Olcsó és energiatakarékos megoldás a hűtő-fűtő klíma

Vágólapra másolva!
Megnőtt a hűtésre és fűtésre is alkalmazható klímaberendezések népszerűsége. Nem csoda, hiszen a beszerelésük jóval egyszerűbb és költségkímélőbb bármilyen más fűtésrendszernél, a használatuk pedig háromszor hatékonyabb a norvég panelnél. Az akár -25 Celsius-fokban is fűteni képes készülékekkel a felhasználók két legyet ütnek egy csapásra: hidegben és melegben is biztosítják a kényelmüket.
Vágólapra másolva!

A klímaberendezések hazánkban először az irodaházakban terjedtek el, emellett különösen sokan használják őket a fővárosi lakásokban, panelházakban is, ahol a sűrűn beépített utcákban nincs elég fa és zöldterület, ami le tudná hűteni a felmelegedett épületeket. Mára egyre többen használnak klímát családi házaikban is, és a hűs levegőt fújó készülékek a nyaralóknak is elengedhetetlen részévé váltak.

„A nyaralókban kezdődött az a trend, hogy a hűtésre és fűtésre is alkalmas klímákat keresték a tulajdonosok, mert szerették volna jobban kihasználni Balaton-parti ingatlanjukat, kiélvezni az őszi vagy a téli napokat is a Balaton közelében” – osztja meg a tapasztalatait Dubics Ferenc, a Balaton Klíma szakmai vezetője.

A karantén beindította a változás iránti igényt

A pandémia idején megindult a vidékre menekülés, háztulajdonosok sora szerette volna minél egyszerűbben és gyorsabban átalakítani vidéki ingatlanját egész évben lakható épületté. Ekkor ütköztek abba a problémába, hogy az elavult fűtésrendszert modernizálni vagy egy teljesen új gázfűtést kialakítani költséges és ügyintézési, beszerelési nehézségekkel járó feladat. A megoldás keresésekor sokan a hűtésre és fűtésre is használható, úgynevezett split klímáknál lyukadtak ki.

Forrás: Origo

Mire figyeljünk a klímaberendezés kiválasztásánál?

A szakértő szerint a legfontosabb, hogy körültekintően tervezzük meg a klímaberendezés használatát.

„Amennyiben most építtetjük a házunkat, és klímával szeretnénk megoldani a hűtést-fűtést, akkor érdemes rögtön a tervezés folyamatába is bevonni a klímával foglalkozó szakembert, hiszen a generálkivitelezők, építészek nem biztos, hogy a klímabeszerelés minden részletével kapcsolatban felkészültek. Sokszor kellett olyan ügyfélnek segítenünk átgondolni a klíma beépítését, aki a tervezőkkel kialakította ugyan a készülék helyét, de kimaradt egy-egy cső, vízelvezetés a tervrajzokból, vagy a készülék a használat szempontjából nem megfelelő helyre lett betervezve, ami utólagos bontást jelentett a frissen festett házon. Ilyenkor nagyon fáj a tulajdonos szíve, és a miénk is” – avat be minket Dubics Ferenc.

További lényeges szempont a klíma kiválasztásakor, hogy pontosan mire is szeretnénk használni azt. Csak hűtésre? Esetleg fűtésrásegítésként? Vagy az év minden napján klímakészülékünkkel fogjuk megoldani a hűtést és fűtést is?

„Ha fűtésrendszerként telepítjük a berendezést, akkor egy nagyobb, a fűtési igénynek megfelelő teljesítményű split klímát javaslok a háztulajdonosoknak. Van olyan klíma, ami -15 Celsius-fokban is leadja a teljesítménye 100%-át, az átlagos készülék pedig ilyen hidegben csak 50-60%-ot produkál. Noha a bekerülési ára drágább egy ilyen kialakítású berendezésnek, a teljesítménye és a hatásfoka sokkal jobb lesz, és a téli nagy hidegekben sem fog cserben hagyni minket, az egyszeri költség pedig idővel megtérül” – tudjuk meg a szakértőtől.

Meglepően sok víz folyik a klímából, erre készüljünk fel!

Sokan nem tudják, de a fűtésre használt klímaberendezés kültéri egysége igen sok vizet folyathat ki magából, a külső páratartalom és hőmérséklet függvényében. Ha a víz elvezetését nem megfelelően oldjuk meg, akkor a ház falára fröcsögve ráfagyhat, ez pedig a vakolat károsodásához vezethet, vagy ami még rosszabb, a fal tövéhez folyva ázással, penészedéssel járó problémákat okozhat, vagy csúszás- és balesetveszély alakulhat ki, amikor a járdára fagy.

„Hogy ne legyen gondunk a kifolyó vízzel, helyezhetjük a készüléket alacsonyra, a talajtól 40-60 cm-re, illetve olyan részre, hogy ne okozzon problémát a kifolyó víz. Végső esetben a cseppvízvezeték elektromos fűtésével is el tudjuk vezetni a keletkező vizet, de itt számolnunk kell ennek a plusz költségével.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha télen a nyaralót nem használják, és a berendezés fűtetlen térben marad, károsodhat-e. A klímakészülék nem tartalmaz olyan anyagot, ami elfagyhatna, ezért nyugodtan hagyhatjuk üzemen kívül” – tájékoztat a Balaton Klíma szakmai vezetője.

A hűtésre és fűtésre is használt klímákat praktikussági és esztétikai okokból is szeretik az ajtók felé elhelyezni. A berendezés helyének meghatározásakor mindenképp érdemes arra figyelnünk, hogy működését ne zavarja egy alatta lévő nagyobb szekrény vagy polc. A saját jó közérzetünk érdekében pedig olyan helyet találjunk a készüléknek, ahol nem közvetlenül ránk fújja a levegőt.

Egészségünk miatt elengedhetetlen a klíma tisztán tartása

Nincs mese, a klíma beltéri egységét, annak szűrőit és az elpárologtató test lamelláit rendszeresen tisztítani kell. Folyamatos használat során a beltéri mechanikus szűrőit ajánlatos 2-4 hetente megnézni, tisztítani. Évente legalább egyszer pedig javasolt szakemberrel kitisztíttatni és átnézetni berendezésünket.

„Egy elszennyeződött klímakészülék ugyanannyi áramot vesz fel, de a teljesítménye drasztikusan csökken” – figyelmeztet a szakértő.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden klíma nagymértékben, 99%-ban kivonja a levegő szárazanyag-tartalmát a nedvesség mellett, tisztítja a levegőt hűtés üzemmódban, így a levegőben keringő szárazanyagok bekerülhetnek a klímába, és a párás környezetben elkezdhetnek szaporodni, bomlani, ettől alakulhat ki az, hogy „büdös” a klíma beltéri egysége. A beltéri részben baktériumok és gombák is megtelepedhetnek, hozzájárulva a szagok kialakulásához. Ezek a ránk nézve veszélyes anyagok akkor kerülnek a levegőbe, amikor a készülék hosszabb ideig nincs használva, kiszárad. Ilyenkor fújhatja ki őket nagy mennyiségben a berendezés.

„Aki fűtésre is használja a készüléket, annál emiatt ősszel a legjobb tisztítani, mert a nyár után, a fűtés bekapcsolásakor lesz benne a legtöbb szárazanyag, gomba, bacilus. Aki pedig csak hűt vele, annál elég lehet a tavaszi »nagytakarítás«. Természetesen megfelelő odafigyelés, karbantartás mellett veszélytelen a berendezések működtetése” – mondja Dubics Ferenc.

Ne a klímán múljon a jó szomszédság

Még egy fontos szempontot ajánlott belekalkulálni a klíma telepítésébe, ez pedig a szomszéd. Bár a mai, modern berendezések már kifejezetten csendesen működnek, ajánlott úgy tervezni a készülék helyét, hogy amennyiben lehetséges, ne a szomszéd felé nézzen. Ha erre nincs lehetőség, úgy érdemes egyeztetni a szomszédunkkal a klíma elhelyezését.

„Minden érdeklődőnek a helyszíni felmérés során tudunk segíteni abban, hogy a klímaberendezése biztosan megfelelő legyen arra a funkcióra, amire neki szüksége van, és úgy helyezkedjen el, hogy használata praktikus és kellemes legyen. A rosszul elhelyezett berendezés használata kellemetlen, megbetegedéssel járhat, ezért azt halljuk, hogy ilyenkor inkább be sem kapcsolják azt, akkor pedig pénzkidobás volt megvásárolni” – összegez a szakértő.