Hajszálon múlt, hogy nem ismétlődött meg a Hableány tragédiája a Dunán - videó

Vágólapra másolva!
Hajszálon múlt, hogy nem ismétlődött meg az évekkel ezelőtt bekövetkezett Hableány hajó tragédiája a Dunán. Két turistahajó ugyanis szabálytalanul előzött meg egy 250 méter széles sétahajót, és csak a hajókapitány éles reakciójának, illetve manőverének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj.
Vágólapra másolva!

A 250 fős turistahajó épp a Margit híd irányába tartott, amikor a fedélzetén a felszerelt kamera rögzítette, ahogy szerdán a kora esti órákban két másik, kisebb méretű, 150 személyes, turistákkal teli hajó kezdi előzni a monstrumot - írja a blikk.hu

A végzetes ütközés csupán néhány centin múlott, hatalmas szerencse, hogy a tragédiát a szabályosan haladó hajó kapitánya el tudta kerülni.

A férfi hátramenetbe kapcsolt, amivel sikerült fékezésre bírnia a hajót és ezzel előzte meg a katasztrófát. A videót készítő hajó kapitánya, Tolnay Zoltán a TV2 Tényeknek azt mondta, megdöbbentette, ami történt.

özel harminc éves hajózási tapasztalattal rendelkezem, még hasonlót sem láttam itt a Dunán.

A kapitány szerint nemcsak felelőtlen, de értelmetlen is volt a manőver, mert a jobbról előzés eleve egy speciálisabb dolog, indokoltnak kell lennie, hogy miért előz valaki jobbról egy másik hajót, amikor egy alapvetően baloldali előzési procedúrák vannak.

Tolnay Zoltán elmondta, noha kötelező lenne, a másik két hajó kapitányával lehetetlen volt kommunikálni, mert nem használták a rádiót.

Érthetetlen az, hogy nem forgalmaztak semmiféle rádiókommunikációs beszélgetést. A hajózásban engedélyköteles, tehát a kommunikációs teher az előzni szándékozó hajón van, és ezt a megelőzendő hajónak nyugtázni vagy jóváhagynia szükséges

- húzta alá a kapitány.

A címoldali kép illusztráció.