckodott még 2018-ban Tordai Forrás: Origo

Tordai Bencének is küldtünk kérdéseket, tőle azt kérdeztük:

  • Miért épített illegálisan egy 150 millió forintos épületet egy régi parasztház helyére a II. kerületben?
  • Mivel illegálisan, engedély nélkül épült a szóban forgó ház, most, hogy kiderült, tervezi-e lebontani az engedély nélküli épületet?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat, amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük!

Frissítés: Őrsi Gergely válaszát itt olvashatják.